Witam od jakiś 2 miesięcy przymierzam się do kupna telewizora 40-42 calowego, budżet jakim dysponuje to 3500-4000zł.
Głównie mi zależy na jakości obrazu oraz dodatkach internetowych takich jak widgety, pogoda,, ewentualnie VOD (reklamuje sie ssamsung)
nie wiem wg jaki telewizor wybrać, dużo osób Sonego Hx920 ale najmniejsze telewizory z tej serii to 46 cali a mi sie na moją ścianę nie zmieści już taki.. brałem też pod uwage sharp SHARP LC40LE830E.. ale też są jakiś problemy podobno z nim (jakiś czarny ekran przy jakieś czynności związanej z usb).
Mam jeszcze jedden dylemat.. czy telewizor kupować teraz na święta czy poczekać do marca- kwietnia kiedy będą wchodziły nowe modele i kupić sobie jakiś nowszy model.. tylko teraz pytanie czy telewizory wtedy będą miały swoje premiery czy nie pózniej. i czy jest sens.
będe bardzo wdzięczny za pomoc..
1. Odległość od ekranu? około 2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno znajduje się na tej samej ścianie co tv.
3. Jak duży jest pokój? 20m z aneksem kuchennym... 12m wydzielone na salon
4. Preferowana technologia: led,
5. Jaki masz obecnie telewizor? samsung LCD(rodziców, natomiast szukam tv dla siebie do mieszkania)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? informacyjne, filmowe, naukowe, mało sportu.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudniu i wieczorem, weekendy 50/50
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Włączona jest łagodna lampka
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry wyrażny
10. Matryca błyszcząca czy matowa? matowa.. lepiej wygląda ale czy lepsza??
11. Preferowana wielkość telewizora? 40-42
12. Preferowana marka? sony,samsung,sharp
13. Czego nie lubisz w telewizorach? smużenia, słabej ostrości, słabego skalowania sd, ziarnistości, pikselozy
14. Jakie urządzenia będą podłączone? ps3, ampitiuner + głośniki 5.1, dekoder cyf pol, blue ray z czasem
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? telewizja 40%, 35% ps3, 25% filmy z laptopa
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? będzie oglądane na wprost oraz do 80cm od lewej krawędzi (kanapa ma 212 dł oraz zaczyna sie ona od ściany... telewizor również będzie ustawiony mozna powiedzieć na ścianie od rogu. więć przez 102cm(40") kanapa idzie równolegle z tv, natomiast reszta kanapy(około metra) ostaje od tv, więc kont patrzenia też jest ważny
17. Czy ważne jest wifi ? Tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? TTak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? dobrze jak by było
22. Ma mieć 3D? niekoniecznie
23. Ma mieć slot na karty SD ? niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-T? niekonieecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? ampi,ps 3 , dekoder cp wszystko hdmi
26. Jaki masz sygnał: Cyfrowa CP
27. Ile programów HD? 18
28. Ma stać czy wisieć? wisieć wysokośc dolnej krawędzi około 1,40m
29. Rozdzielczość: full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: brak smużenia, dobrej jakości obraz z głęboką czernią i dobrze odwzorowanymi barwami, dobre kąty
31. Ile osób ogląda: 2 max 5
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 5h, w weekendy więcej
33. Jaka klasa cenowa ? Do 4000
Głównie mi zależy na jakości obrazu oraz dodatkach internetowych takich jak widgety, pogoda,, ewentualnie VOD (reklamuje sie ssamsung)
nie wiem wg jaki telewizor wybrać, dużo osób Sonego Hx920 ale najmniejsze telewizory z tej serii to 46 cali a mi sie na moją ścianę nie zmieści już taki.. brałem też pod uwage sharp SHARP LC40LE830E.. ale też są jakiś problemy podobno z nim (jakiś czarny ekran przy jakieś czynności związanej z usb).
Mam jeszcze jedden dylemat.. czy telewizor kupować teraz na święta czy poczekać do marca- kwietnia kiedy będą wchodziły nowe modele i kupić sobie jakiś nowszy model.. tylko teraz pytanie czy telewizory wtedy będą miały swoje premiery czy nie pózniej. i czy jest sens.
będe bardzo wdzięczny za pomoc..
1. Odległość od ekranu? około 2,5m
2. Jak słońce świeci w pokoju? okno znajduje się na tej samej ścianie co tv.
3. Jak duży jest pokój? 20m z aneksem kuchennym... 12m wydzielone na salon
4. Preferowana technologia: led,
5. Jaki masz obecnie telewizor? samsung LCD(rodziców, natomiast szukam tv dla siebie do mieszkania)
6. Jakie programy najczęściej oglądasz? informacyjne, filmowe, naukowe, mało sportu.
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: popołudniu i wieczorem, weekendy 50/50
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Włączona jest łagodna lampka
9. Wolisz obraz ostry czy łagodny? Ostry wyrażny
10. Matryca błyszcząca czy matowa? matowa.. lepiej wygląda ale czy lepsza??
11. Preferowana wielkość telewizora? 40-42
12. Preferowana marka? sony,samsung,sharp
13. Czego nie lubisz w telewizorach? smużenia, słabej ostrości, słabego skalowania sd, ziarnistości, pikselozy
14. Jakie urządzenia będą podłączone? ps3, ampitiuner + głośniki 5.1, dekoder cyf pol, blue ray z czasem
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? telewizja 40%, 35% ps3, 25% filmy z laptopa
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? będzie oglądane na wprost oraz do 80cm od lewej krawędzi (kanapa ma 212 dł oraz zaczyna sie ona od ściany... telewizor również będzie ustawiony mozna powiedzieć na ścianie od rogu. więć przez 102cm(40") kanapa idzie równolegle z tv, natomiast reszta kanapy(około metra) ostaje od tv, więc kont patrzenia też jest ważny
17. Czy ważne jest wifi ? Tak
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? Tak
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? nie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? TTak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? dobrze jak by było
22. Ma mieć 3D? niekoniecznie
23. Ma mieć slot na karty SD ? niekoniecznie
24. Ma mieć tuner DVB-T? niekonieecznie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? ampi,ps 3 , dekoder cp wszystko hdmi
26. Jaki masz sygnał: Cyfrowa CP
27. Ile programów HD? 18
28. Ma stać czy wisieć? wisieć wysokośc dolnej krawędzi około 1,40m
29. Rozdzielczość: full HD
30. Na czym najbardziej Ci zależy: brak smużenia, dobrej jakości obraz z głęboką czernią i dobrze odwzorowanymi barwami, dobre kąty
31. Ile osób ogląda: 2 max 5
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 5h, w weekendy więcej
33. Jaka klasa cenowa ? Do 4000