Wybór telewizora 32-37" do 1200 zł - kilka pytań

Paweł03

New member
Wybór telewizora 32-39" do 1200 zł + kilka pytań

Witajcie!
Mam trochę wolnej gotówki i postanowiłem zakupić telewizor. Jako że jestem uczniem, tej gotówki nie ma zbyt wiele - 1200 zł :p

Lecimy według schematu:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor? około 20 m²
2. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? około 2.5 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem? 1-2 osoby, telewizor będzie wisiał w mojej sypialni.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu? Na wprost.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć? Raczej będzie wisiał
6. Jak słońce świeci w pokoju? Za głową mam okno, przez które światło pada do tyłu - na pewno nie będzie przeszkadzać
7. Jaki masz obecnie telewizor? Nie mam telewizora, mam za to monitor LG Flatron L194WS
8. Co chcesz aby telewizor posiadał? USB, HDMI, SmartTV (ale o tym dalej...)
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora? Telewizja cyfrowa
10. Jakie urządzenia? Komputer PC, telefon.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor? 2-3 godziny góra.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą? Matową - mniej problemów z ewentualnymi refleksami.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? Filmy, Youtube.
14. Czy zamierzasz surfować po internecie na TV? Oglądać wideo z sieci - tak, korzystać z przeglądarki - nie.
15. Czy zamierzasz grać w gry? Jeśli już, to za pośrednictwem komputera - gry ze SmartTV mnie nie intersują.
16. Preferencje co do marki? Nie.
17. Preferencje co do wielkości? Ze względu na niewielką odległość - 32"-39"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach? Brak płynności obrazu, zbyt jasne/ciemne podświetlenie.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień? Raczej wieczorami lub w nocy.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup? Myślałem wydać 1000 - 1200 zł, ale jak będzie warto to dołożę
21. Czy telewizor ma mieć 3D? Nie, uważam to za zbędny bajer. Choć z drugiej strony jeśli będzie miał, to nic się nie stanie.

Teraz kilka słów ode mnie:
Telewizor chcę powiesić na ścianie, tuż przed łóżkiem. Mam blisko gniazdko elektryczne, brak zaś kabla antenowego - polećcie więc przy okazji jakąś niedrogą antenę do DVB-T. Mieszkam w Warszawie, pałac kultury widzę przez okno - nie będzie chyba potrzebna jakaś super antena. W ostateczności mógłbym przeciągnąć kabel antenowy z sąsiedniego pokoju lub przez okno, ale wolałbym tego uniknąć. Do telewizora będę też potrzebował uchwytu na ścianę. Potrzebuję czegoś prostego i taniego, bez fajerwerków.
Przechodząc do samego TV, nie jestem jakiś wyczulony na jakość obrazu. Używam siedmioletniego monitora LG Flatron L194WS i jest moim zdaniem super pod względem jakości obrazu. Nie żebym był ślepy - widzę różnicę, ale nie przykładam do tego ogromnej wagi.
Jest jeszcze kwestia platformy SmartTV. Jestem z młodego pokolenia, spędzam znacznie więcej czasu w internecie niż przed telewizorem. To samo tyczy się źródła filmów na telewizor. Spędzam dużo czasu na Youtube, większość filmów oglądam w internecie. W telewizji oglądam tylko sport i od czasu do czasu jakiś film. Mam jednak zagwostkę - wybrać telewizor z wbudowaną platformą SmartTV, czy jakiś prostszy, tańszy model + dongle z Androidem. Co polecacie?

Wstępnie myślałem o Toshibie 32L2433 (+ jakiś dongle) - 1070 zł lub Samsungu UE-32EH5300 (+ karta WiFi, jeśli dobrze czytałem) - 1100 zł. Bliżej mi do Samsunga, bo podpinam kartę sieciową i śmiga. Ewentualnie LG 39LN5400

Ostatnia edycja:

Paweł03

New member
Tak, chcę go podłączyć do komputera.
Sprawa jest jednak taka, że nie chciałbym odpalać komputera za każdym razem gdy chcę coś obejrzeć na TV - to jest mniej wygodne + komputer zużywa sporo prądu.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To brałbym minimum 39":
- Sharp 39LE 350
- Panasonic 39A 400
- Philips 39 PFL 3188

Paweł03

New member
39" to nie będzie zbyt dużo? TV będzie wisieć dosłownie 40-50 cm od moich stóp (a mierzę 185 cm).
Na dodatek, oprócz tego Sharpa, twoje propozycje znacznie przekraczają mój budżet. Mógłbym tyle wydać, ale nie widzę sensu - obecnie wcale nie mam telewizora i jest ok.
Jutro wybiorę się do lokalnego Reala - mają tam zadziwiający wybór telewizorów w jeszcze bardziej zadziwiających cenach. Napiszę co ciekawego znalazłem.

Karpaj

New member
Bez reklam
Coś ciekawego masz w promocji w realu? Bo tam często są lepsze ceny niż normalne marketowe. Ja też sugerował bym przede wszystkim wielkość
Bo za 1200zł nie da rady nic sensownego kupić w rozmiarze 39/40" w normalnych sklepach.

Ostatnia edycja:

Paweł03

New member
W sumie nic ciekawego nie znalazłem. Była Toshiba i Samsung 32" o których pisałem ale o 100 zł drożej niż w Morele.net. Oprócz tego było sporo innych modeli, postałem, popatrzyłem i w sumie tyle. Dla mnie, laika, to one wszystkie są podobne. Nie wiem na co zwracać uwagę.
I przede wszystkim mam jeszcze większy dylemat co do wielkości. 32" wydają mi się małe, nawet z tych 2 metrów. Z drugiej strony 42"/39"/37" wydają się być bardzo ok, ale boję się że będą męczyć mój wzrok.
Chyba w najbliższym czasie wybiorę się tam jeszcze raz, zrobię kilka zdjęć modeli w moim zasięgu cenowym i poczytam trochę o nich + podrzucę wam do oceny.

Ostatnia edycja:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
gotówki nie ma zbyt wiele - 1200
Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? około 2.5 m
Wstępnie myślałem o Toshibie 32L2433 (+ jakiś dongle) - 1070 zł
lub Samsungu UE-32EH5300 (+ karta WiFi, jeśli dobrze czytałem) - 1100 zł.
Bliżej mi do Samsunga, bo podpinam kartę sieciową i śmiga.
Ewentualnie LG 39LN5400

2,5 metra od telewizora to wszystko będzie za małe poniżej 42 cali. Powie to każdy, niestety.
Unikaj starych modeli (na rok 2012 - 2013) które podałeś.

Telewizor LED LG 42LB5610 - Ceny i opinie na Ceneo.pl LG 42LB5610 (model na rok 2014) za 1400 zł.

Telewizory LED LG 42LB5610 Specyfikacja na stronie producenta.

Ostatnia edycja:

Paweł03

New member
@Kleofas11
Wygląda świetnie, ale jest drogi i brak mu funkcji SmartTV. O ile 200 zł mógłbym dorobić w kilka dni, to brak funkcji SmartTV mnie boli, bo zapewne częściej będę oglądał wideo z sieci niż zwykłą telewizję. Właśnie z tego względu myślałem o jakimś Samsungu - one mają chyba najlepszą platformę STV na rynku.

Swoją drogą, o ile nie śledzę rynku TV, to bardzo dobrze znam rynek smartphone'ów. Na forum w tej tematyce zazwyczaj polecam starsze, ale wyższe modele - starszy flagowiec zawsze wyjdzie lepiej od nowego midenda, a starszy midend od nowego lowenda.
Czemu odradzasz starsze modele telewizorów?

@Karpaj
Co polecasz z 42"?

Edit: Co powiecie na to? http://www.ceneo.pl/23207203#tab=click
Jakiś podejrzanie tani mi się wydaje. Jestem z Warszawy, podjechałbym do tego sklepu osobiście.

Ostatnia edycja:

Karpaj

New member
Bez reklam
Błąd, lub oszust :>
Od razu też Ci powiem, że systemy smart tv są dużo gorszym rozwiązaniem niż najzwyczajniejszy w świecie windows, bądź nawet tablet/smartphone po hdmi/mhl. Chodzi głównie o stabilność systemu czy poziom integracji w niego.
Z dobrych jakościowo 42", jeśli nie chcesz totalnej wtopy i naprawdę słabego sprzętu, musiał byś spojrzeć na Panasonica 42E6E (~1700zł) - smarta ma, bo inaczej po prostu nie występuje.
Z trochę mniejszych już łatwiej, bo masz np. Toshibę 40L2433, z bardzo porządną matrycą ~1300zł.
Jeszcze taniej dostaniesz 39", np. Sharpa 39LE350, którego na wyprzedażach widziałem nawet w okolicach 1200zł.

Zdecydowana większość tv w tej cenie, choć patrząc na specyfikację wydają się podobne, ale tu chodzi o to jak tv świeci, a nie co mu specjaliści od marketingu napisali.
Wszystkie są oczywiście 50hz, stąd płynności zbyt dobrej nie doświadczysz, ale prawdziwe 100hz to i tak dopiero ~2000zł.

Paweł03

New member
Dzięki za propozycje. Zdaje mi się, że widziałem tego Sharpa w Realu :D Jutro to sprawdzę, bo według Ceneo taniej niż za 1400 zł go nie dostanę.
Co powiesz na Samsunga UE39F5000 lub Sharpa LC39LD145 SV? Ujdzie?
Samsung jest za 1300 zł w Saturnie, Sharp za tyle samo w EuroRTV

SmartTV jest naprawdę takie złe? Mam w sumie Galaxy S3 i chiński tablet (aktualnie zepsuty, ale baterie już są w drodze z Chin) - oba mogłyby posłużyć za źródło dla TV. Nie wiem tylko, czy używanie tego będzie wygodne.

Ostatnia edycja:
Do góry