Wybór projektora

MCuser

New member
Witam wszystkich. Na forum udzielam sie po raz pierwszy więc proszę o wyrozumiałość.
Chcialbym poradzić się was co do wyboru projektora do kina domowego.
Mianowicie: cena to ok. 3500zł (max. 4000zł)
Technologia skłaniam się ku 3lcd
Pomieszczenie nie posiada okien. (jest to plusem jak mniemam:niewiem: )
Projektora chce urzywać do oglądania filmów, będzie zamontowany pod sufitem.
Chciałbym mieć dość wysoką rozdzielczość najlepiej 1080p
Myślę ,że mi pomożecie więc z góry dziękuje.:)
P.S. Odległść od ekranu to około 3,80-4m.

sonal

New member
z 3lcd to nie masz w tych ramach cenowych zbyt dużego wyboru ;)

generalnie bierz jakikolwiek fullhd i będziesz zadowolony (pamiętaj tylko że przy zaciemnionym pomieszczeniu nie ma sensu pchac się w projektor o dużej jasności)
jesli chodzi o wybór technologii wyświetlania to po za kwestią tęczy główna róznica polega moim zdaniem na tym (użytkuję lcd i dlp) że lcd ma wyraźnie ostrzejszy obraz (ważne przy oglądaniu sportu) natomiast dlp bajeczne, ciepłe kolory.
Poziom czerni w tanich projektorach moim zdaniem specjalnie się nie różni.

sonal

New member
i jeszcze jedno: prezentowana wielokrotnie obawa że w projektorze lcd mogą być widoczne pixele czy też przerwy między nimi dotyczy wg mnie wyłącznie modeli 720p (widziałem pixele podczas prezentacji Epsona TW700), natomiast w przypadku projektorów fullhd problem nie istnieje (mam ekran 104 cale, przy tej wielkości pixel ma rozmiar 1x1 mmm - nie widzę struktury już z odległości 2 m)

Ostatnia edycja:

zz11x

New member
...
jesli chodzi o wybór technologii wyświetlania to po za kwestią tęczy główna róznica polega moim zdaniem na tym (użytkuję lcd i dlp) że lcd ma wyraźnie ostrzejszy obraz (ważne przy oglądaniu sportu) natomiast dlp bajeczne, ciepłe kolory.

Chyba raczej DLP ma ostrzejszy obraz w porównaniu do lcd.

sonal

New member
oglądałem prezentacje kilku modeli dlp full hd różnych producentów (z tych tanich) oraz lcd epsona - w moim odczuciu lcd daje bardziej ostry obraz

Do góry