Wybór? plazma! no tak, ale która 42 czy 50?

pioot

New member
Proszę Was fachowców praktyków o pomoc oraz sugestie w zakupie TV.
Mam pokój 40m (8x5 m). Drzwi na środku dłuższej ściany: z lewej strony jest stół a z prawej wypoczynek. Telewizor ustawię po przeciwnej stronie drzwi wejściowych – w prawej części pokojuna wprost kanapy. Odległość między telewizorem a kanapą wyniesie ok 4,5 m patrząc jednak z foteli odległość wyniesie ok. 3 metry.
- budżet ok. 4000zł
- chwili obecnej mam jedynie sygnał z anteny dachowej.
- za pół roku będę chciał kupić KD.
- najpóźniej za rok zamierzam zamówić jakąś platformę cyfrową.
- mam w tej chwili 14 calowy telewizor, więc nie wiem jaką wielkość wybrać do moich warunków.

Dlatego proszę o radę:
- Jaką przekątną powinienem kupić 42 czy 50? Syn namawia mnie na 50, ja szczerze mówiąc trochę się boję, że za dużą kolumbrynę wstawię do salonu i będzie śmiesznie wyglądać, ale też trochę mnie kusi wielkość, zwłaszcza jak dokupię KD i odbiór HD. Zastanawiam się też czy patrząc z fotela czyli z ok. 3 metrów to 50 cali nie będzie denerwował. (pewnie nie raz odwrócę telewizor i będzie się go oglądało siedząc przy stole czyli z odległości 5-7m ale to rzadka rzadkość)
- Drugą sprawą jest czy kupić HD czy FullHD? Wprawdzie dzisiaj, a nawet przez rok nie wykorzystam FullHD jednak telewizor chcę kupić na dłużej, a BluRay za chwilę na pewno stanieje i jak będą filmy – zwłaszcza w wypożyczalniach – to pewnie sobie kupię

Obserwując opinie, również na tym forum, myślę o kupnie Panasa 42PV70 lub 50PV70 – ceny w internecie odpowiednio 3700 i 4400zł.

Proszę o pomoc w wyborze i o ewentualne inne propozycje w podanym przedziale cenowym.

maniekk

New member
1) Zdecydowanie 50 cali
Przeglądam to forum od prawie roku i jeszcze nie spotkałem narzekania, że ktoś kupił za duży TV. Raczej Ci którzy kupili 42 cale po dwóch tygodniach żałowali, że nie kupili większego. Jedyny minus będziesz musiał dołożyć do tych 4000
2) Wystarczy HD Ready
Kilka razy już na ten temat pisałem więc krótko. Materiałów Full HD jest ciągle bardzo mało a nawet jeśli są to żeby zobaczyć różnicę między HD Ready a Full HD musisz sie zbliżyć na odległość 1,5 - 2 metry do ekranu. Pytanie retoryczne czy z takiej odległości będziesz oglądał TV ? Poza tym HD ready dużo lepiej radzi sobie ze zwykłym sygnałem SD a ponad 90% sygnału jaki będziesz oglądał to właśnie SD

pioot

New member
Dziękuję za Wasze opinie. Podałem 4000 bo jakieś założenie musi być. Nie chciałbym jedynie by wyszło tak jak z zakupem samochodu: założyłem 40000zł a kupiłem za 80000 :) a żeby było śmiesznie to nie żałuję. Natomiast w TV zakładam max plazmę 50PV70 ilekolwiek by kosztowała:) .
Widziałem ją wczoraj w MM i wydaje mi się taaaaka wielka i próbuję sobie wyobrazić ją w salonie.

Zakładam, że ostatecznie kupię 42PV70 lub 50PV70. A co sądzicie o TH-50PV7P - jest nieco tańszy więc było by mi łatwiej.....
Proszę jeszcze o pomoc w wyborze następnych elementów osprzętu tj. chciałbym w niedalekiej przyszłości kupić nagrywarkę DVD a potem kino domowe. Co najlepiej kupić (stopniowo) by później wszystko było ze sobą zgodne.

Myślę np. o nagrywarce Panasonic DMR-EH67 (może inny model w podebnej cenie- nie znam się na tym). Chciałbym ją początkowo używać również jako odtwarzacz DVD. Po paru miesiącach do tego chciałbym dokupić amplituner+głośniki 5.1. Poza nagrywarką niechciałbym wydać więcej niż 2000-3000 zł. Czy w takich ograniczeniach można kupić coś fajnego, rodzinnego, bardziej do oglądania TV i DVD niż słuchania muzyki.
A może zamiast składania amplitunera, nagrywarki , głośników ... kupić gotowe KD? Proszę o radę. Chciałbym również by wizualnie sprzęt nie gryzł się ze sobą czyli by wymiary i kolorystyka grały ze sobą

maniekk

New member
Co do kina domowego to najlepiej skontaktuj się z blackninja ale nie w tym dziale i wątku bo zaraz dostaniesza bany :grin: .
O telewizorach Panasonica znajdziesz na tym forum dwa obszerne wątki. Sam się nad nim zastanawiałem, ale zniechęciła mnie duża ziarnistość obrazu oraz pewne problemy jak "węże" "gliniane twarze" z którymi Panasonic nie może sobie od dawna poradzić. Choć jest również dużo grono użytkowników, którzy bardzo chwalą sobie te modele.
Z tanich TV godne polecenia są jeszcze Samsungi C91 lub Q91 - też masz obszerny wątek na ten temat. Najlepiej poczytać a później zamówić prezentację do domu.
A jak chcesz być super zadowolony to (nie)stety :) powinieneś zrobić tak jak z samochodem i kupić Pioneera KURO. Obecna cena za 50" to około 8 tyś :( ale jest klasą sam dla siebie

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
jak siądziesz z dala - to i tak nie dostrzeżesz jakości obrazu - więc możesz sięgać nawet po 50 PV 7 . Tym bardziej że będzie Ci łatwiej :D .
Ale PV 70 zagra lepiej. Oczywiście jeśli chcesz być rozradowany -podobnie jak z auta- to Pioneer Kuro za 8000 zł .

tomania

New member
Witam
Jeszcze w kwestii wielkości - to zdecydowanie co najmniej 50". Przy obrazie HD nawet z "N" w moim przypadku ( 42") az się prosi o więcej cali. Ja już po kilku tygodniach byłem zły , że nie zrealizowalem swego pierwotnego zamiaru kupna wiekszego TV - po raz pierwszy posłuchałem żony i mam za swoje. Teraz po roku przyznaje mi rację. No ale teraz to myśle o projektorze i na pewno nie spytam żony !!. Jest jeszcze sprawa czasu jaki uplynie do momentu zakupu przez Ciebie calej reszty. Piszesz , że ok. rok. Za pół roku a tym bardziej za rok wiele może się zmienić. Warto się zastanowić czy doraźnie nie kupić jednak czegoś w ok 42" do oglądania SD a następnię po uzupełnieniu o blue ray oraz platformę z HD zastanowić się właśnie nad projektorem HD. Na TV puki co ogladać wiadomości itp. Pozdrawiam i życzę rozsądnej decyzji.

pioot

New member
Dziękuję, za wszelkie sugestie i uwagi (dostosuję się co do np. KD w tym wątku;) ).
Na Pioniery nie zwracałem do tej pory uwagi więc się nie znam. Na razie sprawę traktuję badawczo w kwestii Pionierów. Z najtańszych w sieci znalazłem PDP-5080XA, PDP-5080XD, PDP-SX5080D. Rozumiem, że są to jedyne w granicach 8000 zł (z ceneo). Na który ewentualnie powinienem zwrócić uwagę?

tomania, dzięki za cenne uwagi. Znając życie wejdę albo w mini albo w max czyli 42 albo 50(KURO), kompromisy a w zasadzie prowizorki są najgorszym rozwiązaniem.
Często niestety zaczynam od mini, po czym co chwilę zwiększam pulę o 100-500 zł bo "coś tam ma więcej" i po chwili dochodzę do max-a. :)

skipper

New member
Tylko 50'' i tylko KURO. Mam od wczoraj 508xd i i banan mi nie zchodzi z gęby. Wachałem się od 2 miesięcy czy 42 czy 50. Myślałem że 50 mnie przytłoczy że nie da się skupić oczu na obrazie itp - nic z tego. Oglądam z 2,7-3,3m dla kuro to naprawdę nie jest za mało!!!
Decyzję podjeła w sumie moja żona, od 2 miesięcy nie wychodzi z domu z powodu ciągłych mdłości - jam ci je spowodowa:), i w środę dopiero mogła porównać w sklepie 42 i 50. Krótko stwierdziła - "nad czym ty się zastanawiasz 2 miesiące, 42 to jakaś popierdółka, słuchaj się kobiety w ciąży - kup 50". No i od wczoraj stoi w salonie i naprawdę nie jest za duży, zwłaszcza do salonu takiej wielkości jak masz ty.
Ps. też myślałem nad Panasem, ale z powodu św spokoju jaki daje KURO z uwagi na brak duszków, i super obraz wybrałem KURO.

remigiusz

Member
oczywiście do ceny trzeba jeszcze doliczyć 500 zł.głośniki i podstawa 300zł./ lub wieszak podobnie/ ale wg.mnie warto - w przyszłym tygodniu chyba zamówię.

4pac

New member
A moim zdaniem 50 cali to przy 3 m z foteli to bedzie masakra.
Ten telewizor ma 1,27 przekątnej. Przy obrazie SD to sorry. Co innego z kanapy. Z ponad 4 metrów da sie to ogarnąć ale....
po co sie ładować teraz (jak masz anetne dachową) w dorgi tv. Kup panasonica 7p - to samo co 70p (bez różnicy w obrazie). I nie bój się duszków bo ten tv nie ma zostawia czegoś takiego.
Podejdz do tego w ten sposób - przy 42 calach SD z małej odległości wygląda kiepsko - przy 50 calach wygląda 2x gorzej. Co z tego że obiekty sa ogromne a sąsiedzi bedą przeżywać wielkość Twojego tv.
Wiesz co się bedzie działo z tymi obiektami jak się będą przesuwać z jednego końca tv na drugi??
Ja mam 37' i moze czasami chciałbym większy ale przy SD to naprawdę szkoda oczu. No i taki telewizor nie sprawia że jest wilkim czarnym czymś na komodzie tylko ładnie sie komponuje.

remigiusz

Member
wielkość ekranu to kwestia indywidualnych odczuć /coraz więcej osób preferuje jednak duże ekrany/ ja aktualnie odbieram z odl.4m 50" i najchętniej kupiłbym 60 " - ale ta cena !!

Masta_J

Active member
Bez reklam
4pac napisał:
A moim zdaniem 50 cali to przy 3 m z foteli to bedzie masakra.
Ten telewizor ma 1,27 przekątnej. Przy obrazie SD to sorry. Co innego z kanapy. Z ponad 4 metrów da sie to ogarnąć ale....
po co sie ładować teraz (jak masz anetne dachową) w dorgi tv. Kup panasonica 7p - to samo co 70p (bez różnicy w obrazie). I nie bój się duszków bo ten tv nie ma zostawia czegoś takiego.
Podejdz do tego w ten sposób - przy 42 calach SD z małej odległości wygląda kiepsko - przy 50 calach wygląda 2x gorzej. Co z tego że obiekty sa ogromne a sąsiedzi bedą przeżywać wielkość Twojego tv.
Wiesz co się bedzie działo z tymi obiektami jak się będą przesuwać z jednego końca tv na drugi??
Ja mam 37' i moze czasami chciałbym większy ale przy SD to naprawdę szkoda oczu. No i taki telewizor nie sprawia że jest wilkim czarnym czymś na komodzie tylko ładnie sie komponuje.

Hehe widać, że kolega nie widział nigdy 50" KURO w akcji na sygnale SD.
Bez wahania wziąłbym 60" gdyby nie był droższy przy 10" calach więcej o 11K PLN :)

Pozdrawiam,

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Twoja metoda dochodzenia ma maxa mi się podoba. Więc możesz już spokojnie sięgać tam. Model nie ważny - różnią się wyposażeniem.

pioot

New member
5080xa

Zacząłem interesować się Pionierem, odwiedziłem wszystkie sklepy w mieście no i znalazłem w Saturnie 5080 XD. Stał obok TV plazmowych 50" Samsunga i LG. Puszczony był na wszystkich Spider-Man. Powiem tak, czerń bez wątpienia w Pionierze jest bezkonkurencyjna. Natomiast zawiodłem się na ostrości, obraz w Pionierze był lekko rozmyty, nie było widać szczegółów np. włosy na brodzie, ostrość na wszystkich przedmiotach itp. Na Samsungu I LG wyrażne były właśnie drobne szczegóły których nie można było zobaczyć na Pionierze. Dodam, że wszystkie były HD Ready a te dwa znacznie tańsze od Pionka.
O co tu chodzi? Prawie żonę udało mi się przekonać do 5080XA (jest korzystny kredyt do wzięcia) a tu nagle sam nabrałem wątpliwości, zacząłem zastanawiać się czy warto przepłacać i w ten sposób znów dochodzę do opcji mini tj. Panasonic 42PV7P za 2999. Usiadłem wczoraj na forum i naczytałem się, że te Panasoniki są awaryjne.
Po tym wszystkim znowu jestem na początku drogi. Przyznam, że jetem wygłupiony. Co wybrać? ????? :???:

Masta_J

Active member
Bez reklam
O co tu chodzi?

Chodzi o to żebyś zamówił prezentację do domu i zobaczył jak to gra u Ciebie, jak to gra z odległości, z której faktycznie będziesz oglądał TV a nie z jednego metra jak w sklepie itd. itd.

Pozdrawiam,

-AS-

New member
Witam,

Pioot, dwie sprawy: po pierwsze oglądanie i ocenianie obrazu telewizora w sklepie, to tak, jak ocenianie statku w suchym doku przed wodowaniem(wybacz głupie porównanie) - zupełnie inaczej wygląda obraz z telewizora w domu, a inczej w sklepie (oświetlenie, sygnał, etc.)

Druga sprawa, to ustawienia. Następnym razem, gdy będziesz wybierał się do tego sklepu, polecam wydrukować ustawienia, które możesz znaleźć na tym forum w wątku o 8G i zaaplikować je do telewizora przed wydaniem werdyktu. Pioneer ma dużo ustawień, które trzeba pozmieniać, aby uzyskać lepszy obraz. Ustawienia prostu z pudełka, są beznadziejne. Nie spodziewałbym się, aby telewizor ten był poprawnie ustawiony w sklepie.

Pozdrawiam

Do góry