ktory z nich do toshiba mt200
Także się zastanawiam nad wyborem jednego z tych dwóch odtwarzaczy. Zdaje sobie sprawę ze wielkiego błędu nie popełnię kupując którykolwiek jednak nie chciałbym wybrać mądrze.
Mogę dodać że mój stosunek do tego jest taki że ważniejsze jest co się ogląda niż w jakiej to jest jakości.
Nie mając zielonego pojęcia o tzw. bebechach obu odtwarzaczy, porównanie ich wygląda następująco:
Panasonic s52:
plusy:
- wejście S-video i optyczne;
- 24 m-ce gwarancji
Pioneer 490:
plusy:
- możliwość sterowania menu z obudowy (jak pilot gdzieś się zapodzieje)
minus:
- brak wejścia s-video i optycznego
Odtwarzacz ten chciałbym podłączyć do projektora Toshiba mt200, który ma możliwość podłączenie przez dvi-d i wyświetlania 720 lub 1080 linii.
I tu się pojawiają pytania związane ze skalowanie obrazu do 720 czy 1080 linii. W różnych miejscach czytam że Pionneer może mieć z tym problem. A także że wyjście composytowe tego odtwarzacza nie dzieła najlepiej.
Istotną z mojego punktu widzenia zaletą Pioneera jest ta możliwość sterowania menu bez pilota. Jednak jeżeli Panasonic daje rzeczywiście lepszy obraz z płyt dvd i będzie to rzeczywiście widać na obrazie wyświetlanym z projektora, to wybrałbym Panasonica.
Oczywiście nie znam miejsca gdzie mógłbym porównać te dwa odtwarzacze na żywo z przeskalowaniem obrazu.
Ponieważ czuję się raczej kierownikiem kina (domowego), niż osobą znającą się na zagadnieniach technicznych, pojawia mi się dalsza wątpliwość, czy rzeczywiście obraz z wyjścia hdmi będzie lepsza niż kompozyta. Rozumiem że zależy to tak naprawdę od klasy odtwarzacza dvd (jak przekształci on cyfrowy zapis na sygnał analogowy do compozyta) i od klasy projektora (co zrobi projektor z cyfrowym sygnałem przesłanym do wejścia dvi-d).
Toshiba mt200, której używam w warunkach całkowitego zaciemnienia pomieszczenia (stworzyłem sobie takie warunki), jest budżetowym odtwarzaczem DLP, ale jest wyspecjalizowana do projekcji filmów. Niepokoi mnie jeszcze że w instrukcji przy wejściu dvi-d napisane jest że jest ono przeznaczone do podłączenia komputera, ale mam nadzieję (i tu jest moje kolejne pytanie) że będę mógł do dvi-d podłączyć hdmi z dvd.
Podsumowując, zaczynam skłaniać się do zakupu Panasonica, ale w Pionierze podoba mi się to dodatkowe sterowanie menu, wiec jeżeli moglibyście zweryfikować czy rzeczywiście ma on takie problemy ze skalowaniem do wyższej ilości linii oraz jak wyglądała by współpraca z projektorem tej klasy to proszę o wsparcie.
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam