wybór nowego TV 47"-55"

peperejna

New member
Witam

Szukam nowego TV do pokoju 17m. Proszę Was o pomoc w wyborze.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 17m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3,2m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? pokój jasny od strony południowej
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Philips 42PFL7406/k12
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? tuner DVB S/S2, CI+. Smart, może być 3D
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? antena satelitarna ncplus
10.Jakie urządzenia ? DVD, Xbox360, (w przypadku słabego głosu-soundbar)
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ok. 5godz
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? matową
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmowe, sportowe, przyrodnicze
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? raczej tak
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? ok 30%
16.Preferencje co do marki ? Jestem zadowolony z Philipsa, ale nie przekonany do Samsunga
17.Preferencje co do wielkości ? 42" wydaje mi się za mały. Waham się między 47" a 55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaba jakość dźwięku
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? max 5500zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? bez różnicy

Zastanawiałem się nad czterema: Philips 55PFS7109, Sony Bravia 55KDL55W828(kiepskie mocowanie na ścianie?), TX-L55DT60E oraz Sharp LC50LE762E

Będę wdzięczny za wszelkie propozycje i sugestie.

pozdrawiam

Karpaj

New member
Bez reklam
Nie do końca rozumiem obecność tu tego Sharpa :D
Masz kwotę niemal na 55PFS7509, możesz o nim pomyśleć - choć 7109 też jest ok. Choć jeśli chodzi o IPS, to w tym budżecie najlepiej wypada Toshiba 55L7453 - masz teścik zarówno Philipsów jak i Tośki zarówno tutaj, jak u na blogu Szymona ( obywatelhd.pl ). Przy PFS7509 czy L7453 soundbar nie będzie raczej konieczny, jak już to całe kino czy porządne stereo
Z VA - Sony W8xx wypada świetnie, tj. modele W815/W828/W829, zwłaszcza jeśli chodzi o odwzorowanie ruchu - najbliższe płynności z plazmy.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Do tych potrzeb masz naprawdę extra modele:
Toshiba 55L7453 z tylnym podświetleniem strefowym Led
http://www.hdtv.com.pl/forum/toshib...-podswietleniem-led-czyli-uczta-dla-oczu.html
Panasonic 55DT60
Sharp ale 60LE857 Quatron
http://www.hdtv.com.pl/forum/sharp/...dystyngowany-przedstawiciel-jeszcze-mnie.html
Philips ale 55PFS 7509 z potrójnym ambilightem i subwooferem bezprzewodowym.
http://www.hdtv.com.pl/forum/philip...z-subwooferem-niech-stanie-sie-swiatlosc.html
Panasonic 55AS650

Jeśli będziesz niebieski to masz jeszcze super cenę, kalibrację gratis i radyjko gratis.

Ostatnia edycja:

peperejna

New member
Karpaj, dzięki za odpowiedź. Wpisałem Sharpa tylko dlatego, bo nie jestem do końca zdecydowany czy 55 cali nie będzie za duży. Odległość 3,2m. Przejrzę jeszcze tą Toshibę.

iwan_03

New member
Jeśli zależy Ci na rozbudowanych opcjach multimedialnych, smart zastanów się nad kupnem tv od samsunga. Na chwile obecną jest nie do przebicia pod tym względem

Karpaj

New member
Bez reklam
@iwan_03 obecnie zdecydowanie najlepszego smarta ma Philips PFS8109 - tu chyba nikt nie ma wątpliwości że android wypada lepiej :p

piteron

Active member
Bez reklam
Oczywiście że android zamiesza na rynku i to mocno,ale nigdy nie będzie kosztował max 5500,chyba że w 40 calach

peperejna

New member
Dzięki za wszystkie sugestie. Wybór padł na Philips 55PFS7109. Myślę że będzie to dobry wybór. Chyba że uda mi się gdzieś znaleźć 7509 poniżej 6 000zł.

pozdrawiam

smola2

New member
Witajcie, podłączam się pod temat bo w zasadzie stoję przed podobnym wyborem.
Zastanawiam się czy warto dopłacać ten 1000 do TV 55 cali, czy może kupić coś w granicach 50 caali ale ciut lepszego.
Zastanawiam się nad takimi modelami:
Sony KDL-50W829B
Sony KDL-55W805B
Philips 55PFS7109 ( 47PFS7109)
Samsung UE55H6400 (Samsung UE50H6400)
Samsung UE48H6700
Panasonic TX-L50ET60E

Poniżej ankieta. Proszę o pomoc.

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 21m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 2,5 - 4m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? na wprost i bokiem (wypoczynek narożnik)
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6.Jak słońce świeci w pokoju ? pokój jasny
7.Jaki masz obecnie telewizor ? Stary Samsung LCD 42 i projektor HD w salonie
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart tv, 3D, żywe kolory i dobre odświeżanie
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? cyfrowa kablówka ( z dekodera)
10.Jakie urządzenia ? Blue-Ray, czasem PS3
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? ok. 4godz
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? obojętnie
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? głównie sport, filmy
14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? może czasami
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? tak, ciężko powiedzieć ile
16.Preferencje co do marki ? Boje się nowych samsungów bo dużo z nich wysiada po max 5 latach, ale nie wykluczam, oprócz tego LG, Phillips, Sony, Panasonic. Toshibie i Sharpowi nie ufam
17.Preferencje co do wielkości ? 48 a 55"
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? słaba czerń, wolne działanie
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 50/50
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 48-50 do 4000, 55 do 5000
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? bez różnicy

ace2

Member
KIKI nawiązując do plazmy to cena i wszysko mi odpowiada. Problem po mojej stronie dot. poboru prądu i łamie się ciągle w strone LCD. Zainteresowałeś mnie także Toshiba 55L7453, jak ona wygląda w porównaniu do preferowanego przez Ciebie Panasonic TX-L55DT60E ?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To Panasonic 55Dt60 to jednak wyższa półka.
Ale możesz tak jak inny poprosić o prezentacje modeli w domu i nikt na świecie lepiej nie wybierze niż Ty sam w swoich warunkach.

ace2

Member
KIKI zakup na pewno u Ciebie zrealizuje. Jednak mieszkam po drugiej stronie Polski i chyba taka prezentacja nie wchodzi w grę. U mnie w Euro Agd stoi od dłuższego czasu Panasonic 55" VT obok 50 Samsunga z serii 7000, niby ładny obraz ale jak ekran przechodzi w całkowita czerń to widać różnicę, choć sam obraz wydaj się bardzo doby jak i z Sony 905. Obraz z Panasonica AS650 też ładnie wygląda. I sam nie potrafię się zdecydować w jaką stronę iść. Szkoda że nie ma modelu górującego nad wszystkimi wtedy wybór byłby łatwy.

Do góry