wybór leda 40-46 cali

shanti

New member
witam,

właśnie stoję przed wyborem tv do nowego mieszkania i liczę na waszą pomoc. Jako że tv będzie stał w salonie, który jest bardzo słoneczny to wybór padł na leda.

1. Odległość od ekranu: około 2,5 m
2. Jak słońce świeci w pokoju? pokój z aneksem otwarty na korytarz bardzo słoneczny z oknami od południa z prawej strony tv najbliżej tv duże okno balkonowe.
3. Jak duży jest pokój: 5,5m na 5 m
4. Preferowana technologia: LCD - LED
5. Jaki masz obecnie telewizor: żaden
6. Jakie programy najczęściej oglądasz: dużo sportu (piłka nożna, siatka, f1) przyrodnicze i filmy różnej jakości
7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: sport głównie w ciągu dnia wieczorem i w nocy filmy
8. Wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez: raczej zawsze jest światło
10. Matryca błyszcząca czy matowa: obojętnie ale raczej będzie pasować mat
12. Preferowana marka: obojętne
13. Czego nie lubisz w telewizorach: jak się psują :), smużenia, niewyraźnego obrazu, nienaturalnych kolorów
14. Jakie urządzenia będą podłączone: jakaś kablówka ale jeszcze jeszcze nie zdecydowałem, laptop(do filmów i gier), dysk zew., w przyszłości kino domowe z bluray i jakaś konsola (podoba mi się x-box z kinectem)
15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 40 tv 30 laptop 30 gry
16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych: na wprost - 40% z 30 stopni
17. Czy ważne jest wifi : fajnie by było
18. Czy będziesz korzystać z widgetów? jeśli będą dostępne to tak
19. Czy chcesz serfować w internecie poziomu telewizora: nie jest to konieczne bo mogę przez lapka serfować ale jeśli będzie taka możliwość to się nie obraże
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD : raczej tak
21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami :tak (lecz nie jest to koniecznością)
22. Ma mieć 3D: nie musi
23. Ma mieć slot na karty SD: obojętnie
24. Ma mieć tuner DVB-S: obojętnie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi - laptop, usb- dysk i pen, konsola to chyba też hdmi nie wiem;) i kino domowe za jakiś czas
26. Jaki masz sygnał: jeszcze żaden ale jak będę brał coś nowego to raczej będzie to cyfrowy
27. Ile programów HD: j.w.
27. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 6
28. Ma stać czy wisieć: stać
29. Rozdzielczość: jak najlepsza
30. Dvb-t: tak
31. Na czym najbardziej Ci zależy: obraz, oczywiście wyraźne sceny dynamiczne bez rozmazań, możliwość gry przez lapka lub konsole. Lubię jak tv mocnej świeci jest wtedy wyraźniejszy obraz dla mnie i to powinno też się przydać w mocno nasłonecznionym salonie.
32. Ile osób ogląda: 2
33. Rozmiar : 40-46

34. budżet : 3000-3500 może trochę więcej jeśli będzie naprawdę do czego dopłacić.

Trochę już poczytałem o tv i kilka typów już mam ale może coś doradzicie od siebie. Wiem że kiki mocno poleca sharpa le830 ale nie znam nikogo kto go ma i może z własnego doświadczenia go polecić. Trochę też się obawiam jego kalibracji. Poza tym byłem w agdrtv i oglądałem obok siebie sharpa i samsungi d6500 i d6750 oba świeciły wyraźnie mocniej i wydawały się wyraźniejsze. Może to po prostu kwestia kalibracji?Myślałem też o philipsach bo mają raczej dobrą opinię i fajną funkcję ambilight (choć nie wiem jak ona się sprawdzi w moim salonie) modele jakie mnie interesują to: 40PFL9705H(tu trochę boję się piszczenia) lub 40PFL8605. Zastanawiam się jeszcze czy przypadkiem nie iść w coś większego typu samsung 46d5500lub sharp 46le630 ale nie wiem czy warto bo może straci się za wiele na jakości. Poza tym podobno d5500 nie ma 100hz i nie wiem jak się sprawdza z grami.
Zastanawiałem się też nad plazmą panasonica 46g30 ale na plazmę nie chce się zgodzić moja żona(mówi że się od niej elektryzuje i że obraz jest za ciemny) a poza tym chyba nie będzie się nadawać do słonecznego salonu.

Trochę się rozpisałem;) Z góry dzięki za pomoc.

don111

Banned

Zastanawiałem się też nad plazmą panasonica 46g30 ale na plazmę nie chce się zgodzić moja żona(mówi że się od niej elektryzuje
żona pomyliła plazmę z kineskopem :bober:

w tych warunkach chyba ten Philips będzie najlepszym wyborem, mimo 40' to jednak różnica jakościowo w porównaniu do innych matowych LED w tej kwocie jest bardzo duża

don111

Banned
chodziło mi oczywiście o 9705, jego można rozważyć mimo że to tylko 40'
8605 to tylko średniej klasy tv, lepiej już kupić coś w 46-47' przy tej odległości

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Philipsa też bym podał 9705.
Plazmę też bym poprosił na prezentację 46G30 i Panasonica 42E30.

shanti

New member
niestety prezentacja nic nie da bo na razie w mieszkaniu są gołe tynki i raczej za szybko to się nie zmieni a tv muszę kupić szybciej. a co z tym sharpem? nie nadaje się do mnie? i jeszcze czy macie jakieś doświadczenia z ambiligtem? sprawdzi się w nasłonecznionym pomieszczeniu?
Ten panasonic to dziwnie tani na pewno nie odbiega jakością od pozostałych?

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Jeszcze raz .
Jeśli kasa nie przekraczalna to Panasonic 46G30, Toshiba 46 UL 863,
Samsung 46D5500

Jeśli 40-42":
Sharp 40LE 830
Panasonic 42E30

shanti

New member
a co z philipsem? nie nada się?

samsung odpada bo nie ma 100 hz i gdzieś na forum było że do sportu on się nie nadaje.

panasonic e30 to dziwnie tani i nie wiem czy może spełnić moje kryteria.

z plazmą to będzie mi problem przekonać żonę której podobają się tv które mocno świecą to chyba też powinno się przydać w nasłonecznionym salonie. Poza tym to buczenie... chyba że pomożecie mi przekonać żonę:-D

toshiba jest trochę za droga gdzieś kolo 3900 na ceneo. a poza tym nie widziałem jej na żywo.

sharp bardzo chwalony na forum głównie przez Ciebie kiki wydaje się ok tylko ogłądałem go z żoną w sklepie i obok samsungów d6500 i d6750 wypadł blado dosłownie. żonie duż bardziej podobały się mocniej świecące samsungi i wyraźniejszym obrazem, może to tylko kwestia ustawień bądź kalibracji?

ciekawi mnie też ambilight w philipsach,żonie też się podoba, tylko nie wiem jak on się u mnie sprawdzi.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Oczywiście że 9705 Philips jest ok.
To jest właśnie to że ustawienie na sklepie nie ma nic wspólnego z tym co masz w domu.
Oczywiście że kalibracja w takim przypadku ma ogromne znaczenie.

Do góry