Wybór LCD do 4,500 zł

BORAX

New member
Witam,
Chciałbym kupić LCD. Cena początkowo do 4,500 zł.
Wzorem jeżeli chodzi o funkcje multimedialne będzie dla mnie Samsung D7000 więc będę się do niego odnosił.

Wielkość matrycy - 46 lub więcej.
Podświetlenie - LED
Fajnie aby posiadał możliwość oglądania/widget ipli
przeglądarka internetowa - niekoniecznie
łączność - preferowałbym WIFI, ale jeżeli będzie tylko lan to nic się nie stanie
Producent - Samsung
Design - taki jak właśnie w D7000...szalenie mi się podoba...ta cieniutka ramka...mmm
USB, minimum 3x HDMI....
Przede wszystkim bardzo dobrą jakość obrazu.
Cienki też jakby był :)

Sorry że tak może mało konkretnie, ale tylko tyle przychodzi mi o tej porze do głowy...jeżeli coś to proszę pytajcie i to jak najwięcej.
Również te pytania pomogą mi w wyborze, gdyż będę wiedział czego chcę :)

Pozdrawiam ;)

P.S. Chodzi mi o coś jak SmartTV ale tańsze i niekoniecznie z 3D :p

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
za mało danych :

podaj jakie masz warunki :
odległość od ekranu ?
jak słońce świeci w pokoju ?
Jak duży jest pokój ?
jaki masz obecnie telewizor?
jakie programy najczęściej oglądasz?
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ?
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ?
wolisz obraz ostry czy łagodny ?
matryca błyszcząca czy matowa?
preferowana wielkość telewizora?
preferowana marka ?
czego nie lubisz w telewizorach?
jakie urządzenia będą podłączone ?
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ?
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ?
czy ważne jest wifi ?
czy będziesz korzystać z widgetów ?
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora?
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ?
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ?
ma mieć 3D ?
ma mieć slot na karty SD ?
ma mieć tuner DVB-S ?
jakimi złączami ?
jaki masz sygnał ?
ile programów HD ?
ma stać czy wisieć ?

BORAX

New member
podaj jakie masz warunki :
odległość od ekranu ? mniej więcej 3 metry
jak słońce świeci w pokoju ? słońce zaczyna świecić najintensywniej w tym pokoju od południa -okna na zachód.
Jak duży jest pokój ? ok. 20 m2 - może więcej.
jaki masz obecnie telewizor? żaden:)-P sorry ale to nowe mieszkanie i tego się trzymajmy :p )
jakie programy najczęściej oglądasz? TVP, TVN, TVN Turbo, Discovery, Polsat, MTV
więcej oglądasz w dzień czy wieczorem ? generalnie chyba w dzień.
wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez ? Jeżeli intensywnie ekran nie świeci to bez.
wolisz obraz ostry czy łagodny ? Hmm... zwykły ? Taki jaki widzisz teraz w swoim monitorze ;)
matryca błyszcząca czy matowa? obojętnie
preferowana wielkość telewizora? 46 i więcej
preferowana marka ? Samsung
czego nie lubisz w telewizorach? Input Laga, wielkiej ramki (taka jaka jest w D7000 jest dla mnie wzorem)
ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń ? trudno powiedzieć... ale większość to TV
siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych ? i na wprost i z kątów bocznych
czy ważne jest wifi ? fajnie jakby było...nie musiałbym ciągnąć kabla przez pokój, korytarz, salon - następnie zamurować go w ścianie.
czy będziesz korzystać z widgetów ? Jeżeli będą oferowały coś ciekawego to tak
czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? niekoniecznie
czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? Tak
czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami ? Najlepiej tak.
ma mieć 3D ? Jeżeli ma to decydować o końcowej cenie to nie.
ma mieć slot na karty SD ? Wystarczy USB
ma mieć tuner DVB-S ? - DVB-S ? Obowiązkowo DVB-T, TV Sat będę miał przez osobny dekoder.
jakimi złączami ? najlepiej dużo...jednak DVD, dekoder chcę podłączyć przez HDMI więc użycie SCART odpada...
jaki masz sygnał ? trudno mi obecnie powiedzieć
ile programów HD ? hmm...tego jeszcze nie wiem.
ma stać czy wisieć ? wisieć

BORAX

New member
Wiesz, gdybym chciał kupić Samsunga D7000 to tutaj bym nie pytał :) Ale cena za panel 46 calowy odstrasza trochę - od 5500 zł.

Sharp wydaje się być fajny.
Ale...czy dodatkowy pixel - żółty nie sprawia że rzeczywista rozdzielczość jest niższa od 1920x1080 ?
Obsługuje odtwarzanie plików z mkv ?

A coś z serii SmartTV samsunga ? Ale najbardziej liczące się modele to D7000 i D8000. Niższych nie ma sensu kupować, nie ?

Sam bym chętnie poszukał ale mój internet chwilowo (przez około 6 dni) chodzi z prędkością 34kbps...

Ostatnia edycja:

pc4150

New member
Hmm... na logikę skoro dodają kolejny piksel to jak rozdzielczość miała by być mniejsza skoro w sumie nadal mamy 1080p :/

Sharp w tej klasie cenowej to najlepsze możliwe rozwiązanie w kategorii cena do jakości. Ma pewne problemy z wiernym odwzorowaniem kolorów przez przejaskrawienie kolorów. Ale kalibracja rozwiąże ten problem :)
Ewentualnie zobacz nowe Toshiby które niedawno weszły na rynek np. 42 calowa seria WL/YL którą można dostać za 4,2 k

pc4150

New member
Taa ma wszystko czego chcesz, poza tym, że jest dużo gorszy od Sharpa
Dla odniesienia dodam że Flat panels w teście 830 porównało ją do d8000 i co się okazało? Że SHARP był lepszy od serii 8, nie mówiąc już o 6 :)
Ładny wygląd to nie wszystko xD

Ostatnia edycja:

pc4150

New member
OK, NIE PRZECZĘ że Samsung spełnia jego wymagania, sądzę po prostu, że Sharp je również spełni i będzie lepszym telewizorem.

BORAX

New member
A co powiecie o Samsungu D8000 ?

A teraz z innej beczki...mam dylemat gdzie powiesić taki telewizor. Właściwie są dwa miejsca.
Na początek zarzucę plan pokoju.

Czerwony i żółty krzyżyk to dwa najrozsądniejsze miejsce na powieszenie TV.
Ściana zaznaczona żółtym krzyżykiem prezentuje się tak :

Natomiast ściana zaznaczona czerwonym, tak(jak zaznaczone jest na planie, okna są bezpośrednio z tyłu) :

Pytanko...gdzie lepiej ?

Druga sprawa...wysokość zawieszenia.
Jako że jest to mieszkanie w stanie dev., fajnie byłoby zrobić gniazdo od telewizji i prądu pod telewizorem...aby je ukryć i żeby zbędne kable nie wystawały. Dochodzi jeszcze "rowek" na 3 kable HDMI.

Na jakiej wysokości najlepiej zawiesić telewizor ?
W mieszkaniu będą mieszkać dwie osoby, których wzrost to : 163 cm i 173 cm.

Proszę o pomoc :)

Pozdrawiam.

septolete

New member
Samsung d8000 nie zmieści się w przedziale cenowym.

TV ja bym dawał na żółtym. Pewnie mniej się będzie odbijać, a dużej rodziny nie masz, więc zasłanianie przez przechodniów nie będzie denerwujące. No i na większej ścianie się lepiej prezentuje :)

Wysokość? U mnie good jest wtyczka na 80cm, środek obrazu na 90cm - oglądam z kanapy.

tdx

New member
Bez reklam
spokojnie możesz zostać przy 46C6500 a lepiej jak znajdziesz 46D6750 bo już z micro dimming :D <-- będziesz bardzo zadowolony i dodatkowo Tv będzie Ci się podobał. Oczywiście to tylko moja propozycja. Polecam również 46Gt30 i wyżej z Panasa -> tez niebanalny wygląd i piekielnie dobry obraz :) sam zdecydujesz

BORAX

New member
Wiecie, ten przedział cenowy to podałem tak orientacyjnie :) Jeszcze tak naprawdę nie wiem ile mam do wydania na telewizor...najważniejszy jest remont :)
Jeżeli chodzi o plazmę to ja patrzeć na nią nie mogę...nie wiem czemu ale widzę bardzo duże pixele o_O nie podoba mi się to.
Ale tak nie patrząc na cenę...co sądzicie o D8000 ? Bardzo różni się od D7000 albo od D6750 ?

Porównywarka na samsung.pl nie chce mi się wczytać z tą prędkością internetu :(

Ostatnia edycja:

tdx

New member
Bez reklam
Kolego C7000 od C8000 różni się wyglądem i podświetlanym napisem samsung :)
A C6750 ma cmr 400 Hz i słabsze głośniki. W pilocie nie ma wskaźnika i ma 1 złącze SCART

BORAX

New member
Ok, dzięki...
tdx, Ty masz zawieszony, czy Ci "stoi" telewizor ?
Jest w ogóle jakaś optymalna wysokość na której się wiesza TV?

tdx

New member
Bez reklam
tak "stoi mi" :D
Najlepiej na wysokości oczu jak siedzisz na swojej kanapie żeby Cie szyja nie bolała...

Do góry