Wybór LCD 24 cale

citisus

Member
Witam. Muszę z wiadomych względów wymienić telewizor w kuchni. Najlejlepiej wielkości 24 cali. Niestety, bardzo malo jest w sieci informacji o odbiornikach tej wielkości. Ba, ciężko nawet obejrzeć w sklepie, bo są dostępne głównie przez internet.
Dobrze gdyby był FHD, tuner DVB-T2, -S2, -C, równe podświetlenie, matryca IPS, łatwą obsługę. Nie musi być Smart i mieć system na androidzie.
Z tego co znalazłem w sieci to jedynie Philips ma ekran FHD (24PFS5505, 24FPS6805). Ale to starsze modele i już niedostępne. Reszta telewizorów to już tylko HDReady. W oko wpadł mi jeszcze SHARP ( 24BB0E, 24BI5EA) i monitor z TV LG 24TN510S. Reszta to jakieś egzotyczne marki lub wykupione przez Chińczyków czy Turków dawne sławy.
Z góry dziękuję za każdą opinię.

citisus

Member
Kasa nie jest istotna, ważne by miał dobry obraz i prosta obsługę. Bo to do kuchni.
800 - 1000 -1200.....I montaż na ścianie.
Nie wiem, może poczekać na coś nowego....bo dawno w tym rozmiarze nic nie wyszło.

citisus

Member
Nowego już nic nie będzie. Prawie wszyscy producenci już jakiś czas temu wycofali się ostatecznie z produkcji telewizorów poniżej 32/43 cali. Zostały tylko firmy "krzak".
Tego się obawiałem....turecki Vestel robi takie telewizory pod egzotycznymi nazwami.
Najgorsze, że są dostępne prawie wyłącznie w internecie i nie da się ich sprawdzić nacżywo co są warte.
Liczę na opinie ewentualnych użytkowników.

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Jeśli warunki w kuchni na to pozwalają to może kupić TV 32-calowy i zawiesić go właśnie na ścianie (na uchwycie i pod odpowiednim kątem w dół). Pojedyncze 32-calowe "markowe" modele (przeznaczone na 2021 rok) produkuje jeszcze tylko kilka firm : Grundig, LG, Panasonic, Philips, Samsung, TCL i Toshiba.
Ale Toshiby 32-calowe odpadają, bo wprawdzie mają tuner DVB-T2 .... ale nie mają kodeka video H.265 HEVC.
Info z displayspecifications . com.

Ostatnia edycja:

citisus

Member
32 całe to ostateczność...dotychczas mam 21 cali i to jest ok. Nie bardzo bym chciał by jedząc śniadanie mieć duży ekran 80 cm przed nosem :)
Żona też krzątając się po kuchni zerka od czasu do czasu. Więcej słucha niż ogląda.
Z drugiej strony nie chce ble czego by po 2 latach ponownie wymieniać.
Dobrze by było by kąty widzenia były w miarę przyzwoite.....wiadomo po kuchni się chodzi....

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
To specjalnie nie masz wyjścia.
Jeśli nie chcesz byłe czego - to powinieneś wybierać wśród modeli 32" - jednak !

citisus

Member
To specjalnie nie masz wyjścia.
Jeśli nie chcesz byłe czego - to powinieneś wybierać wśród modeli 32" - jednak !
Pomierzyłem i jednak 32 nie pasuje...za duży. Zdecydowałem się Sharpa 24BI5EA. Była promocja :)
Był najcieńszy, tylko 4,5 cm....pełen Smart. Montowany w Polsce. Liczę, że skoro Sharp przeszedł w ręce Foxconna to jakość będzie przyzwoita.
Dam znać jak zainstaluję.

citisus

Member
Sprawa odroczona kurier DPD nie dotarł. Po 100 telefonach okazało się, że zniszczyli przesyłkę. A w opisie napisali, że to JA zrezygnowałem z odbioru....ponoć takie mają procedury ....hahaha.
To już 2 taka sytuacja w przeciągu pół roku. Poprzednio zniszczyli OLEDa LG.

citisus

Member
Drugi telewizor wreszcie dotarł. Wrażenia pozytywne, lekki, cienki...przypomina przerośnięty tablet :)
Nie jest to telewizor dla starszych osób...bo jednak obsługa jest skomplikowana a instrukcji obsługi brak.
Pierwsze wrażenia:
Co pozytywne? Zaskakuje dobry dźwięk jak na takie maleństwo. Podświetlenie matrycy bardzo równe na całej powierzchni. Łatwa aktualizacja po wi-fi, duży poręczny pilot.
Nie podoba mi się system Androida. ., Zwłaszcza....dość głęboko zaszyte podstawowe elementy regulacyjne typu jasność, kontrast - generalnie przeładowany aplikacjami i opcjami internetowymi. Odnoszę wrażenie, że to nie telewizor a system medialny ukierunkowany na internet.
Co jeszcze przeszkadza - maluteńkie litery - z 1m już nie da się odczytać. Epg prawie nie do użytku.....nie wiem czy jest możliwość powiększenia.Tyle na początek.

Ostatnia edycja:

citisus

Member
Dzięki za zdystansowaną opinię o produkcie. Krótką - 16 stron - instrukcję obsługi (jakby co) znalazłem w jęz. szwedzkim.

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/...igin/c9391d02-108f-11ec-ac5c-e2a13ed54374.pdf

https://www.sharpconsumer.com/tv/24bi5ea/ Specyfikacja TV.
Dzięki, trochę się wspierałem instrukcją od podobnego tv 32"
Choć, jak kto jest oblatany w obsłudze androida to powinien sobie poradzić.
Wg polskich przepisów prawa taki tv powinien mieć polską instrukcję obsługi

citisus

Member
Dzięki za zdystansowaną opinię o produkcie. Krótką - 16 stron - instrukcję obsługi (jakby co) znalazłem w jęz. szwedzkim.

https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/...igin/c9391d02-108f-11ec-ac5c-e2a13ed54374.pdf

https://www.sharpconsumer.com/tv/24bi5ea/ Specyfikacja TV.
Dzięki, trochę się wspierałem instrukcją od podobnego tv 32"
Choć, jak kto jest oblatany w obsłudze androida to powinien sobie poradzić.
Wg polskich przepisów prawa taki tv powinien mieć polską instrukcję obsługi

Do góry