Wybór kina domowego do 2000 zł

pablo_b3

New member
Witam,
chciałbym kupić sobie kino domowe i potrzebuję pomocy w wyborze.
Będę wykorzystywał je w 80% do filmów, 10% do muzyki i 10% do grania.
Jeśli chodzi o taki sprzęt jestem amatorem i nie mam wybujałych wymagań chce po prostu żeby było dobrze.
Znalazłem dwa zestawy:
Denon DHT-1311XP (AVR-1311 + SYS391HT) w rtv za 1690 zł bez kabli
Yamaha RX-V371B + NS-P285 Bw rtv za 1350 zł bez kabli

Nie mam w pokoju miejsca na duże drewniane kolumny więc pomyślałem, że na razie będą to małe a kiedyś po zmianie lokum kupie coś porządnego. No i te zestawy mają subwoofer co chyba przyda się w filmach.

Proszę o pomoc w wyborze lub ewentualne propozycje najlepiej z uzasadnieniem.
Cena do 2000 zł.

Za odtwarzacz służy mi 8level mediaThor HD i laptop Sony.

Jok3r

New member
Bez reklam
Denon ok, natomiast Yamaha słabe głośniki, ale możesz kupić 371 i do tego JBL SCS 178 i masz wtedy fajny zestaw. A jak duże jest to pomieszczenie?

pablo_b3

New member
Pokój ma ok. 15 mkw. Ogólnie jest mało miejsca.
Ten ampli Yamahy z JBL SCS 178 kosztuję o 700 zł więcej niż z NS-P285 B. Naprawdę opłaca się takie coś?? Różnica dźwięku jest aż taka duża??
Ogólnie to który amplituner jest lepszy: Denon 1311 czy Yamaha 371 ??

Ostatnia edycja:

Jok3r

New member
Bez reklam
No jest zdecydowanie lepsze takie zestawienie, bo można też na sensowniejszym poziomie posłuchać muzyki i w kinie domowym też będzie lepiej. W budżecie się mieścisz, bo ampli około 1000-1100, a w AV Świecie Warszawskim masz za 998 zestaw JBL-a. Różnica taka, że masz drewniane kolumny, a nie plastikowe i całkowicie inne brzmienie.

A co do zestawu Denona to drogo za 1565 masz na Ceneo od polskiego dystrybutora (Horn), a jak mówisz o RTV Max to z tego co wiem to raczej nie mają oni sprzętu od dystrybutora, poza tym wyciągają kable od tych sprzętów? Przecież w zestawach (obu) są już kable.

Na Twoje ostatnie pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie. Plusem na korzyść Yamahy jest automatyczna kalibracja, a brzmieniowo to co kto lubi.

Jok3r

New member
Bez reklam
No to od Yamahy muszą wyciągać kable, bo tam są w zestawie jeżeli to jest od producenta na 100%, a w Denonie też są z tego co pamiętam, więc albo mają to z ekspozycji i komuś dali kable, albo coś wałują. Sklep ogólnie ok, ale to jest dziwne.

pablo_b3

New member
W opisie jest napisane, że brak kabli głośnikowych. Pewnie też dlatego cena niższa bo w innych sklepach gdzie znalazłem zestaw Yamaha RX-V371B + NS-P285 B koszt to 1500zł.
Czy wiem ktoś może gdzie w Kielcach można przetestować tego typu sprzęt?? Czy jest to tylko MM?

pablo_b3

New member
Byłem w MM, posłuchałem i wybór ostatecznie padł na zestaw Denon 1311XP. Znalazłem w sklepie redcoon za 1568 zł, super cena. Z gwarancją na 36 miesięcy od polskiego dystrybutora. Kupuję na dniach a potem pozostaje czekać na przesyłkę :)

Do góry