Wybór "grajka" do 1500zł

towerone

New member
Witam,

od jakieś czasu chodzi mi po głowie zakup jakiegoś sprzętu grającego do pokoju o powierzchni 14m2.
Sprzęt będzie używany przy oglądaniu filmów/seriali w formacie mkv i mp4 oraz do słuchania różnej muzyki. Żona lubi muzykę taneczną (Dance, POP itp.) często bawi się przy muzyce z dzieckiem, ja natomiast wolę hip-hop, rock, czasem coś poważniejszego. Oprócz wyżej wymienionych nowy "grajek" będzie też sporadycznie (brak czasu) wykorzystywany przy rozrywce związanej w grę Fifa na Xbox'sie.
Głównym źródłem dźwięku będzie telewizor oraz pendrive, płyty CD raczej sporadycznie.

Mój pierwszy pomysł to soundbar do 600zł, ale pochodziłem trochę po sklepach, odsłuchałem kilku modeli w tej ceni i doszedłem do wniosku że to strata pieniędzy bo to dość średnio gra. Z soundbarów moją uwagę przykuły dopiero te, które kosztowały 1500zł i więcej. Zacząłem się więc zastanawiać, że skoro mam wydać 1500zł to może lepiej zamiast soundbaru lepiej rozejrzeć się za jakimś mini zestawem stereo. Poszperałem trochę na google i wyszło mi, że w tej cenie najlepiej gra Denon D-M40 ewentualnie starszy model D-M39.
Już się prawie zdecydowałem na któregoś z tych dwóch modeli, ale znowu zacząłem się zastanawiać czy może nie wybrać czegoś innego. Na ceneo jest kilka modeli amplitunerów poniżej 1000zł np. Sherwood RX-4508 czy Pioneer VSX-329, myślę że jakieś używane głośniki do 500zł można do nich dobrać i może to byłaby lepsza opcja niż Denon D-M40?

Na różnych forach ogólnie polecane są używane wzmacniacze plus używany zestaw głośników. Takie rozwiązanie też brałem pod uwagę, ale jestem trochę sceptycznie do niego nastawiony ponieważ takie wzmacniacze przeważnie nie mają gniazda USB, nie posiadają też radia.

Możecie mi coś doradzić? Bo im więcej o tym wszystkim czytam tym więcej mam różnych wątpliwości.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Najpierw musisz zdecydować się na konkretny rodzaj audio a później z tego wybierać z pośród Producentów - tak jest prościej...

towerone

New member
No właśnie z tym zdecydowaniem jest u mnie problem :p
Zapytam inaczej - Czy do kwoty 1500zł znajdę jakiś amplituner/wzmacniacz stereo z gniazdem USB obsługującym co najmniej mp3 plus jakieś głośniki do tego? Oczywiście używki wchodzą w grę.
Jeśli w tej kwocie nic ciekawego z USB się nie znajdzie, to wtedy obieram kierunek na jakiś mini zestaw stereo typu Denon D-M40/M39.

przemko77

Well-known member
Bez reklam
Zapytam inaczej - Czy do kwoty 1500zł znajdę jakiś amplituner/wzmacniacz stereo z gniazdem USB obsługującym co najmniej mp3 plus jakieś głośniki do tego?

Trzeba dołożyć stówkę

Onkyo TX-8130 - RTVmax Łódź (6475535021) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Oczywiście do tego jeszcze głośniki ,ale z tym nie będzie najmniejszego kłopotu .Pod względem dźwięku jest to zdecydowanie lepsze niż ten wymieniony Denon

W ogóle jeżeli chodzi o takie "grajki multimedialne" to najlepsze urządzenie z jakim się spotkałem to Coktail Audio X 30 - pięknie wygląda i pięknie gra ,co prawda kosztuje ponad 4000zł ale jest warte tych pieniędzy .Mimo ,że jest to urządzenie typu "wszystko w jednym " to jakością dźwięku roznosi w puch większość budżetowych klocków

towerone

New member
Ten Onkyo wydaje się fajny, ale jak doliczę głośniki to znacznie przekroczy budżet :/

Byłem w tym tygodniu w mediamarkt posłuchać jak gra Denon M40 i raczej zrobił na mnie dobre wrażenie. Trochę może mi brakować w nim funkcji bezprzewodowych (bluetooth, WiFi). Obok stał Pioneer XM72 wyposażony w różne bajery typu WiFi, bluetooth, Spotify, radio internetowe i powoli się na niego nastawiałem, ale jak go posłuchałem to jednak trochę mu brakuje do D-M40.

Chodzi mi jeszcze po głowie Marantz M-CR510 plus głośniki Boston A25. Wyjdzie drożej niż Denon, ale dojdą mi funkcje bezprzewodowe. Nie mam gdzie tego odsłuchać - będzie to grało lepiej niż M40 ze standardowymi głośnikami?

collider

New member
Bez reklam
Ten Onkyo wydaje się fajny, ale jak doliczę głośniki to znacznie przekroczy budżet :/

Byłem w tym tygodniu w mediamarkt posłuchać jak gra Denon M40 i raczej zrobił na mnie dobre wrażenie. Trochę może mi brakować w nim funkcji bezprzewodowych (bluetooth, WiFi). Obok stał Pioneer XM72 wyposażony w różne bajery typu WiFi, bluetooth, Spotify, radio internetowe i powoli się na niego nastawiałem, ale jak go posłuchałem to jednak trochę mu brakuje do D-M40.

Chodzi mi jeszcze po głowie Marantz M-CR510 plus głośniki Boston A25. Wyjdzie drożej niż Denon, ale dojdą mi funkcje bezprzewodowe. Nie mam gdzie tego odsłuchać - będzie to grało lepiej niż M40 ze standardowymi głośnikami?

Juz od ponad roku jest w sprzedarzy Marantz MCR 511 wzbogacony w stosunku do poprzednika o bluetooth.

Zagra to lepiej od M40 tyle, ze nie ma playera CD, ale za to to prawdziwy kombajn do streamu.

towerone

New member
Juz od ponad roku jest w sprzedarzy Marantz MCR 511 wzbogacony w stosunku do poprzednika o bluetooth.
O, nie wiedziałem.
Ale czy warto dopłacać? W najtańszej konfiguracji znalazłem go w cenie 2299zł z głośnikami QA 3020.
Model M-CR 510 z głośnikami Boston A25 można kupić za 1990zł.

Jeśli przez WiFi można strumieniować muzykę z telefonu czy komputera, to czy bluetooth do czegoś się przyda?

A jak do wyżej wymienionych ma się Denon CEOL RCDN-9 ze standardowymi głośnikami? Znalazłem go za 1990zł niestety w sklepie online więc nie mam jak posłuchać.

Ostatnia edycja:
Do góry