Wybór dvd do plazmy

jimmy86

New member
Witam. Jakie dvd proponujecie do tv plazmowego Panasonica 37" PV80? Zależy mi żeby miało złącze hdmi oraz radziło sobie z napisami w divx. Cena 250-300zl. Czy warto kupic sony dvp-ns78h?
... panasonic s-511 wydaje się ciekawy. Tylko wyczytałem ze ten sony ns78 ma skalowanie do 1080p a panasonic ma 720i/1080i. Czy oznacza to ze z sony bedzie ładniejszy obraz?

Ostatnia edycja:

jimmy86

New member
Jaka będzie różnica jak jedno dvd ma skalowanie do 1080p (np. ten pioneer) a inne ma skalowanie do 1080i (np. ten panasonic s-511)? Czy będzie miało to dla mnie jakieś znaczenie na tej plazmie panasa którą posiadam?

jaroslawp

New member
Na 37" raczej bez różnicy. Weź panasa 511 i ustaw skalowanie 720p.
U mnie, w rodzinie, dość często używałem podobnego zestawu (37" PV70 + S-511) z wielkim powodzeniem. Po skonfigurowaniu DVD, obsługujesz zestaw jednym pilotem od tv.

radosuaf

New member
Bez reklam
Różnica jest zasadnicza - te Panasoniki słabiutko radzą sobie z usuwaniem przeplotu, więc obraz wysyłany do panela musi być "p". Z dość mocnym naciskiem na "musi". Jaki on będzie nie ma większego znaczenia. Najlepiej wysyłać 576p lub 1080p (wewnętrzny skaler TV jest 1080p).

radosuaf

New member
Bez reklam
Pisałem już o tym - obojętnie jaki obraz podasz do tego TV, on i tak przeskaluje go do 1080p, a potem w dół. Tak już ma. Więc wysyłanie 720p mija się z celem, bo 576 (rozdzielczość DVD) -> 720p -> 1080p -> 1024x720. Widać to wyraźnie na planszach testowych, gdzie przez kilkakrotne skalowanie giną szczegóły. Dlatego z DVD sensowne jest wysyłanie albo 576p, albo 1080p, w zależności od tego, który sprzęt lepiej skaluje.

jimmy86

New member
No widze ze dyskusja sie troche rozwinela. Dzieki za odpowiedzi. Czyli panasonic s-511 raczej odpada. Zatem co innego wybrać w rozsądnej cenie? (ok 300zł) Panasonic s53?? Bo już sam nie wiem, a na dniach coś chciałem zamówić.

jimmy86

New member
A zatem zdecydowałem się na tego pioneera dv-410. Dzisiaj składam zamówienie w jakimś sklepie internetowym. Jeszcze mam takie pytanko jaki kabel hdmi do niego dokupić? Odtwarzacz bedzie stał blisko tv, więc spokojnie wystarczy taki 1,5m.

banjo

New member
Jimmy ja mam tez plazme Panasa 37' i z rok temu kupiłem Pioneera DV-400. chodziło mi o dobry player dvd odczyt divx i mp3.Według mnie najlepsze jest to ze ma usb- teraz divixy odpalam tylko z tego. Pendrive 16gb- ponad 20 filmów w bardzo dobrej jakości i maraton filmowy w gronie znajomych zapewniony.Moim skromnym zdaniem wypasiony odtwarzacz z naprawde dobrym obrazem-skalowanie jest całkiem niezłe.A co do kabla hdmi- Ja kupiłem kabel vivanco 1,3b za około 60zł , tez potrzebowałem 1,5m i jest w sam raz. Co do tanich kabli w stylu 15-20 zł- w sumie mozna kupić, bo jakośc obrazu raczej będzie taka sama, ale jakośc wykonania kabla i szczególnie wtyczek jest juz troche inna-co kto lubi... Ktos wczesniej polecił DV-410 i zdecydowanie sie pod tym podpisuje, nie bedziesz żałował wyboru. W tej cenie teraz to rewelka.

jimmy86

New member
banjo dzięki za odpowiedź. Pioneer zamówiony :) za 329zl. Wydaje mi się dobra cena jak na tyle pochlebnych opinii. Myślę że się nie zawiodę. Co do kabla napewno wezmę Twoją opinię pod uwagę.
... jeszcze takie pytanko w nawiasie do banjo ( i innych użytkowników Panasa) żeby nie zakladac nowego tematu. Jakich używasz proporcji ekranu do oglądania programów tv? Bo mam z tym pewien problem. Niektore sa poprawnie wyswietlane w 16:9 a inne przełączam na AUTO i jest niby ok, ale czasem ucina mi obraz. Przyznam ze jest to czasami uciazliwe szukanie tego optymalnego ustawienia.

radosuaf

New member
Bez reklam
jimmy86 napisał:
A zatem zdecydowałem się na tego pioneera dv-410. Dzisiaj składam zamówienie w jakimś sklepie internetowym. Jeszcze mam takie pytanko jaki kabel hdmi do niego dokupić? Odtwarzacz bedzie stał blisko tv, więc spokojnie wystarczy taki 1,5m.
Przy tej odległości - tani, ale przyzwoicie wyglądający. Taki za 20 zł wystarczy :).

Co do obcinania - wystarczy przestawić opcję "Powierzchnia obrazu" w menu "Ustawienia".

robotxx

New member
nigdy bym nie dal za to 329zl . troche dolozysz i masz wd tv hd.

z dvd to tanie beloowdy obecnie z usb 2.0 lub philips 5990 . pioniery nie warte swojej ceny -sprzet bardzo dobry , ale wcale nie lepszy otd tego philipsa zeby kosztowac sporo wiecej

jimmy86

New member
radosauf chodziło mi o obcinanie obrazu w trybie auto (a opcja powierzchnia obrazu tyczy sie tylko trybu 16:9, no chyba ze sie myle). Podam przykład: program TVP3, lecą wiadomości a na dole ten czerwony pasek z newsami i na górze tez sa jakies wstawki. Jak włącze tryb 16:9 to jest troche zniekształcenie, postacie są jakby zgniecione. Zatem domyslam sie ze w trybie auto powinno byc ok. Ale tryb auto tak mocno rozciąga ze ucina ten pasek na dole i gore troche tez. W trybie 4:3 nie chce ogladac bo to tak jakbym mial mniejszy telewizor. Za bardzo nie rozumiem trybu rozszerzonego, bo jest to tak jakby 16:9 ale jakis taki inny :p Pytanie: W jakim trybie ogladac TVP3 zeby postacie nie byly zniekształcone, zeby nie ucinalo paska z newsami i żeby obraz byl na całym ekranie(ewentualni zeby bylo jak najmniej czarnych paskow przy krawędziach)
.... to o co mi chodzi widać dokładnie na meczu hiszpania-usa na TVP2. Na trybie auto rozciąga że nie widać zegara meczowego. 16:9 piłkarze są zniekształceni. Jedynie najbardziej sensowny tryb w tym wypadku to 14:9 bo jest tam najmniej tych czarnych pasków (na górze i dole minimalne, po bokach większe ale mniej niż w trybie 4:3) i ten tryb może być. Ale to samo ustawienie na TVP3 znowu ucina ten pasek newsów na dole. Właściwie to nie wiem czy jest jakies rozwiazanie tego problemu wiec potraktujcie to jako uwagi z korzystania z tego tv. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

banjo

New member
Osobiście korzystam z kilku trybów 16:9 ,zoom 1, auto. niekiedy 4:3 pełny. Tryb 16:9 rozszerzony powoduje ze postacie na ekranie wygladają naturalniej , bo obraz jest zwężany, ale dalej jest na pełnym ekranie.Jimmy piszesz ,że jak włączysz tryb auto i np. program z paskami info na dole to je obcina???.....(tzn nie widać ich)dziwne. U mnie działa to troche inaczej- np. mamy program z czarnymi pasami góra -dół, włączam auto mijaja 2,3 sekundy( niekiesdy dłużej) obraz mam na pełnym ekranie. W momencie gdy pojawiaja sie jakieś paski informacyjne momentalnie jest to wychwytywane i format obrazu lekko odsłania czarny pas aby tylko pokazać dane info w pasku informacyjnym. W momencie gdy pasek info znika tv spowrotem rozszerza obraz. U siebie mam w ustawieniach powierzchnia obrazu WŁĄCZONY. Najczęściej i tak korzystam z trybu 16:9 i niekiedy auto. Jimmy zastanawia mnie tylko dlaczego w trybie auto nie pokazuje Ci informacji w pasku jeżeli takie występują. To tak samo jak ogladajac reklamy w automacie tv często zmienia proporcje i tu także są często informacje w paskach na dole u góry itp. Mi to zawsze pokazuje lekko odsłaniając napisy. Czyli nawiązując do pytania jaki tryb używać aby obraz był na pełnym ekranie pokazując np. paski informacyjne- tylko i wyłacznie auto i jest ok.Jimmy poczekaj moment na zmiane w trybie auto tv musi w momencie pokazania sie informacji pokazać je..

jimmy86

New member
banjo napisał:
Jimmy piszesz ,że jak włączysz tryb auto i np. program z paskami info na dole to je obcina???.....(tzn nie widać ich)dziwne.
Dokładnie tak. Na TVP3 leci teraz TVPinfo i właśnie obcina mi te paski. Widac jedynie godzine i kawałek tego dużego napisu TVPINFO ktore sa na dole. Paska wiadomosci na dole juz nie widac. Najlepiej jakbym dal jakis screen tylko nie mam możliwosci zrobic teraz zdjecie. Moze jutro sie uda.

banjo napisał:
Jimmy poczekaj moment na zmiane w trybie auto tv musi w momencie pokazania sie informacji pokazać je..
U mnie to jest tak że zanim tryb AUTO zareaguje, czyli przez jakies 2-3 sekundy jest wszystko ok (ciagle na przykladzie TVP3) ale wlasnie za chwile AUto rozciaga obraz i dziala wrecz troche jak zoom. Jest to dla mnie pewien problem bo to ciagłę zmienianie na auto, potem na 16:9 a potem na 14:9 jest męczące.
... Dyskusja odbiegla od tematu dvd ale wydaje mi sie ze moglaby zostac na forum bo moze ktos sie jeszcze dołaczy. A moze inni tez maja taki problem jak ja.

banjo

New member
Qrcze o co tu chodzi??? To jak to jest . Niech jakis właściciel plazmy Panasa opisze jak to jest u niego w trybie auto. Bo ja nie wierze ,ze obraz w trybie auto nie pokazuje róznych informacji. Rozumiem że tryb auto działa róznie w innych markach, ale w tej samej powinno to wygladac podobnie. Swoją drogą zadziwiająco odbiegliśmy od głównego tematu rozmowy :)

Do góry