Witam wszystkich.
Ja może ciut nie w temacie, czyli o ps50c530 - wrzuciłem to zapytanie wcześniej w "odpowiedni" temat, ale tam chyba wątek umarł śmiercią naturalną :/
Jestem tu raczej sporadycznie i jeszcze rzadziej zabieram głos Niemniej jednak od 2 lat jestem posiadaczem c530 i chciałem nieco odświeżyć temat.
Co do problemu brzęczenia nie chcę się wypowiadać - percepcja tego zjawiska, jak już wielu tu zauważyło - jest wysoce osobnicza. Jedno tylko słowo w sprawie osławionego "flickera". Otóż, jak których z kolegów gdzieś pomiędzy wierszami któregoś z postów słusznie zauważył, telewizor automatycznie obniża poziom czerni przy niewielkiej ilości elementów jasnych na ekranie (czyli innymi słowy, jeśli scena robi się ciemna, następuje przyciemnienie ekranu - przy dużym kontraście czarny będzie czarniejszy, niż przy ciemnych scenach, gdzie oko szybko przyzwyczaja się do ciemnego, stąd może funkcja "dodatkowego" obniżenia poziomu jasności). Wyglądałoby na to, że tv posiada odpowiedzialny za to układ i jak każdy tego typu układ ma swoją wartość progową, przy której włącza się lub wyłącza. Jeśli "zawartość" sceny na ekranie oscyluje średnią jasnością składowych wokół tej wartości progowej - następować będzie migotanie. To tylko taka moja teoria.
A ja w zasadzie w innej sprawie. Otóż mam pytanie w dwóch kwestiach: przy sygnale z n-ki pociągniętym po HDMI w ustawieniach "zaawansowanych" obrazu mam możliwość określenia poziomu "czerni HDMI" (normalny/niski). Jednak kiedy puszczam sygnał z odtwarzacza BD, również po kablu HDMI (a więc sygnał teoretycznie powinien być równoważny dla ntv) - ta opcja staje się niedostępna, niezależnie od trybu obrazu (dynamiczny, standard czy film). Zrozumiałbym, gdyby działo się to tylko przy odtwarzaniu filmów DVD z odtwarzacza BD, ale dotyczy to również filmów BD. Czy tak ma być, czy ja gdzieś powinienem coś sprawdzić?
I druga sprawa - wiem, co wszyscy sądzą o wchodzeniu w menu serwisowe, dlatego chciałbym poruszyć temat ewentualnej zmiany modelu z 530 na wyższy w celu odblokowania dodatkowych funkcji, które nierzadko są, ale "trzeba za nie zapłacić"
. Teoretycznie mógłbym uzyskać dostęp do funkcji "cinema smooth" i zdaje się jakiejś opcji poprawiającej obraz z DVD.
Czy dla c530 jest jakiś "odpowiednik" z wyższych modeli (jak np dla c550 - c650 lub c6500). I czy warto się w to bawić?