honki nożesz wyjaśnić co daje włączenie trybu DVI w dekoderze N-ki?Z tego co widzę obraz dalej jest 50Hz więc nie wiem co daje ta zmiana.
Tak, nadal 50Hz. Mój B551 reaguje na tryb DVI następująco:
- cały obraz ciemniejszy, bardziej nasycony (to różnica jaką widziałem w pomiędzy tym samym materiałem w 60Hz w porównaniu do bardzo rozjaśnionego 50Hz),
- rzadsze występowanie tej samorzutnej zmiany jasności/kontrastu. Przydarza się ale tak sporadycznie, że przez dłuższą chwilę byłem przekonany, że problem zniknął. Niestety - został, ale występuje znacznie rzadziej.
Może masz egzemplarz wyprodukowany później/wcześniej i TV ci na to inaczej reaguje. Ustaw jakiś program HD z zastopowaną ciemną planszą (albo chociażby menu Nki) - wrzuć tryb DVI. Mój telewizor natychmiast wyświetla wszystko ciemniej (jak gdyby poprzednio jasność była ustawiona w 70-80 a teraz wróciłbym do ustawienia 50+), podobnie kolory zaczynają normalnie wyglądać (tak jak poprzednio jedynie z komputera w 60Hz). Nawet niebieskie menu enki będzie bardziej niebieskie.
Nie wiem jakie masz ustawienia jasności/kontrastu i kiedy oglądasz TV. Mój TV ma dobrą czerń przy ustawieniu kontrastu 95, jasności 53 (z tego co pamiętam 54 zaczyna powodować nadmierne wzbudzenie pikseli i na czystej czarnej planszy zaczynają szaleć zielone piksele), tryb MOVIE, hdmi black level LOW, świecenie 8 w dzień, 9 wieczorami (w dzień nie ma to znaczenia ale gdy jest ciemno 9 powoduje u mnie jeszcze odrobinę poprawioną widoczność czarnych elementów (nie gubi tak odcieni czerni - po to są plansze kalibracyjne).
Kilka osób w różnych wątkach wspominało, że źle ogląda się mecze kiedy murawa im migocze - ja zauważyłem dużą poprawę - więc napisałem. Nie lubię formy forum, bo się zawsze ktoś przyczepi, że błędu nigdy u siebie nie miał i co tu ktoś wypisuje. Rozumiem, widocznie mamy różne komponenty w środku TV bo pochodzą z innej fabryki lub chociażby z innej partii produkcyjnej. Jeżeli jednak masz nkę i błąd widziałeś - spróbuj włączyć DVI na zatrzymanym obrazie i sam sprawdź czy powoduje to jakąś różnicę. U mnie - Ogromną.
No i nie przesyła dźwięku po HDMI w tym trybie...
Prawda to, pozostaje podłączenie innym kablem do TV lub amplitunera.
Pozdrowienia