Współpraca dekodera HD UPC z Panasonic TX-P42G30

macochaa

New member
Cześć,
Obecnie używam dekodera UPC Thompson, model DCI62UPC.
Dopiero po zakupie nowego telewizora (Panasonic TX-P42G30) zauważyłem, że dekoder nie posiada wyjścia HDMI i musiałem podłączyć go do telewizora przez SCART. W takiej konfiguracji z pilota UCP nie działa regulacja głośności.
Dodatkowo nie ma możliwości nagrywania programów na dysk USB podłączony do telewizora. Sam telewizor udostępnia taki mechanizm ale w obecnej konfiguracji narywanie nie daje się uruchomić.

Zamierzam wkrótce zmienić abonament w UPC na wersję z programami HD, co wiąże się oczywiście z wymianą dekodera. W związku z tym mam parę pytań:
- czy nowy dekoder (HD z nagrywarką) połączony do telewizora przez HDMI umożliwia regulację głośności bezpośrednio z pilota UPC (czy tak jak obecnie będę musiał używać do tego celu pilota od telewizora)?

- czy po podłączeniu tego dekodera zadziała funkcja nagrywania na dysk USB?
Myślałem, że skoro telewizor udostępnia taki mechanizm, będę mógł w ten sposób zgrać programy nagrane na dekoderze. Ale chyba pozostaje tylko opcja z nagrywarką ;-(

Dzięki za pomoc.

macochaa

New member
Nitk z Panasonic'iem nie korzysta z UPC? ;-)
Być może niepotrzebnie skupiłem się na konkretnym modelu telewizora..

A jak w takim bądź razie wygląda sprawa podłączenia dekodera HD z nagyrwarką (z UPC) z plazmami generalnie? Czy regulacja głośności z pilota UPC działa czy też nie?

aslpg

New member
Działa bez problemów po wpisaniu kodu TV do pilota UPC (jednorazowym zaprogramowaniu - opisane w instrukcji użytkownika). Po wciśnięciu TV na pilocie działa też oryginalna regulacja głosu. Panasonica oraz klawiszem Page down/AV wybór wejścia, klawiszem ?/help wybór proporcji obrazu
a klawiszem play (na dole pilota) menu główne. Poruszasz się po funkcjach głównymi przyciskami kierunkowymi pilota i zatwierdzasz klawiszem OK. Powrót do poprzedniego menu klawiszem Back pilota UPC. Powrót do sterowania dekoderem klawisz UPC pilota. Działało z poprzednim telewizorem SONY 32" CRT i działa z obecnym TX-P42VT20E. Pozdrawiam.

macochaa

New member
Dzięki aslpg!
Regulacja głośności już działa. Zupełnie zapomniałem o konieczności "kalibracji" pilota.
A czy udało Ci się zdziałać coś z nagrywaniem na dysk? Podejrzewam, że VT20E taż oferuje taką możliwość..

Pozdrawiam,

Do góry