Witam, pojechałem odsłuchać chcąc porównać ampli harmana 147 do onkyo tx-sr 505 i denona 1508. Zastanawiałem się czy Harman zagra równie głośno jak pozostałe. Okazało się, że zagrał tak głośno, że 2 pozostałych już nie porównywałem. Po mocnym pogłośnieniu sprzedawca przybiegł do pokoju i powiedział aby przyciszyć bo można spalić głośniki ( chyba chodziło o niskotonowe) i aby nie zbliżać się do 0 db na skali ( skala kończy się na +15db). Stwierdziłem, że potrzebowałbym w takim razie jakieś mocniejsze kolumny od Jamo s606 np. QQ 700 a on na to, że nie patrzy się na moc w watach tylko na sprawność
NIe chciałem się sprzeczać ale przecież sprawność wszystkie kolumny mają podobną w granicach 89-91db. Podłączył mi JBL ES80 ale znowu nie powaliły mnie głośnością ( bałem się już za bardzo pogłaśniać). W obu przypadkach były to tylko 2 fronty. I teraz pytanie czy jakieś inne zagrają głośniej,( np. QQ 700) czy można wogóle słuchać na full. I czy jak jest podłączone 5 głośników to robi dużą różnicę bo jak słuchałem w RTV Euro AGD zestawu Onkyo 505 z MAudio wszystkie 5 to byłem zadowolony z głośności ( czyżby te 3 dodatkowe robiły taką różnicę- wszystkie stały obok siebie na półce a ja przed nią ok. 0,5 metra - może dlatego?)