Jeszcze pytanie co do atmos.
Powieszę je węziej.
Top middle czyli mniej więcej wysokość kolan?
Czy polecacie jakieś inne ustawienie?
Będzie 7.1.2
A może 7.2.2 ale to na przyszłość
Przestawiłem je około 35cm bliżej środka i jest o wiele lepiej.
Niestety na więcej kabel nie pozwala...
W poniedziałek jadę po dłuższy kabel i biorę się za wieszanie na nowo.
Ja od roku chce się zabrać ze przełożenie moich bardziej ku srodkowi. Ale jak sobie pomyślę o malowaniu sufitu to mi się niedobrze robi xD Muszę się jakoś zmotywować do tego he he
Wstawiłem Zensor 1 na surround back na próbę (w poniedziałek mam takie kupić).
Stoją około 1,2m za sofą na wysokości 0,7m, rozstawione na 1m.
O ile w trailerach dolby je słychać, tak w filmach nie odczuwam wielkiej różnicy.
Czy w filmach nie ma wielkiej różnicy pomiędzy 5.1.2 a 7.1.2?
A jak w ogóle wygląda u Ciebie stereo?
Kolumny w samych rogach i sporo pustego miejsca na scianch. Tak z ciekawości pytam czy borykasz się z jakimiś problemami. Pzdr
Właśnie w stereo jest dla mnie super.
Wcześniej jak miałem tx-nr686 to nie kontrolował basu i dudniło wszystko.
Teraz z RZ840 gra to zupełnie inaczej. Bas jest kontrolowany, nie dudni.
Oczywiście to moje zdanie laika ze szkodami górniczymi ; )
Jak ktoś ma blisko do Głogowa i chce posłuchać to zapraszam na kawę ; )
A jeszcze jedno pytanko.
Bo zensory będą dokładane tylko do oglądania filmów a na co dzień chciałbym je podpiąć do PC.
Poleci ktoś jakiś tani wzmak albo coś w tym stylu?
Ma to po prostu grać.
Najlepiej jakby był mały, coś typu Denon Ceol.
Witam
Zamiast Zensor 1 wpadły Fyne Audio F301.
Ustawione tak samo jak Zensory z foto.
Dużo lepszy efekt przyniosły niż Zensory.
Teraz zastanawiam się czy surround Heco nie dać niżej.
Było by to bardziej spójne z tylnymi i może przy okazji poprawiło by odbiór atmosa.
Co sądzicie?
Ja biorę się za ich prowizoryczne przestawianie ; )
No to zmiana kolumn na plus+
A boczne sorroundy postaw na czymś- obniż do poziomu tylnych, zrób kalibracje i posłuchaj efektu. Moim zdaniem bedzie duuzo lepiej.
Zastanawiam się jeszcze nad trochę większą zmianą.
Myślę nad zakupem węższej szafki RTV i postawieniu frontów bliżej TV, a w rogi wstawił bym SVS SB-1000.
Myślicie, że takie ustawienie dało by radę?
W sumie nie mam problemów, że fronty stoją w narożnikach, ale myślałem, że bliżej ekranu będzie lepiej. Chyba nie mam co się obawiać, że SVS w zamkniętej obudowie wypadnie gorzej w kd niż Aurora sub? I zastanawiam się czy dwa to nie będzie przegięcie, ale dwa fajnie by wyglądały ; P
Większość tych którzy testowali twierdzi ze dwa zagrają lepiej, bas jest lepszy, niweluje niekorzystne mody pomieszczenia czyli polepsza jakość niskich tonów.
A czy otwarte czy zamknięte to sprawa użytkownika, otwarte lepiej zagrają w niskich rejestrach czyli kino będzie lepsze, zamknięte mają szybszy bas co bardziej niektórym odpowiada.
A ja myślałem że u mnie Heco 300 wyglądają na duże ja mam jasny kolor i kolorystykę salonu podobną do Ciebie - zdecydowanie mnie się kolumny rzucają w oczy szczególnie tylne. Fajnie to poskładałeś razem