Witam wszystkich, dezaktywacja divix'a w LG 42LW570S

T

thierry02

Guest
Dołączyłem do Waszej społeczności, bo podobnie jak Wy uwielbiam jakość HD. Mam niestety problem z tv, z którym sam nie mogę sobie poradzić. Liczę na Waszą pomoc. Jeśli w powitaniu nie jest stosowne przedstawianie problemu, proszę moderatorów o przeniesienie tematu :). Do rzeczy, posiadam TV LG 42LW570S z wgranym oprogramowaniem w wersji 05.12.05 (najnowsza aktualizacja). Już wcześniej miałem problem z odtwarzaniem niektórych filmów w wersji mkv. Zazwyczaj wyskakuje błąd odtwarzania audio. Wydaje mi się, że to problem blokady filmów przez divixa. I tutaj przechodzimy do sedna sprawy. Czy istnieje jakiś sposób (legalny bądź nielegalny) dezaktywacji divixa w moim TV? Czytałem w internecie o zastosowaniu pilotów serwisowych, ale szczegółów nie znam. Z góry dziękuję za pomoc.

Kleofas11

Active member
Bez reklam
posiadam TV LG 42LW570S z wgranym oprogramowaniem w wersji 05.12.05 (najnowsza aktualizacja).
Już wcześniej miałem problem z odtwarzaniem niektórych filmów w wersji mkv.
Zazwyczaj wyskakuje błąd odtwarzania audio.
Wydaje mi się, że to problem blokady filmów przez divixa.

Ten model miał premierę na rynku wiosną 2011.
Kodeki video/audio do niego już nie będą aktualizowane.
Kodeki w plikach MKV też bywają różne i najnowszych plików MKV nie odtworzy TV z 2011 roku.
Każdy telewizor żyje max 12 - 18 m-cy (jeśli chodzi o ewentualne aktualizacje kodeków video), bo co roku wiosną wchodzą nowe modele, które muszą się sprzedać na rynku swoimi nowymi kodekami.
Np. dźwięk DTS (w plikach MKV) przez USB ... to odtwarza go tylko linia LM z 2012 roku.

Ostatnia edycja:

Kleofas11

Active member
Bez reklam
czyli co mam zrobić żeby odtwarzać najnowsze filmy? Jest jakiś sposób?

Jeśli chodzi o filmy MKV odtwarzane bezpośrednio przez USB w TV (podłączony dysk twardy lub pendrive) to jest na to tylko 1 sposób niezawodny.
Co roku kupować najnowszy model TV. :wink:
Innego sposobu nie ma. Biznes musi się kręcić, a Azjata zarabiać. :D

Ostatnia edycja:
T

thierry02

Guest
a dezaktywacja divix'a nic nie pomoże? Przy próbie wyłączenia kodeka w tv wyświetlał się jakiś kod. Należało stworzyć sobie konto na vod.divx.com i za pomocą programu Divix Player wpisać ten kod i powiązać go z danym filmem (jeśli wszystko byłoby ok - zapewne ochrona przed piractwem) film mógłby być obsługiwany na tv. Dodam, że opcja dezaktywacji divixa istnieje w tv, ale nie jest dostępna z poziomu zwykłęgo użytkownika. Nie tędy droga?

Ostatnia edycja:
T

thierry02

Guest
Dobra panowie rozwiązałem problem. To nie sprawa dezaktywacji divixa, tylko jak mówił Kleofas11 kodeki widocznie są na moim tv przestarzałe. Wystarczyło przekonwertować audio w filmie na ac3 i film działa poprawnie :)

Do góry