1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
18 m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
1.7-2 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
1-2 osoby.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Mniej więcej na wprost + regulacja na ramieniu.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Wisieć w rogu pokoju
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Rano + rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Samsung 40F6400
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
4K, HDR, niski input lag, SmartTV (bez znaczenia jaki) z Netflixem i HBO GO, ARC, ETH 1Gb lub WiFi 5GHz ac, dopasowany stylistycznie Soundbar (opcja montażu do TV na plus), bardzo cienka, najlepiej aluminiowa ramka, *VA, Direct LED?
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Netflix, HBO GO, streaming po sieci lokalnej
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora?
Komputer PC, PS4, Nintendo Switch, moduł CI+ UPC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?
0-5
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program?
Nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Filmy, seriale (Netflix)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry?
Tak
16. Preferencje co do marki?
Nie
17. Preferencje co do wielkości?
49 cali (zakrzywiony?)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Długi czas uruchamiania, nieintuicyjne funkcje SmartTV, wysoki input lag, brak możliwości wyłączenia dynamicznego kontrastu (dla gier)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Do maksymalnie sensownej, ale bez przesady. Powiedzmy 6-7k z soundbarem, ale najlepiej mniej.
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu?
Co kilka lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych?
Tak.
23. Czy telewizor ma mieć 3D?
Nie
Szukam nowego telewizora. Chcę go kupić do końca miesiąca, więc interesują mnie tylko modele obecnie dostępne. Telewizor będzie wisiał w rogu pokoju, ustawiony mniej więcej pod kątem 45 stopni, więc sensowny będzie chyba zakrzywiony ekran. Ze względu na ograniczenia "terenowe" i możliwości uchwytu TV, maksymalny rozmiar to 49", czy też inaczej długość ekranu do ok 110 cm.
Do TV szukam również nowego soundbara, najlepiej dopasowanego stylistycznie, z opcją sterowania przez TV (coś jak Anynet+ Samsunga po ARC). Fajnie też, jakby soundbar miał ten sam rozmiar/szerokość co TV oraz opcję montażu pod wiszącym TV (opcjonalnie, bo mogę też kupić uchwyty do wieszaka).
TV głównie pod Netflixa, HBO GO i lokalny streaming z NASa oraz gry z PS4 Pro i Nintento Switch. Dobrze jakby złącza były z tyłu lub po lewej stronie, albo jakby TV miał rozwiązanie takie jak w serii KS Samsunga, czyli osobny panel ze złączami do schowania.
Wstępnie oglądałem modele 49KS7500, KS8500 i KS9000. Skłaniam się ku zakupie KS7500, ale Samsung niestety jeszcze nie pokazał pasujących do tej serii soundbarów (J6500 jest chyba do poprzedniej generacji). Jestem otwarty na innych producentów. Druga opcja to Sony KD49XE8005 dla którego właśnie czytam recenzje, ale nie miałem nigdy TV od Sony + chyba bardziej mnie ciekawią zakrzywione ekrany. Nie potrafię jednak podać sensownych argumentów za
Z góry dzięki za pomoc i modele.
P.S.
Czy jest w okolicy Katowic ktoś kto dobrze robi kalibrację TV?
18 m2.
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
1.7-2 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
1-2 osoby.
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Mniej więcej na wprost + regulacja na ramieniu.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Wisieć w rogu pokoju
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Rano + rolety
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Samsung 40F6400
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
4K, HDR, niski input lag, SmartTV (bez znaczenia jaki) z Netflixem i HBO GO, ARC, ETH 1Gb lub WiFi 5GHz ac, dopasowany stylistycznie Soundbar (opcja montażu do TV na plus), bardzo cienka, najlepiej aluminiowa ramka, *VA, Direct LED?
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Netflix, HBO GO, streaming po sieci lokalnej
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora?
Komputer PC, PS4, Nintendo Switch, moduł CI+ UPC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?
0-5
12. Czy zdarza się że przez kilka godzin oglądasz tylko jeden program?
Nie
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Filmy, seriale (Netflix)
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Nie
15. Czy zamierzasz grać w gry?
Tak
16. Preferencje co do marki?
Nie
17. Preferencje co do wielkości?
49 cali (zakrzywiony?)
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Długi czas uruchamiania, nieintuicyjne funkcje SmartTV, wysoki input lag, brak możliwości wyłączenia dynamicznego kontrastu (dla gier)
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Wieczorami
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Do maksymalnie sensownej, ale bez przesady. Powiedzmy 6-7k z soundbarem, ale najlepiej mniej.
21. Jak często wymieniasz telewizory w domu?
Co kilka lat
22. Czy korzystasz często z aplikacji internetowych?
Tak.
23. Czy telewizor ma mieć 3D?
Nie
Szukam nowego telewizora. Chcę go kupić do końca miesiąca, więc interesują mnie tylko modele obecnie dostępne. Telewizor będzie wisiał w rogu pokoju, ustawiony mniej więcej pod kątem 45 stopni, więc sensowny będzie chyba zakrzywiony ekran. Ze względu na ograniczenia "terenowe" i możliwości uchwytu TV, maksymalny rozmiar to 49", czy też inaczej długość ekranu do ok 110 cm.
Do TV szukam również nowego soundbara, najlepiej dopasowanego stylistycznie, z opcją sterowania przez TV (coś jak Anynet+ Samsunga po ARC). Fajnie też, jakby soundbar miał ten sam rozmiar/szerokość co TV oraz opcję montażu pod wiszącym TV (opcjonalnie, bo mogę też kupić uchwyty do wieszaka).
TV głównie pod Netflixa, HBO GO i lokalny streaming z NASa oraz gry z PS4 Pro i Nintento Switch. Dobrze jakby złącza były z tyłu lub po lewej stronie, albo jakby TV miał rozwiązanie takie jak w serii KS Samsunga, czyli osobny panel ze złączami do schowania.
Wstępnie oglądałem modele 49KS7500, KS8500 i KS9000. Skłaniam się ku zakupie KS7500, ale Samsung niestety jeszcze nie pokazał pasujących do tej serii soundbarów (J6500 jest chyba do poprzedniej generacji). Jestem otwarty na innych producentów. Druga opcja to Sony KD49XE8005 dla którego właśnie czytam recenzje, ale nie miałem nigdy TV od Sony + chyba bardziej mnie ciekawią zakrzywione ekrany. Nie potrafię jednak podać sensownych argumentów za
Z góry dzięki za pomoc i modele.
P.S.
Czy jest w okolicy Katowic ktoś kto dobrze robi kalibrację TV?
Ostatnia edycja: