Wielka pomyłka w obliczeniach, ogromne niedoszacowanie UHDTV

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Ultra HD (4Kx2K) telewizory osiągną sprzedaż na poziomie 2,6 miliona w 2013 - a nie jak planowano 200.000

Kiedy weźmiemy pod uwagę ceny, przekątne (obecne), brak softu UHDT to nic dziwnego że wydawało się wszystkim na rynku że sprzedaż modeli w tej klasie będzie niewielka.
Oszacowano ją na wysokość 200.000 szt na ten rok.
Ale okazało się, że już w styczniu sprzedano na rynku owe 200.000 szt. A to spowodowało że trzeba było zmienić szacunki sprzedaży tym bardziej, że ceny mocno poleciały w dół.

Nowe szacunki mówią o sprzedaży 2 mln sztuk w tym roku.
A na rynku zobaczymy telewizory 4K od 39 cali do 85 cali. Tabela powyższa przedstawia jakie firmy dzielić się będą tortem tej technologii.
fullhd

andreas2012

New member
no dosc dziwne to zeby tak kupowac TV UHDTV ktore nie ma praktycznego zastosowania i przez najblisze kilka lat nie bedzie mialo? widocznie ludzie maja mentalnosc brania na zapas, nie korzystam ale wezme, w sumie to by sie zgadzalo bo 90% kupujacych 3D nie korzysta z 3D, >50% bioracych TV smarttv nie korzysta ze smarttv - w sumie ciekawa tendencja a zarazem bardzo niepokojaca bo pokazujaca ze trend bedzie NA ILOSC nie na jakosc byle jak najwiecej paramaetro funkcji a jakosc bez znaczenia

play007

New member
Bez reklam
Bardzo dziwne.Ci co kupują te drogie niedoskonałe tv dziś z zapasem jakości obrazu na przyszłość bedą żałować.To jeszcze nie ten czas- to nie jest standard.
Z 3D i Smart nie korzystają a mogą a z ultra HD nawet nie będą mogli jakby chcieli.Kto da im taki sygnał w Polsce w roku 2013?

brodacz

Active member
Bez reklam
Kocham polski obiektywizm. Prawie każdy mierzy rzeczywistość wg własnych kryteriów. Dla Waszej wiedzy dodam, że w swoim kompie mam ok 20 000 aplikacji dla UHD, zapewne podobnie inni oczekujący tych modeli. Warto czasem spojrzeć dalej niż czubek własnego nosa.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Witam, pewnie kolego Brodacz masz troszke racji ale patrzac na to jakim jestesmy boagatym narodem to ja tez uwazam ze 4k zanim wejdzie do naszego kraju to jeszcze wiele wisly uplnie w naszej wisle kolego :) jak patrzac na ankiety ze okolo 35% Polakow ma w domu bluray to gdzie nam do 4k.... druga sprawa niestac ludzi w wiekszosci na oryginalne plyty dvd a juz nie wspomne o bluray , z regoly wszyscy sciagaja ( ile jest takich osob jak ja ktorzy kupuja filmy lub wypozyczaja ) i narzekaja ze taki czy inny tv nie czyta czegos wiec kogo stac bedzie na filmy nagrane w 4k... I ostatnia sprawa roznica miedzy 4k a 2k jak zapewne widziales w arkadii sony store zeby zobaczyc roznice 4k w stosunku do full hd to tak naprawde na 84 calach trzeba bylo siedziec na maxa w odleglosci 3m jak sie odeszlo na 5 m to wielu ludzi nie widzialo zadnej roznicy ... a znowu z 3 m nie dalo rady ogaldac kanalow nawet w hd .... przynajmniej ja nie ogladalbym takiego badziewa bo szkoda oczu by bylo ... wiec trzeba by bylo znowu odejsc na te 5 m ... i zabawa jest...
lolek

andreas2012

New member
Kocham polski obiektywizm. Prawie każdy mierzy rzeczywistość wg własnych kryteriów. Dla Waszej wiedzy dodam, że w swoim kompie mam ok 20 000 aplikacji dla UHD, zapewne podobnie inni oczekujący tych modeli. Warto czasem spojrzeć dalej niż czubek własnego nosa.

nieno spoko spoko, jest ten 0.5% czy bardziej 0.05% a jeszcze bardziej 0.005% ludzi ktorzy juz kolekcjonuja UHD ale to nie zmienia faktu ze przecietny kupujacy nie ma zadnego materialu UHD i bedzie mial moze kilka z czego wiekszosc w sprawach testowych w ciagu najblizszych lat albo w ogole wiec wszystkie moje obserwacje sa jak najbardziej prawdziwe

robertuss

Active member
Bez reklam
Ważne że coś się dzieje i jest sprzedaż.To teraz krok ze strony producentów i wytwórni filmowych...tłoczenie płyt 120Gb Blu-Ray i rozpocznie się nowa era jakości i rozrywki.I o to chodzi panowie;) ja czekam jak powiedziałem , bo lubię jakość , reszta społeczeństwa to mnie nie interesuje oglądających MKV a być może i DVD...;)

robertuss

Active member
Bez reklam
nieno spoko spoko, jest ten 0.5% czy bardziej 0.05% a jeszcze bardziej 0.005% ludzi ktorzy juz kolekcjonuja UHD ale to nie zmienia faktu ze przecietny kupujacy nie ma zadnego materialu UHD i bedzie mial moze kilka z czego wiekszosc w sprawach testowych w ciagu najblizszych lat albo w ogole wiec wszystkie moje obserwacje sa jak najbardziej prawdziwe

nie wiesz co będzie w najbliższych latach.. tak jak specjaliści nie spodziewali się sprzedaży w takiej ilości TV 4K.Jeśli tendencja będzie rosła to i wydania filmów będą się pojawiać 4k.Ale to pewnie na przestrzeni 5 lat

brodacz

Active member
Bez reklam

Właśnie zapisałeś się do klubu o którym pisałem. Dlaczego żaden z Was za wpadł na pomysł, że 4k może służyć nie tylko do odtwarzania obrazów ruchomych ? Większość osób zajmujących się fotografią marzy o 8k bo tylko na takim będą mogli zobaczyć swe dzieła w pełnej krasie i przy obróbce oszczędzać sporo czasu.
Zatem nie mam blu-raya, nigdy nie zakupiłem i nie wypożyczyłem płyt DVD (filmy mnie zwyczajnie nie kręcą) a stoję w kolejce po 4k.

krzysztofradio

Well-known member
Bez reklam
Tez miałem o to zapytać. 20000 aplikacji czyli programów (czyli jaki masz komputer :) ?) czy 20000 klipow (czyli jaki masz dysk :) ?)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Wlasnie, fotografie. Juz myslalem ze materialy video. To jest forum raczej ukierunkowane na sprzet audio/video, czyli w konsekwencji bedzie to muzyka/film. W tym kontekscie 4k/8k raczej tutaj rozpatrujemy ew.przyszlosc, w tym dostepnosci materialow.
Ty nie masz playera Blu, nie kupujesz filmow, ba nawet Cie nie interesuja.
Obrobka i prace na fotografiach, a co za tym idzie odpowiedni sprzet to raczej na dedykowanych forach.

andreas2012

New member
Właśnie zapisałeś się do klubu o którym pisałem. Dlaczego żaden z Was za wpadł na pomysł, że 4k może służyć nie tylko do odtwarzania obrazów ruchomych ? Większość osób zajmujących się fotografią marzy o 8k bo tylko na takim będą mogli zobaczyć swe dzieła w pełnej krasie i przy obróbce oszczędzać sporo czasu.
Zatem nie mam blu-raya, nigdy nie zakupiłem i nie wypożyczyłem płyt DVD (filmy mnie zwyczajnie nie kręcą) a stoję w kolejce po 4k.

sprawy zawodowe to calkiem inna dziedzina i calkiem inny sprzet wiec tutaj nie ma co rozpatrywać w ogole sprzedaży UHTV chociaż być może wlasnie fotografowie tworcy i inni zawodowo zajmujący się obrazem pokupowali te TV i sprzedaż tak wzrosla, a reszta to majacy za dużo kasy jak i dla szpanu lub dla wlasnej manii gadzetow i liczby się zgadzają tylko jeśli tak to wygląda to po początkowym bumie będzie zastoj bo zyski generują glownie przeciętni obywatele bo ich jest duzo

brodacz

Active member
Bez reklam
Obrobka i prace na fotografiach, a co za tym idzie odpowiedni sprzet to raczej na dedykowanych forach.
Czy telewizory służą tylko do oglądania filmów czy może także do oglądania zwyczajnej telewizji ? Jeśli takie urządzenie może zaspokoić moje potrzeby zarówno rodzinne jak i hobbystyczne (fotografia) to po co mam kupować 2 różne urządzenia ? Tutaj więcej się dowiem o jego możliwościach niż na forach foto.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Czy telewizory służą tylko do oglądania filmów czy może także do oglądania zwyczajnej telewizji ? Jeśli takie urządzenie może zaspokoić moje potrzeby zarówno rodzinne jak i hobbystyczne (fotografia) to po co mam kupować 2 różne urządzenia ? Tutaj więcej się dowiem o jego możliwościach niż na forach foto.

Telewizor sluzy takze do ogladania zwyczajnej telewizji, nie kwestionuje tego bo sam tak czynie, natomiast chcesz powiedziec ze TV UHD bedziesz wykorzystywal do pracy przy fotografiach?
Nie to zeby atakowal, bo masz naturalnie do tego prawo, zwyczajnie pytam.

janusz

New member
Bez reklam
Andreas2012
Tak dla ścisłości to raczej mkv oferuje większe możliwości jakościowe w 4K niż płyta BR, z prostej przyczyny pojemność. Płyta BR 120 GB to już wielki problem, plik mkv o wielkości nawet kilku TB można zrobić nawet dziś.

brodacz

Active member
Bez reklam
chcesz powiedziec ze TV UHD bedziesz wykorzystywal do pracy przy fotografiach?
Tak. Obecnie ŻADEN ze znanych mi nawet profesjonalnych monitorów nie jest w stanie dorównać jakością temu co prezentuje mój Fil serii 8. Oczywiście na co dzień korzystam ze zwykłego monitora IPS jednak jeśli tylko materiał jest bardziej wymagający (lub rodzina poza domem) to podłączam się do TV.

andreas2012

New member
Andreas2012
Tak dla ścisłości to raczej mkv oferuje większe możliwości jakościowe w 4K niż płyta BR, z prostej przyczyny pojemność. Płyta BR 120 GB to już wielki problem, plik mkv o wielkości nawet kilku TB można zrobić nawet dziś.

no tak można ale
1. tworcy materiałów interesują sie plytami i najlepiej tylko plytami ewentualnie streaming, vod a plikow nie będą wspierać bo to sa chciwe i rzadne maxymalnego zysku korporacje wiec żeby powstal mkv 4K (a wiec piracki film 4K) to musi najpierw powstać w wersji która wspiera korporacja wydajaca a wiec w BR lub w strumieniu
2. 4K ze strumieni wymagają naprawdę szybkiego lacza wiec to wciąż duże ograniczenie dostępne tylko dla największych miejscowości miejskich glownie
Choc nie wiem jak byśmy kombinowali to nie ma na razie zadnych materiałów UHTV i w sumie nie mogę pojac kto i dlaczego kupuje te telewizory, wnioski się nasuwają takie ze to ludzie zawodowo pracujący przy obrazie glownie, reszta to gadzeciarze

Do góry