Wielka "n"cyklopedia - czyli wszystko o "n"-tv

Jak oceniasz oferte programową dostępną w n?

• Total voters
    0

arsenal

Moderator
VIP
RheeTCT napisał:
A warto dołożyć?Wiem,że już były wypowiedzi na ten temat,ale im więcej tym lepiej.Jaką byście polecali,taką porządną i w rozsądnej cenie.
IMHO - nie warto. Moją 60 zamieniłem na 85 kupioną w komisie za 25 złotych marki No Name i działa już parę lat bezproblemowo:).
Wystarczy obejrzeć antenę przed zakupem. Czy nie jest uszkodzona, powyginana w transporcie. Czy jest dobrze pomalowana, bez odprysków czy miejsc bez połysku. Czy da się ja łatwo i szybko zmontować i zamontować. Po prostu ma wyglądać jak nie ze sklepu "Wszystko po 5 złotych" a o to nietrudno.
Jak ktoś chce mieć logo Triax czy Famaval to proszę bardzo. Ja nie zabraniam dopłacać.

royalmichael

New member
Witam. Chcę przejść do N i skorzystac z promocji "korzystna zamiana" oraz wziac przy tym HDTV Recorder ponieważ koszuje tyle samo co zwykły dekoder HDTV (38zł). Teraz mam pytanie - czy muszę przy tym brać VOD przez 2lata i płacić dodatkowo do abonamentu 30zł?
Durgie pytanie - przez pierwsze pół roku będę miał wszystkie pakiety, potem muszę wybrać przynajmniej 3 - załóżmy, że wybiorę sport, kultura nauka świat i hity filmowe - dostane do tego pakiet informacja i rozrywka za darmo?

I jeszcze jedna sprawa: co potrzebuję żeby to wszystko połączyć? Wiem tylko, że potrzebuje kabel HDMI do połączenia dokoder - TV ale już nic więcej nie wiem.. jakiś kabel talerz - dekoder itd... Mieszkam na 1. pietrze w bloku. Co potrzebuję, żeby dobrze odbierać programy cyfrowe i HD? Żebym się nie martwił czy pada deszcz/śnieg itd - obraz ma być "ładny" :)
Chcę odbierać dodatkowo satelite HotBird, Astre.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam:)

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Witam
Z tego co wiem to z VOD możesz zrezygnowac przy kończącej się promocji
biorąc trzy pakiety info masz bez opłat
są dwa rozwiązania do odbioru H.Birda i Astry na nrecorderze
możesz zakupic antenę najlepiej 85cm i do tego konwerter Monoblock Twin
lub zakupic dwa konwertery Twin do tego dwa przełączniki DiSEqC i uchwyt ; zez; do mocowania konwerterów na wysięgniku anteny.
Od siebie dodam że jeżeli nie miałeś-masz styczności z TV Satelitarną to zlec to firmie i będziesz miał kłopot z głowy;) .

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Osobiście mam Astrę i dla mnie są programy na których zawieszę ;) oko. Jest to moim zdaniem indywidualny wybór bo przecież nie każdy lubi to samo. Przy dziśiejszych cenach osprzętu Sat. nie ponośimy nadmiernych wydatków , a w przyszłości można zyskac dostęp do interesujących kanałów.

royalmichael

New member
diana napisał:
Od siebie dodam że jeżeli nie miałeś-masz styczności z TV Satelitarną to zlec to firmie i będziesz miał kłopot z głowy;) .

Nigdy się tym nie zajmowałem i nie mam pojęcia jak to wszystko zamontować :)
A może lepiej wziąć tą antene satelitarną, którą daje N czyli
"Antena multiroom Zestaw zalecany do odbioru telewizji nowej generacji n na dekoderze nbox HDTV recorder Czasza w rozmiarze 70 cm + konwerter poczwórny (QUAD)" ?

jest jeszcze antena premium, różni się tym że ma konwerter podwójny (TWIN)
Czym się różni QUAD od TWIN? Chcę odbierać HotBird, Astre i N :)
pozdrawiam

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Konwerter Quad ma cztery nie zależne wyjścia do dekodera (można podłączyc dwa np. nrecordery , lub cztery jedno głowicowe tunery sat) natomiast Twin ma dwa nie zależne wyjścia do dekoderów np. nrecordera. Osobiście nie jestem zwolennikiem( zresztą czytając różne fora nie tylko ja) osprzętu od Nki, a jeżeli będziesz zamawiał instalotora to na pewno pomoże Ci w zakupie osprzętu.

royalmichael

New member
Aha czyli mam od N-ki brać tylko dekoder? Antene i konwertor doradzi mi 'instalator'? Ale oni to slabe doradzaja... :( Jaką najlepiej brać antene i konwerter (do odbioru hotbird+astra+N)? Żebym miał dobry sygnał niezależnie od pogody :) Co prócz tego muszę jeszcze kupić, jakiś kabel talerz - dekoder, jakiś kabel talerz - konwerter? Jakieś kable tv-hotbird/astra?
Skąd wziąć "instalatora" ?
Pozdrawiam

AWGUST72

Klub HDTV.com.pl
VIP
Siemka !

Ja zrobiłem tak . Kupiłem antene Triaxa 85cm + konwerter Golden(np[http://www.allegro.pl/item440413522_konwerter_monoblock_single_0_2_db_golden_interstar.html+ dosyć dobry kabelek o oznaczeniu RG6U. Acha zapomniałbym o 6 -paku browarka:grin:
Wylazłem na balkon , zamontowałem w ścianie uchwyt a potem antenę.Dołozyłem konwerter i kabel.Popatrzyłem jak sąsiedzi mają zamontowane swoje satelitki i mniej więcej po 15-20 minutach kręcenia talerzem miałem N-ke na swoim tvi to max. ustawieniach.
Szkoda angażowania "mądrali" z firm instalacyjnych , ktorzy zedrą z Ciebie byc może dla niektórych nieduże pieniądze.Chyba że po prostu nie masz czasu to wtedy niestety musisz zdać sie na nich.

Ale frajda z własnego montazu + browarek = NIEZASTĄPIONE

Ostatnia edycja:

zoltan

New member
diana napisał:
witam
Mając antenę 120cm. i nrecordera najlepiej zakupic dwa konwertery Twin ( H.Bird i Astra) i dwa przełączniki DiSEqC ( dobrze z Twinami pracują przełączniki firmy Mezon) i wszystko powinno działac bez problemów.

A Monoblock Twin z wbudowanym przełącznikiem DiseqC 1.0 moze byc?

zoltan

New member
Ma ktos z was moze cynk co to bedzie za urodzinowa promocja dostepna jutro tylko w miasteczku n? Moze to cos ciekawszego niz te zwykle, aktualne promocje?

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
zoltan napisał:
A Monoblock Twin z wbudowanym przełącznikiem DiseqC 1.0 moze byc?
Monoblock najlepiej pracuje z antenami 75-85 cm.(max. to antena 90cm.) do Twojej 120-ki trzeba instalowac konwertery Twiny. W skrócie mówiąc monoblock i 120 nie będą dobrze działac ponieważ nie będzie dobrego ; skupienia; sygnału .

zoltan

New member
Pomyslalem o tym Monoblock Twin, bo to byloby mniej grzebania. Co potrzebuje do ukladu na Astre i HotBirda? Wydaje mi sie, ze:
2 x Konwerter TWIN
2 x Przełącznik DiSEqC 2/1
10 x końcówka "F "
4 krotkie kawalki przewodu koncentrycznego

jędrzejj 1957

Active member
Bez reklam
Potrzebujesz 12 złączek ;F; ( z konwerterów wyjście 4 do przełącznika 4 , z przełącznika 2 i do nrecordera 2) reszta ok.Dobry przewód który mogę polecic to Triset 113 .

manfred1

New member
W takim razie mam pytanie jak będzie wyglądać podłączenie?. Ja mam 11m od anteny do recordera w takim razie ile potrzebuje metrów kabla? Czy dobrze rozumuję od konwerterów pójdą 4 kable w moim przypadku 2 m do przełącznika a następnie z przełącznika tylko 2 kable do recordera?. A jaki polecacie przełącznik do którego można oprócz 2 Twin-ów podłączyć Tv polsat naziemny?

Ostatnia edycja:

bejzbol

New member
według oficjalnych informacji wejście usb w n-boxie nie jest narazie do niczego zdatne i nie podłączysz go tak do komputera :) podobno w przyszłości ma do czegoś służyć a konstruktorzy po prostu zostawili sobie furtke :) czy z niej skorzystają? nie wiadomo

Do góry