Wharfedale Obsidian 600

laki2000

Member
To fajnie. Będę musiał się do nich wybrać. A ten sprzedawca to jakiś kumaty i uprzejmy facet? Nie lubię cwaniaków i naciągaczy.

Henry

Active member
Bez reklam
Koledzy, znajdziecie coś lepszego od TAV 606 w ich cenie, zamiast czytać testy idźcie ich posłuchać, poza tym jak mieszkacie blisko siebie, to umówcie się na wspólny zakup, przy kupnie dwóch zestawów dostaniecie lepsze ceny ;)

Henry

Active member
Bez reklam
wszystko zależy od przeznaczenia (ile % kina, ile % muzyki), pomieszczenia, elektroniki....
tak na szybko, to Jamo 506/526 są dosyć niezłą konstrukcją, dobrze wykonane, dobre brzmienie
ale oczywiście odsłuchajcie ;)

rafaa

New member
Panowie te tagi mają kartonowy dźwięk. Miałem wersję v2. Coś co kosztuje 1000 za komplet nie może dobrze grać. Miałem też obsidiany powciskane przy meblach i to basem w stronę mebli. Nie nazwałbym tego dudnieniem, raczej soobwooferowym basem. Na preno lepsze od tej tagi ale jak ktoś nie lubi dużo basu to przy takim ustawieniu niech nawet nie podchodzi. Kolumny całkowicie inaczej zachowują się jak mają przestrzeń.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mare37

Banned
Gdyby Taga V3 nedznie grała to by nie zbierała tyle dobrych notowań nawet wśród portali zajmujących sie hifi. Krótko słuchałem porównując do jbl es80 i miały cieplejszy dzwiek. Jbl grały jak bezdzwiecznie głucho. Niestety podłaczali jakies zdechłe płyty i radio netowe.
Zdecydowałem sie na jamo z sentymentu. Swoje x miałem od 2003 roku bez najmniekszego klopotu

laki2000

Member
Witam.
Tak myślałem o Obsidian że będą dudniły. Czy ktoś z Was słuchał Wharfedale Vardus 300. W sobotę (jak będę miał wolne) to jadę posłuchać i ewentualnie coś kupić. Jeszcze zapytam o takie kolumny jak Prism, Vk, Eltax co o nich sądzicie.

piechu

Member
Bez reklam
Obsidiany dudnią tylko wtedy gdy im się nie zapewni "powietrza" ale tak będzie z każdymi kolumnami z tylnym BR i bocznym niskotonowcem jeśli wciśniemy je w kąt (np. Jamo).
Jesli Obsidiany dostaną miejsce to odwdzięczą się naprawdę bardzo fajnym brzmieniem, solidnym - ale niemęczącym - basem.

rafaa

New member
Dokładnie jak piechu pisze. Jak je wyciągnąłem na środek pokoju to diametralnie się zmieniły

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

laki2000

Member
Byłem dziś w MM pooglądać i posłuchać. Taga cieniutko, Klipsch F10 cieniutko, Eltax-y pod pięte pod denona x1100 dość fajnie. Najlepiej wypadł zestaw Yamachy (ampli 5xx + kolumny). Zestaw kosztował 5800 zł. jak dla mnie o wiele za dużo.
Jak wróciłem do domu to włączyłem moją starą ( we wrześniu będzie miała 20 lat) mini wieżę Technicsa SA Eh50 stereo. Biła na głowę (według mnie) jakością wszystkie zestawy które słuchałem.

Henry

Active member
Bez reklam
Bo Technics to typowe stereo do słuchania muzyki ;)
W tej sytuacji szukaj amplitunerów z pre-out, co najmniej na fronty, z czasem dokupisz wzmacniacz stereo i będzie dobrze.
Jednymi z najtańszych są Marantze NR1504, później Yamahy 773/775, Pioneer 924...niestety wszystkie droższe od Denona X1000.

laki2000

Member
Dopiero uczę się nazewnictwa. Troszkę zostałem w tyle z nowościami. Możecie wyjaśnić co oznacza pre-out. Ten Marantz jest w moim zasięgu cenowym. Może lepiej kupić lepsze fronty a trochę tańsze pozostałe głośniki KD.

laki2000

Member
Ten zestaw, który w miare dobrze grał to denon x 1000 i Eltax Monaco. Co o tych kolumnach koledzy powiecie. Ja lubię dosyć mocny bas taki jak w moim technicsie.

Henry

Active member
Bez reklam
Jak masz pre-out w amplitunerze ( w przypadku NR1504 jest na fronty), to masz możliwość podpięcia wzmacniacza stereo, który będzie ci robił za końcówkę mocy/nagłaśniał kolumny frontowe, jak będziesz chciał słuchać muzy to ze wzmaka, a przy filmach ampli+wzmak- to w takim dużym uproszczeniu ;)
http://www.hdtv.com.pl/forum/stereo/86213-amlituner-av-jako-pre-out.html

Ten zestaw, który w miare dobrze grał to denon x 1000 i Eltax Monaco. Co o tych kolumnach koledzy powiecie. Ja lubię dosyć mocny bas taki jak w moim technicsie.

Jak na ich cenę to są ok. Jak dla mnie to biją na głowę tak wychwalane TAV 606, ale to moje zdanie ;)

Do góry