Wharfedale OBSIDIAN 600 HCP SET vs JAMO S 628 HCS3

master-00

New member
obstawiam, ze jak uslyszysz Melodika, to je wybierzesz :)

Osidiany tylko słyszałem i jak dla mnie była rewelacja:D Jednak chciałbym,aby zakup posłużył mi na lata...
Wśród tych modeli nie ma jakiejś większej różnicy w jakości?Osidiany miałbym cały zestaw w cenie np.tylko dwóch kolumn frontowych Melodika Bl 30 lub Audio Pro Avanto..Zastanawiam się czy kupić narazie tylko 2 fronty,a resztę kompletować za jakiś czas?Czy w ogóle jako laik dostrzegę,odczuje zauważalną różnice oprócz finansów?

Henry

Active member
Bez reklam
Dobra opcja.
Kup na początek dwa fronty+ ewentualnie central, a dołóż do lepszego amplitunera- z wymienionych przez ciebie min. X2100.
Pogadaj z blackninja ws. cen.... sezon wyprzedaży amplitunerów się rozpoczął więc dostaniesz znacznie taniej niż w MM.
Tak z ciekawości, na ile wyceniali te zestawy w MM?

A co odczuć, to pomiędzy 628 i Obsidianami a Audio Pro i BL30 różnicę usłyszysz ;)

master-00

New member
Dobra opcja.
Kup na początek dwa fronty+ ewentualnie central, a dołóż do lepszego amplitunera- z wymienionych przez ciebie min. X2100.
Pogadaj z blackninja ws. cen.... sezon wyprzedaży amplitunerów się rozpoczął więc dostaniesz znacznie taniej niż w MM.
Tak z ciekawości, na ile wyceniali te zestawy w MM?

A co odczuć, to pomiędzy 628 i Obsidianami a Audio Pro i BL30 różnicę usłyszysz ;)

Dziękuję bardzo:)
Z amplitunerów X1200 albo albo właśnie X2100 planuje.Rożnica w cenie to ok.100-200 zł.Z tego co wiem X1200 jest nowszy ,ale w specyfikacji jest mnie wejść oraz ma mniejsza chyba moc i co dziwo jest droższy...
W MM nie wyceniałem ,bo ich nie było ..ktoś inny o MM wspominał.
Obsidiany przez internet mogłem mieć za ok 1600 zł nowe- zestaw 5,0
Używane 5.1 z sobwooferem na 4 letniej gwarancji za 1900zł
Audio Pro w sklepie nowe białe za 2500 zł

W związku z tym tyle wątpliwości, dylematów,pytań z mojej strony ;)

Henry

Active member
Bez reklam
Pisz do black o ceny na ampli i kolumny, odsłuchaj też koniecznie i porównaj.
Różnica w brzmieniu pomiędzy X1xxxx a X2xxxx jest spora, moim zdaniem lepiej starszy model, a lepiej grający.
Jesli zależy ci na dobrej jakości muzyce, to rozważ jeszcze czy nie poszukać czegoś z pre-out, będziesz miał możliwość podpięcia wzmacniacza stereo w przyszłości.
Piszę o tym, bo sam to przerabiałem z Denonen X2000, o ile na początku wszystko było ok, to z czasem zaczyna człowiekowi czegoś brakować...

master-00

New member
Pisz do black o ceny na ampli i kolumny, odsłuchaj też koniecznie i porównaj.
Różnica w brzmieniu pomiędzy X1xxxx a X2xxxx jest spora, moim zdaniem lepiej starszy model, a lepiej grający.
Jesli zależy ci na dobrej jakości muzyce, to rozważ jeszcze czy nie poszukać czegoś z pre-out, będziesz miał możliwość podpięcia wzmacniacza stereo w przyszłości.
Piszę o tym, bo sam to przerabiałem z Denonen X2000, o ile na początku wszystko było ok, to z czasem zaczyna człowiekowi czegoś brakować...

Czyli z tego co rozumiem starszy Denon X2100 byłby lepszym wyborem pod Avanto PRO/ Melodika BL30 ?

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Dla mnie nowości są absolutnie nieopłacalne. Wystarczy zobaczyć na ceny np. Denon X2100 vs X2200, gdzie róznica wynosi 1k. Za 3k to bym wolał Marantza 5009 i jeszcze by w portfelu zostało. master-00 zerknij jeszcze na tego Marantza 5008/5009 bo to dobre, mało awaryjne i dobrze grające sprzęty. Ogólnie do Denona nic nie mam, ale w seriach 2xx nieraz były problemy ze współpracą z kolumnami o niższych impedancjach. Już kilka tematów czytałem że komuś po podpięciu nawet kolumn 6 Ohm i dawaniu ognia potrafily się wyłączać. Ogolnie nie ma sprzetów idealnych, ale po paru latach śledzenia tematów audio najmniej ludzie psioczą na Yamahy i Marantze, jesli chodzi o awaryjność bo brzmienie czy funkcjonalnośc to już kwestia indywidualnych upodobań. Gdybym osobiście teraz miał coś kupowac, to albo bym poszedł dalej w Onkyo ale model 7xx ( szkoda tylko tego pre-out), bo w kinie te sprzęty potrafią pokazać pazur lub właśnie w Marantza. Mam osobny wzmak, więc jakośc stereo w amplitunerze mi nie jest potrzebna, ale gdybym miał brac jeden klocek do wszystkiego to byłby Marantz. Tylko to moja subiektywna opinia:D

master-00

New member
master-00 zerknij jeszcze na tego Marantza 5008/5009 bo to dobre, mało awaryjne i dobrze grające sprzęty.

Z pewnością ;) Ale wstępny założony przeze mnie budżet 4000 zł na całe kino zrobi się razy 2 :D

Rafal7

Banned
Krzysiek1980 napisał mądrze na temat ampli, zupełnie nie opłacalne jest kupowanie nowości z resztą sam powinieneś to zauważyć przeglądając oferty
Jeżeli Ci się nie pali to poluj na X 4000 w tych pieniądzach używany już spokojnie kupisz
Jeżeli Marantz Ci się widzi wizualnie to też zwróc na nie uwagę.

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nieraz trzeba kupić raz a porządnie:razz: Z doświadczenia Ci powiem że szukanie półśrodków czasami odbija się czkawką, bo za jakiś czas zaczyna Nam czegoś brakowac, sprzedajemy zakupione zestawy z dużą stratą, żeby w końcu i tak kupic to co się podoba. A myslałeś o ratach? Blackninja tez ma taką możliwość.

Henry

Active member
Bez reklam
Z tego co kojarzę, to tak.
Oni mają normalny sklep.
Jeśli raty bierzesz pod uwagę, to zdecydowanie warto dołożyć, miesięcznie to może być dodatkowe kilkanaście zł, a ostatecznie dużo lepsze odczucia i jakość...

master-00

New member
@master,
lada moment te ampli będę w Twoim budżecie, już prawie się łapią, a powiem szczerze, że warto dołożyć, choćby kosztem zakupu tylko amplitunera i frontów, z opcją dokupienia reszty w późniejszym terminie ;)
Denon AVR-X3100 7.2 Amplituner AV Spotify GW FV (5758096159) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
AMPLITUNER MARANTZ SR5009 BLUETOOTH WI-FI HDMI (5774447097) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

No rzeczywiście mega różnica w cenie :shock:
W takim razie skoro różnica miedzy x2100 a x3100 jest znacząca to warto :) Dziękuje;)

Do góry