Wejście w świat Tv LED - brak wiedzy co wybrać...

sirmike1

New member
Witam,
Ponieważ remont mieszkania u mnie jest juz na etapie takim, że mogę wybierać tv z wielkim zapałem "rzuciłem" się na sklepy....tak szybko jak sie na te sklpey rzuciłem tak tez szybko póki co odpuściłem temat....nie chcę popełnić błędu w zakupie - wybór zdecydowanie za duzy :)
Zatem podam może najpier moje jakies tam wymagania i poproszę Was o podpowiedzi....

1.Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? - ok. 15-16 m2 - 4,5 m x 3,5 m
2.Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? - ok. 3m
3.Ile osób zasiada przed telewizorem ? Póki co to 2 osoby
4.Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu ? - raczej na wprost, ale ponieważ dysponujemy kanapą narożną istnieje ewentualnośc siedzenia bokiem do tv
5.Telewizor ma stać czy ma wisieć ? - na początku ma stać....ale nie wykluczam powieszenia za jakis czas
6.Jak słońce świeci w pokoju ? - tv będzie na ścianie prostopadłej do ściany z oknem, mamy rolety jakby co...chociaz nie jestem zwolennikiem zaciemniania pokoju w ciągu dnia aby ogladac tv
7.Jaki masz obecnie telewizor ? - CRT Philipsa, jak równiez monitor do komputera z tunerem dvb-t
8.Co chcemy aby telewizor posiadał ? - to co napisze opieram na swoich obserwacjach lub zasłyszanych informacjach: naturalne barwy, jakość obrazu, duża płynnośc w transmisjach sportowych czy filmach akcji - nie wiem na ile te Hz AMR, CMR itd to faktyczna liczba hercy z CRT...widziałem kiedyś demo w SONYM Motion Flow 400hz i obraz wydawał sie płynny..., duża multimedialność - skype, mozliwośc podpięcia myszki lub klawitury komputerowej, duża liczba róznego rodzaju złączy... więcej dopisze później....
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora ? - na samym początku zanim uda sie na dobre sprowadzić do nowego mieszkania....tv naziemna cyfrowa, później albo tv Toya cyfrowa, albo jakis talerz np n-ki
10.Jakie urządzenia ? - laptop po złączu hdmi.... może kiedyś jakaś konsola, kino domowe z blu ray
11.Ile godzin dziennie ma pracować telewizor ? - głownie od 18.00 w ciągu tygodnia....a w weekend prawie na okrągło
12.Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? - nie mam zdania :(
13.Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? - sport, filmy, rozrywka, filmy dokumentalne 14.Czy zamierzasz serfować po internecie ? - z poziomu tv byłby to fajny i czasem przydatny gadżet dlatego chciałbym podłączyć myszkę lub klawiaturę, chciałbym równiez móc uzywać skype na duzym ekranie
15.Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie? - z lapka napewno nie, jak kiedys pojawi sie konsola byc może....głownie wyścigi lub jakieś gierki sportowe lub zręcznościowe dla zony
16.Preferencje co do marki ? - najpierw od dłuższego czasu byłem napalony na Samsungi lecz po czytaniu forum troche zacząłem sie zastanawiać.... słysze pochlebne informacje o Sony ( do tej firmy mam ogormny snetyment z lat dziecinnych choć wiem że to juz pewnie nie ta jakość), o Panasonicu, Sharpie i nawet jakims modelu Philipsa
17.Preferencje co do wielkości ? - wychodzi na to że optymalne byłoby 40 cali lub 42..... Choc marzenia sa na 46 cali
18.Co Cię denerwuje w telewizorach ? - zła jakośc obrazu, brak funkcji które wydają sie byc bardzo logiczne, długa zwłoka w działaniu pilota...byc może coś jeszcze o czym nawet nie wiem
19.Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? - trudno powiedzieć
20.Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? - 3500 zł
21.Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? - fajnie by było gdyby miał choćby z racji tego że podbno tv z 3D mają "więcej herców" a to wg mnie może świadczyć o lepszej płynności obrazu podczas np transmisji z meczy piłkarskich i transmisji sporotwych. Nie wiem które 3D lepsze....wydaje mi sie, że mój wzrok mniej sie męczy przy aktywnym...

Pomożocie cośwybrać? Jakies podpowiedzi modeli....Bardzo proszę.

krzychooo

New member
...widziałem kiedyś demo w SONYM Motion Flow 400hz i obraz wydawał sie płynny...,

No to pewnie skończy się jak w moim przypadku: też zobaczyłem Sony, później miesiąc latania po sklepach, czytania forum, sklepowych testów i porównań, i w końcu i tak skończyło się na tym że Sony stoi w domu.

sirmike1

New member
No to pewnie skończy się jak w moim przypadku: też zobaczyłem Sony, później miesiąc latania po sklepach, czytania forum, sklepowych testów i porównań, i w końcu i tak skończyło się na tym że Sony stoi w domu.

Tylko do niedawna bylem za samsungiem... Zdaje sobie sprawe ze te wszystkie dema na tv moga nie byc wiarygodne. A.....i jeszcze jedno tylko nie wiem na ile w tym bede mial racji...otoz chcialbym aby tv poza tunerem cyfrowej tv naziemnej mial rowniez tuner cyfrowej tv kablowej i satelitarnej. Chce bowiem moc odbierac kanaly ze swojej kablowki bez ichniego tunera-pudelka (oczywiscie na poczatku).
Czy moze zaproponujecie mi jakies konkretne modele ktore warto wziac pod uwage?

kjarzyna

New member
Bez reklam
Tylko do niedawna bylem za samsungiem... Zdaje sobie sprawe ze te wszystkie dema na tv moga nie byc wiarygodne. A.....i jeszcze jedno tylko nie wiem na ile w tym bede mial racji...otoz chcialbym aby tv poza tunerem cyfrowej tv naziemnej mial rowniez tuner cyfrowej tv kablowej i satelitarnej. Chce bowiem moc odbierac kanaly ze swojej kablowki bez ichniego tunera-pudelka (oczywiscie na poczatku).
Czy moze zaproponujecie mi jakies konkretne modele ktore warto wziac pod uwage?

3,5 tysiąca starczy na 40 cali HX750 lub 46EX720. Za 4 stówy więcej znajdziesz HX720. W przypadku Sony cyferka 5 przy numwracji modelu oznacza wbudowany DVB-S czyli tuner tv sat. (Np model HX750 z tunerem sat. ma oznaczenie 755)

Ostatnia edycja:

sirmike1

New member
3,5 tysiąca starczy na 40 cali HX750 lub 46EX720. Za 4 stówy więcej znajdziesz HX720. W przypadku Sony cyferka 5 przy numwracji modelu oznacza wbudowany DVB-S czyli tuner tv sat. (Np model HX750 z tunerem sat. ma oznaczenie 755)

Dzięki za info. A standardowy tv obecnie jakie powinien mieć tunery?
Czy mam rozumieć że w tej cenie do 3500 zł najlepsze jest SONY ??

krzychooo

New member
Ja bym tak nie określił że Sony jest najlepszy. Każdy czego innego wymaga od TV - jednemu zależy na tym aby miał wbudowane tunery, drugiemu aby miał rozbudowane funkcje internetowe, trzeciemu jak najlepsze 3D itp itd. Każdy ma jakieś wady jak i zalety. Poczytaj testy (ale nie sugerowałbym się nimi za bardzo), poczytaj z czym się użytkownicy danej marki i modelu borykają, zdecyduj czy możesz z tym żyć czy też nie da Ci to spokoju. Pojedź do sklepu, porównaj stojące obok siebie TV które Cię interesują, pobaw sie nimi, posprawdzaj ustawienia. I dopiero dokonaj wyboru.
Ja wybierałem pomiędzy:
Toshiba WL 863
Toshiba TL 933 (niższa półka cenowa)
Philips 5507
Panasonic ET5
Sony HX750
inne odpadły w przedbiegach.
Toshiby - nędzne funkcje internetowe, zbyt ,,teatralny" obraz
Philips - niedbałe wykonanie, okropnie powolne menu, nie porywający design
Panasonic - nie miałem do niego większych zastrzeżeń, może poza tym że nie miał funkcji PVR (ale bez tego się mogłem obyć)
Na sam koniec na placu boju pozostałe Panasonic i Sony - porównywałem oba, gruntownie (mozesz o tym przeczytać w moim temacie) i zdecydowanie obraz na Sonym wypadł najlepiej. Cenowo za to Panasonic wygrywał. Ale jak w Euro zrobili promocję (2999zł za 40" HX750, w dodatku w ratach 40x0%) wybór stał się prosty.

sirmike1

New member
A jak w tym sony wyglada multimedialnosc? Poczytalem test i wlasnie to mnie troche wstrzymuje. Czy mozna do niego podlaczyc myszke lub klawiature? Czy do skype moze byc jakas normalna kamerka internetowa od pc?

Do góry