Ech... Tak, jak napisałem w moim poście, nie porównywałem PS do żadnej innej konsoli. Powiem więcej i może to zabrzmi trochę niemiło, nie obchodzi mnie co ma XBox, a czego nie ma PS lub na odwrót. Pisałem o tym, co daje mi konsola oprócz gier i było to skierowane do ludzi, którzy już posiadają PS3, albo myślą o zakupie w przyszłości.
Nie rozumiem dlaczego właściciele XBoxa przesiadują w części forum przeznaczonej dla PS'a. Ja nie byłem jeszcze nawet raz w Xbox'owej części forum i nie zamierzam tam być z prostego powodu - nie mam i nie będę miał tej konsoli, więc nie widzę sensu wchodzenia tam i pisania w czym PS jest lepsze od XBoxa.
Ja po prostu cieszę się ze swojego zakupu i mam do tego chyba prawo. Pisanie w czym jedna konsola jest lepsza od drugiej, nie działa na mnie. No może trochę zaczyna mnie to już irytować, bo gdziekolwiek napiszę się słowo "Playstation", tam zaraz musi paść kontra - "XBox" i tak w kółko. Jest to, po prostu, nudne.
Wracając do tematu PS'a. Ściągnąłem sobie dzisiaj masę demówek z amerykańskiego PSN Store (info na ten temat napisałem w innym wątku tutaj). Mam aż 3 różne dema koszykówki, nie jestem wielkim fanem tej gry, ale muszę przyznać, że robią one wrażenie. Poza tym, 2 dema gier deskorolkowych - nowy Tony Hawk i Skate. TH dla mnie wygląda tak, jak każdy poprzedni z minimalnie lepszą grafiką, natomiast bardzo mile zaskoczył mnie Skate. Deskorolka, to również nie mój ulubiony temat, ale demo tej gry, moim zdaniem jest duuuuużo lepsze od dema TH. Przede wszystkim dużo bardziej realistyczne - nie skaczemy na 8 metrów w powietrze i robimy 3 śruby, 2 axle i 4 flipy. Wszystko jest bardziej nastawione na oddanie tego sportu tak, jak on wygląda naprawdę. Sterowanie jest zupełnie inne niż w TH i dość ciężko jest się przyzwyczaić, ale gdy w końcu uda się wykonać parę trick'ów, radocha jest dużo większa niż w TH.
Grą, która zrobiła na razie na mnie niesamowite wrażenie, jest Metal Gear Solid 4. Mam 3 rózne filmiki (nie dema) z tej gry i powiem szczerze, że "szczęka opada". Grałem trochę w pierwszego Metal'a i drugiego, trzeciego sobie zupełnie odpuściłem, jako, że byłem już trochę znudzony tą serią. Natomiast 4-ta część zdecydowanie będzie w mojej kolekcji.
Muszę przyznać, że większość demówek sciągnąłem, po prostu, z nudy i gry takie jak: Nascar, Armored Core 4, Resistance, Ninja, Tiger Woods, Tony Hawk (o którym już pisałem) i CM Dirt mnie rozczrowały i raczej na mnie nie zarobią. Co do Dirt - grafika ładna, samochody ładne, dźwięk średni, miodność - tragiczna. Miałem wrażenie, że steruje jakimś "resorakiem", który hamuje szybciej niż bolid F1, skręca niczym ruska deskorolka, albo samochodzik dla dzieci, a przyspiesza jak furmanka. Jednym słowem - rozczarowanie.
Pozdrawiam