W poszukiwaniu odpowiedniego TV

ssjankes

New member
Witam, jak w temacie - jestem w trakcie szukania odpowiedniego TV a niestety nie jest to prosta sprawa. Najlepiej człowiek kupiłby je wszystkie a dopiero potem wybrał odpowiedni.

Na początek ankieta:

1. odległość od ekranu? Około 3-3,5m
2. jak słońce świeci w pokoju? Okno i drzwi balkonowe wychodzą na południowo zachodnią stronę, telewizor ma wisieć naprzeciwko – więc słońce świeci cały czas w TV, ale są żaluzje,
3. Jak duży jest pokój: 3,6m x 4,75m, częściowo otwarty na kuchnię
4. Preferowana technologia: ??
5. jaki masz obecnie telewizor? Panasonic 32LX70P
6. jakie programy najczęściej oglądasz? Ogólnie wszystko, sport, muzyczne, przyrodnicze, filmy

7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: I tak, i tak
8. wieczorem oglądasz przy świetle czy wolisz bez? Przy świetle i bez
9. wolisz obraz ostry czy łagodny? Trudno powiedzieć
10. matryca błyszcząca czy matowa? Trudno powiedzieć (odpowiednia do warunków)
11. preferowana wielkość telewizora? 46-47 cali
12. preferowana marka? Sharp, Panasonic, Philips
13. czego nie lubisz w telewizorach? słabej jakości obrazu, sztucznych kolorów
14. jakie urządzenia będą podłączone? Ampiltuner z kinem domowym, xbox, dvd, usb, laptop przez HDMI,
15. ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń? 70%TV+kino , 30% - xbox , internet ,
16. siedzicie na wprost telewizora czy również z katów bocznych? Generalnie na wprost, aczkolwiek czasami z kątów bocznych
17. czy ważne jest wifi ? raczej tak
18. czy będziesz korzystać z widgetów? całkiem możliwe
19. czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora? chciałbym
20. czy chcesz korzystać z serwisu Ipla , Iplex, tvscreen - VOD ? raczej tak
21. czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami? Raczej tak
22. ma mieć 3D? niewymagane (3 na 4 nosimy okulary)
23. ma mieć slot na karty SD ? Raczej nie
24. ma mieć tuner DVB-S? opcjonalnie
25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć? USB- pendrive, HDMI –Dekoder, Laptop, kino domowe
26. Jaki masz sygnał: sygnał analogowej kablówki, (później cyfrowa kablówka i/lub jedna z platform cyfrowych), kino domowe(zakup wraz z telewizorem), sygnał z konsoli Xbox, internet
27. ile programów HD? Na razie 0
28. ma stać czy wisieć? będzie wisiał
29.Rozdzielczość: Full HD
30.Dvb-t: tak, DVB-C: Tak
31.Na czym najbardziej Ci zależy: Dobra jakość obrazu, płynność, energooszczędność
32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: ok 6 -9 godz.
33.Sugerowana cena ? rozsądna(najlepszy stosunek cena-jakość)

Jakieś tam typy mam ale chciałbym również zasięgnąć opinii biegłych.
Pozdrawiam R.

ssjankes

New member
Witam,
Dzięki serdeczne za propozycje. W sumie rozważam dwie opcje: sharp vs panasonic, ale mam co do tego drugiego pytanie:
Jak się do niego ma model TX-L47ET50 (chodzi mi przede wszystkim o znaczące różnice - poza ceną oczywiście).
Skoro już o cenie mowa, to stosunkowo blisko cenowo do modelu TX-L47ET50 (+- 900 zł) ma się Panasonic TX-L47DT50E - czy ten model również można było by brać pod uwagę jeżeli chodzi o przedstawione przeze mnie warunki?
Ten TV zrobił na mnie dosyć dobre wrażenie. Co prawda jeszcze większe zrobił model TX-L47WT50 ale cenowo trochę przekracza sumę jaką chciałbym wydać na TV.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
No tak dochodzimy do wartości cena do jakości.
Przy takich preferencjach to rzeczywiście brałbym 47dT50, Samsunga 46ES7000, Sony 46HX850

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
015_P1370048.JPG

Obok z prawej strony widać katy boczne innej znanej firmy telewizyjnej. Z prawej PanasonicET5

017_P1370050.JPG

Jeszcze ujęcie z drugiej strony . Dla mnie bardzo ważne jest to że nie widać chmurek , czy innych dewiacji które obnażają nierówne podświetlenie. W takiej klasie cenowej to znakomity rezultat.

Jak widać kąty ma dobre bo to IPS Aplha

Do góry