W miare dobre kino domowe

peterka1000

Member
Bez reklam
Czas nabyć oprócz dobrego telewizora teraz dość dobry zestaw kina domowego , a że na kinach domowych się zbytnio nie znam , więc chce usłyszeć porady na tym forum tych co się lepiej znają . Chce wydać na głośniki 5.1 oraz amplituner 5.1 kwotę około 6000 zł . Moja uwaga została skierowana na takowy sprzęt : Amplituner Harman Kardon AVR170 AVR 170 Kraków AUDIOtrendt (2852216563) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. , oraz głośniki : JBL STUDIO 180 raty dostawa 1zł. lub sklep WROCŁAW (2853933590) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. . Proszę o opinie czy wybór słuszny czy też coś innego zalecacie zwłaszcza w kwestii amplitunera , bo biorę pod uwagę również Maranza , Denona i mniej Yamahe . Jak ktoś doradzi rzeczowo to będe wdzięczny . Pozdrawiam

bagiennik

New member
Bez reklam
AVR 170 to ważący 5 kg wynalazek z zasilaczem impulsowym. H/K to problemy i awarie. Kup Marantza, nawet sie nie zastanawiaj. Jak podoba Ci sie brzmienie kolumn i plastikowy design to ok.

peterka1000

Member
Bez reklam
AVR 170 to ważący 5 kg wynalazek z zasilaczem impulsowym. H/K to problemy i awarie. Kup Marantza, nawet sie nie zastanawiaj. Jak podoba Ci sie brzmienie kolumn i plastikowy design to ok.

Kolego to niezbyt merytoryczna odpowiedz . Po pierwsze jak napisałem mam zamiar wydać 6000 zł , a nie 60000 zł . Po drugie jak negujesz ten zestaw to podaj konkretne zamienniki i ceny kolumn i tegoż Maranza . A nie pisz jak napisałeś że nie bo nie . A co myślisz o Harman Kardon AVR-265 ten waży 11,1 kg :) . A kosztuje tyle samo co 170 . Pozdrawiam

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
Monitor Audio zaliczają się do kolumn o ciepłym brzmieniu. Ampli dzieli się na grające ostrzej i cieplej podobnie jak i kolumny. Biorąc ostry ampli i do tego ostre kolumny i może być jazgot, a jeśli ciepłe ampli i kolumny to mogą wyjść flaki z olejem. Najlepsze połączone to jeśli jest ostre ampli to ciepłe kolumny i wychodzi elegancka równowaga (teoretycznie). Dochodzi jeszcze wiele czynników o których można pisać i pisać. Po prostu trzeba dobrze do siebie dopasować ampli i kolumny każde połączenie jest inne i co innego się podoba. Nie ma to jak odsłuch, który i tak nie jest adekwatny do warunków domowych, ale zawsze coś podpowie, a nie ma to jak odsłuch u siebie w domu :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Na początek to może napisz jaki masz metraż i czego więcej będziesz słuchał muzyka/film? Na ampli musisz dać te ok. 2000 - 2300zł, subwoofer to też ok. 1200 - 1500zł np. jakiś JBL ES 150/250, oczywiście są tańsze np. Jamo, więc zostaje ok 3k na zestaw kolumn.

peterka1000

Member
Bez reklam
Na początek to może napisz jaki masz metraż i czego więcej będziesz słuchał muzyka/film? Na ampli musisz dać te ok. 2000 - 2300zł, subwoofer to też ok. 1200 - 1500zł np. jakiś JBL ES 150/250, oczywiście są tańsze np. Jamo, więc zostaje ok 3k na zestaw kolumn.

Kolego , jesteś kolejnym gościem co nie czyta ze zrozumieniem . W pierwszym moim poście w tym temacie podałem nawet linka do głośników z subwooferem za właśnie około 3600 zł . Więc ustosunkuj się jak już do tegoż kompletu co podałem , a jak uważasz że to dziadostwo wklej linka z czymś lepszym . Pozdrawiam i raz jeszcze podaje linka do głośników które chce kupić : JBL STUDIO 180 raty dostawa 1zł. lub sklep WROCŁAW (2853933590) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a tutaj do tego maranza 5006 link za poniżej 2200 do kupienia http://www.redcoon.pl/B400039-Marantz-SR5006_Amplitunery-71?refId=skapiec

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Kolego , jesteś kolejnym gościem co nie czyta ze zrozumieniem . W pierwszym moim poście w tym temacie podałem nawet linka do głośników z subwooferem za właśnie około 3600 zł . Więc ustosunkuj się jak już do tegoż kompletu co podałem , a jak uważasz że to dziadostwo wklej linka z czymś lepszym . Pozdrawiam i raz jeszcze podaje linka do głośników które chce kupić : JBL STUDIO 180 raty dostawa 1zł. lub sklep WROCŁAW (2853933590) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. a tutaj do tego maranza 5006 link za poniżej 2200 do kupienia http://www.redcoon.pl/B400039-Marantz-SR5006_Amplitunery-71?refId=skapiec

To kolego napiszę ci jeszcze raz, chcąc porady najpierw musisz określić do czego więcej będą używane kolumny i na jakim metrażu, ale jeżeli Ty już teraz wiesz lepiej od innych i szukasz jedynie potwierdzenia to kup je BĘDĄ ŚWIETNE, no i oczywiście do tego HK 170. Ja czytam ze zrozumieniem, ale sądziłem że określając Twoje warunki i preferencje odsłuchowe może dobierzemy coś lepiej grającego, ale teraz widzę że szkoda na to czasu. Pozdrawiam i miłego zakupu:)

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
a co ma link do Twoich warunków?. Z linku nie dowiemy się jaki masz metraż usytuowanie zestawu i do czego będziesz go najwięcej używał. Jeden zestaw lepiej zagra w takich warunkach drugi w innych. Chcesz pomocy, ale na podstawie czego. Byś podał jakieś dane to by można wtedy powiedzieć czy się nadaje czy nie a tak to można sobie wróżyć z fusów. A Ty jesteś kolejnym gościem który na podstawie niczego chce uzyskać pomoc:p. Zresztą idzie wywnioskować że i tak już jesteś nastawiony na ten zestaw więc po co Ci pomoc, bo w niczym tego nie ułatwiasz. Nie chcesz fachowej porady to idz do laików pokaz im fotki i niech Ci powiedzą który z zestawów im się podoba i taki wybierz;)

Ostatnia edycja:

peterka1000

Member
Bez reklam
To kolego napiszę ci jeszcze raz, chcąc porady najpierw musisz określić do czego więcej będą używane kolumny i na jakim metrażu, ale jeżeli Ty już teraz wiesz lepiej od innych i szukasz jedynie potwierdzenia to kup je BĘDĄ ŚWIETNE, no i oczywiście do tego HK 170. Ja czytam ze zrozumieniem, ale sądziłem że określając Twoje warunki i preferencje odsłuchowe może dobierzemy coś lepiej grającego, ale teraz widzę że szkoda na to czasu. Pozdrawiam i miłego zakupu:)

Nie masz co się obruszać , tylko troszke mnie denerwuje że jak na forum zada się konkretne pytanie , zamiast paść konkretna odpowiedz ( w tym przypadku określiłem przedział cenowy , pewno że jak wyjdzie zamiast 6000 , 6500 nic się nie stanie ) to za chwilke zrobi się temat na 150 postów i nic dalej z tego nie wyniknie . Więc widział bym mile widziany wklejony link do czegoś co jest lepsze a w tej cenie . Metraż pokoju mały bo 3 na 5 metrów około . Wiadomo że to nie do końca pokój na takie kino ale taki pokój przeznaczyłem na sale kinowo odsłuchową :) . Co będe słuchał , w 90 % muzyke stereo ale czasami dobre kino z blu raya czy satki w 5.1 . Ustaliliśmy że nie Harman Kardon tylko Maranz i linka podałem , koszt jego z przesyłka około 2300 zł . Więc dalej pozostaje 3700 na głośniki i subwoofer . Pozdrawiam

peterka1000

Member
Bez reklam
Generalnie chodzi mi o taki sprzęt żeby jak się słucha cichutko oddawał jakość kina 5.1 i było to 5.1 słychać łądnie . Obecnei mam szajs Sony DAV-DZ860 i gra to koszmarnie , zero wysokich tonów i do tego efekt 5.1 słyszalny dopiero jak się da praktycznie na fula ale wtedy to juz nie słuchanie tylko bezsensowne dudnienie subwoofera . Również chce czasami muzyki poważnej posłuchać ( Szopen ,Vivaldi i inni ) . Na tym czymś co mam obecnie tego się nie da słuchać :)

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Nie masz co się obruszać , tylko troszke mnie denerwuje że jak na forum zada się konkretne pytanie , zamiast paść konkretna odpowiedz ( w tym przypadku określiłem przedział cenowy , pewno że jak wyjdzie zamiast 6000 , 6500 nic się nie stanie ) to za chwilke zrobi się temat na 150 postów i nic dalej z tego nie wyniknie . Więc widział bym mile widziany wklejony link do czegoś co jest lepsze a w tej cenie . Metraż pokoju mały bo 3 na 5 metrów około . Wiadomo że to nie do końca pokój na takie kino ale taki pokój przeznaczyłem na sale kinowo odsłuchową :) . Co będe słuchał , w 90 % muzyke stereo ale czasami dobre kino z blu raya czy satki w 5.1 . Ustaliliśmy że nie Harman Kardon tylko Maranz i linka podałem , koszt jego z przesyłka około 2300 zł . Więc . dalej pozostaje 3700 na głośniki i subwoofer . Pozdrawiam

No i właśnie, nie trzeba bylo tak od razu zacząć:)? Przy takim stosunku muzyka/filmy odpuść sobie te JBL 180. Kolumny ok., ale bardziej do kina. Ja bym to widział tak, posłuchaj sobie kolumn np. Roth Oli 30, MA MR 4, Paradigm Monitor Mini v.7,Dali zensor 5, Dali Lektor 6. Wpisz na Allegro to zobaczysz jak zestawy wyglądają. Ze subem na razie bym się wstrzymał, lub może się okazać że przy odpowiednim rabacie na kolumny i ampli starczy i na niego. Co do ampli to oczywiście ten Marantz jest świetny, ale zawsze możesz kupić coś tańszego np. Denon 1612 i resztę dozbierać na subwoofer. Najpierw trzeba wybrać zestaw kolumn, zobaczysz ile cię wyniesie i dobierze się ampli i może nawet sub. Sam wiesz że rozpiętość cen na takich zestawach to nawet z 500zł można utargować. Napisz do Blackninja i niech ci wyceni.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
teraz nowe ampli można tak poustawiać korygować, konfigurować aby pasowało każdemu, w moim jest nawet opcja która podbija dynamikę przy cichym słuchaniu inne marki pewnie też to oferują. Skoro słuchasz poważniej muzyki to już można stwierdzić że potrzebujesz dość ciepłego brzmienia :p

peterka1000

Member
Bez reklam
No i właśnie, nie trzeba bylo tak od razu zacząć:)? Przy takim stosunku muzyka/filmy odpuść sobie te JBL 180. Kolumny ok., ale bardziej do kina. Ja bym to widział tak, posłuchaj sobie kolumn np. Roth Oli 30, MA MR 4, Paradigm Monitor Mini v.7,Dali zensor 5, Dali Lektor 6. Wpisz na Allegro to zobaczysz jak zestawy wyglądają. Ze subem na razie bym się wstrzymał, lub może się okazać że przy odpowiednim rabacie na kolumny i ampli starczy i na niego. Co do ampli to oczywiście ten Marantz jest świetny, ale zawsze możesz kupić coś tańszego np. Denon 1612 i resztę dozbierać na subwoofer. Najpierw trzeba wybrać zestaw kolumn, zobaczysz ile cię wyniesie i dobierze się ampli i może nawet sub. Sam wiesz że rozpiętość cen na takich zestawach to nawet z 500zł można utargować. Napisz do Blackninja i niech ci wyceni.

Tu nie chodzi o dozbieranie kasy :) jak bym chciał dałbym 20000 zł za kino domowe ale postanowiłem sobie że więcej nie wydawać na kino bo jak poczytasz w dziale telewizyjnym , to jestem bardziej Videophilem , mam obecnie Panasonica 55VT50E ale już się przymierzam do nowszej serii VT60 ale już w 65 calach , więc trzeba na niego liczyć pewno z 16000 zł i dlatego też postawiłem sobie taką , a nie inną poprzeczke co do kina domowego . Bo wiadomo , zaraz się okaże że lepiej dołożyć i za 10000 zł kupie coś napewno lepszego , a potem się okaże że za następne 10000 zł czyli razem 20000 zapewne coś jeszcze lepszego i tak w koło :) . Z Maranzem miałem do czynienia u kumpla audiophila i wiem że to super sprzęt , więc już klapka zapadła że kupie albo tego Maranza 5006 albo tego nowszego 5007 . Jedynie co to kolumny i subwoofer . Brałem pod uwagę jedynie JBL i KODY oraz Yamahy . Ale z tego co piszesz może się przyjżeć warto czemuś innemu . Pozdrawiam

krzysiek1980

Active member
Bez reklam
Tu nie chodzi o dozbieranie kasy :) jak bym chciał dałbym 20000 zł za kino domowe ale postanowiłem sobie że więcej nie wydawać na kino bo jak poczytasz w dziale telewizyjnym , to jestem bardziej Videophilem , mam obecnie Panasonica 55VT50E ale już się przymierzam do nowszej serii VT60 ale już w 65 calach , więc trzeba na niego liczyć pewno z 16000 zł i dlatego też postawiłem sobie taką , a nie inną poprzeczke co do kina domowego . Bo wiadomo , zaraz się okaże że lepiej dołożyć i za 10000 zł kupie coś napewno lepszego , a potem się okaże że za następne 10000 zł czyli razem 20000 zapewne coś jeszcze lepszego i tak w koło :) . Z Maranzem miałem do czynienia u kumpla audiophila i wiem że to super sprzęt , więc już klapka zapadła że kupie albo tego Maranza 5006 albo tego nowszego 5007 . Jedynie co to kolumny i subwoofer . Brałem pod uwagę jedynie JBL i KODY oraz Yamahy . Ale z tego co piszesz może się przyjżeć warto czemuś innemu . Pozdrawiam

To jeżeli kasa nie stanowi problemu (aż dziwnie to brzmi) to zobacz sobie jeszcze Paradigm Monitor 7 v.7, super fajny i mocny basik, duża dynamika. Do spokojniejszego słuchania np. muzyka poważna możesz zerknąć na MA ale seria BX 5. Suby dobre i markowe to np. REL T5 lub Velodyne EQ-MAX, z możliwością pomiaru akustyki w pomieszczeniu. Nie ma najmniejszego sensu porównywać do tych zestawów kolumn Kody czy Yamahy.

FFooXX5

Klub HDTV.com.pl
VIP
słuchaj krzyśka bo on wie co mówi i się na tym zna:). Posiadając świetny TV to i kino nie powinno zbytnio odstawać od niego:p hehe

peterka1000

Member
Bez reklam
To jeżeli kasa nie stanowi problemu (aż dziwnie to brzmi) to zobacz sobie jeszcze Paradigm Monitor 7 v.7, super fajny i mocny basik, duża dynamika. Do spokojniejszego słuchania np. muzyka poważna możesz zerknąć na MA ale seria BX 5. Suby dobre i markowe to np. REL T5 lub Velodyne EQ-MAX, z możliwością pomiaru akustyki w pomieszczeniu. Nie ma najmniejszego sensu porównywać do tych zestawów kolumn Kody czy Yamahy.

Może i dziwnie ale ja mam tak że jak mi się podoba pokrowiec na telefon za 300 zł kupie odrazu , na to co mnie kręci wydam kupe kasy . Mam w domu kable Component za 1000 zł . Ale jak coś mnie nie kręci to pomimo tego że mnie stać nie dam kasy :) . Np żona wydała by kase na meble Bóg wie jakie , a mnie na tym nic nie zależy więc mam zwykłe , jedynie w kuchni mam wypas bo lubie zjeść :) . I to samo się tyczy właśnie kina domowego . Chce mieć niezłe ale nie czuje bluesa na tyle żebym za nie dał 15000 zł . Bo by mi szkoda było . :) Pozdrawiam

Do góry