VU+ Solo2

krzysiekkortus

New member
Jestem zainteresowany zakupem tego tunera. Mam prośbę o informacje jak ten sprzęt się sprawuje od osób które go używają. Jak szybko przełącza programy (ze szczególnym uwzględnieniem HD)? Jaka jakość obrazu? Jak współpraca z siecią i hdd? Jak współpraca z amplitunerem po HDMI? Wart swojej ceny? Jakieś problemy w działaniu?

harrygo

New member
Sprzęt jest wart swojej ceny ,dwurdzeniowy procesor 1.3 ghz + 1gb ramu czyni ten sprzęt na ta chwile najszybszym tunerem na rynku, praktycznie codziennie wychodzą aktualizacje image , player przenosi passtrough dts ma z blu-rayów itp.

krzysiekkortus

New member
Uf, już myślałem że się nikt nie odezwie. Dzięki za zainteresowanie tematem. Też już trochę informacji zebrałem. Powiedz jak z jakością obrazu w tym cudzie? Jeśli podpinałeś do ampli to daj info jak współpraca z ampli?

krzysiekkortus

New member
Przepraszam że jedno pod drugim ale nieco chciałbym poszerzyć swoje pytanie.
Czy ktoś z Was podłączał ten dekoder poprzez HDMI i czy współpracował on normalnie z amplitunerem i poprzez amplituner z TV? Czy może są z tym jakieś problemy. Znalazłem nieco na temat zabezpieczeń HDCP ale nic co mówiło by konkretnie o przypadku Solo2. Ktoś pomoże w tym temacie?

Lech

New member
Bez reklam
Nikt nic nie wspomina o problemach z HDMI. Trochę z innej beczki - w marcu, lub w kwietniu pojawi się na rynku jeszcze bardziej "wypasiony" dekoder vu+duo2.

Drunk

New member
Bez reklam
Sam mam na oku ten tuner, jednak póki co jako abonent platformy "n" muszę obejść się smakiem. Mam jednak cichą nadzieję, że przyszła platforma nc+ udostępni moduły CI+ współpracujące z niezależnymi tunerami satelitarnymi.

bazily

New member
Dlaczego masz obejść się smakiem. na znanym forum o tematyce satelitarnej jest mnóstwo opisów jak oglądać "n" na dekoderze linuxowym - a VU+ jest takowym.

PZDR :)

Drunk

New member
Bez reklam
Dołączyłem do szczęśliwego bądź też nie (zbyt wcześnie aby jednoznacznie stwierdzić) grona posiadaczy tego tunera. Jak na razie to parę rzeczy mnie wkurza, a mianowicie:

- po podłączeniu do sieci tuner startuje i pozostaje w trybie aktywności zamiast przejść do trybu czuwania i jak na razie nie znalazłem odpowiedniej opcji żeby to zmienić (nie mam na stałe podłączonego sprzętu do sieci elektrycznej, gdy nie używam to przełączam listwę zasilającą na off)
- wątpliwa współpraca tunera z modułem CAM c. polsatu (tak mi sie przynajmniej wydaje), objawia się to tym że na wszystkich kanałach HD z pakietu CP jest totalny rozp... zamiast obrazu i wątpię żeby nagle coś się stało z jakością sygnału.
- brak sygnalizatora pomocnego przy ustawianiu anteny.

Zadowolony jestem na razie z rozbudowanych funkcji hdmi CEC.

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale w instrukcji szybkiego montażu napisane jest, że przy użyciu pojedynczego kable satelitarnego należy podłączyć go do LNB2, natomiast w instrukcji rozszerzonej że do LNB1. To gdzie należy w końcu go podłączyć? Różnicy między jednym a drugim podłączeniem nie zauważyłem.

Ostatnia edycja:

themo

New member
A czy jeśli podłącze do niego dysk 2tb ntfs z filmami to tuner zmieni mu partycje na Linux czy rozpozna jako ntfs i będę mógł oglądać bez utraty danych?

Frog_PL

New member
Ja podlaczam pendriva 32GB z NTFS i ogladam z niego mkv i nic mi nie zmienia takze z dyskiem pewnie bedzie tak samo. Zmienilby zapewne jesli bys chcialo podmienic jako dysk systemowy wewnetrzny.

Do góry