VT30 + serwer medialny

Dzeri

New member
Witajcie - walczę już kilka tygodni z VT30 - poczytałem, poklikałem - i w końcu może najlepsze rozwiązanie: zapytam.

Posiadam 65VT30, spięty w sieci domowej ethernetem. Na innym komputerze odpaliłem serwer DLNA i serwuje na odbiorniki w domu (poza TV jest iPad, inne komputery, za chwilę jeszcze jakiś DVD z klientem DLNA do rzutnika). Działa ok. Ale jeden problem: nie ma napisów :)

Próbowałem z Twonky, Windows Media, Mezzo, Serviio... Bez sukcesu. Zarówno TXT, SRT, itd., itp. Oj, zapłaciłbym chętnie parę złotych zalicencję, aby było bez problemu :)

Teraz pomysł: pudełko multimedialne, podpięte do TB poprzez HDMI oraz w sieć Ethernetem. Jego zadaniem będzie serwować media do TV oraz DLNA po sieci. Bez komputera w sieci, wszyscy mają dostęp do zdjęć, muzyki i filmów. Oczywiście z napisami :) Dodatkowo, chciałbym mieć do niego dostęp z komputerów poprzez sieć, jako NAS. Do utrzymania plików oraz jako backup/serwer plików.

Na pierwszy rzut oka rozmawiamy o WD TV Live Hub, Xtreamer oraz Popcorn. WD teoretycznie najbardziej mi się podoba - ma od razu dysk, bez zabawy. Muszę dodać, że lubię klikać, czytać, konfigurować, itp, ale z drugiej strony nie chciałbym, aby moje życie z mediami w domu tylko na tym polegało :)

Co polecacie? Właściciele VT30: z którym serwerem miedialnym współpracujecie? Który serwuje napisy poprzez HDMI i jest jednocześnie serwerem DLNA?

Pozdrawiam,

roccogiani

New member
Witaj:)Polecam ci BDB darmowy programik Serviio ostatnio znajomemu ustawiałem w 50VT30 śmiga aż milo w ustawieniach zmień sobie język na PL.

wozaq

New member
Panas GT30E Odpowiedź jest prosta - najlepszy serwerek DLNA to Wild Media Server. Transkoduje wszystko jak należy, wtapia napisy - w moich testach najlepszy. Musis tylko trochę czasu poświęcić na konfigurację. Serviio nie widzi napisów nawet jak są w .srt - sprawdzałem przy mkv, bo niektórzy twierdzą, że wtedy wyświetla, a tak naprawdę to lipa.

Odnośnie NAS itp. to od dwóch tygodni mam u siebie Synology DS212j i w roli NAS-a właśnie spisuje się znakomicie. Działa też serwer DLNA, czy to standardowy, czy można np. doinstalować Serviio w javie (niezbyt stabilne) lub MiniDLNA. Oczywiście nie ma mowy tutaj o transkodowaniu w locie, bo sprzęt jest za słaby. Napisy na PC wmuxowywuje wcześniej i jest git. W przyszłości jakiś zewnętrzny player z dostępem do synka po Sambie i możliwości są nieograniczone np. crop obrazu aby czarne pasy likwidować, bo sam TV po DLNA nie pozwoli na to, najwyżej rozciągnie obraz w pionie.

wozaq

New member
Serwer serverem, ja mam problem, bo TV w Viera nie widzi servera, a server TV.

Przyczyna tkwi zapewne w Twoim firewallu, wylacz i zobacz wtedy.

Napisy wmuxowywujemy programem Avidemux, przy czym zalecam ustawianie w zakladce extra options kompresji na "none" dla kazdej sciezki w kontenerze.

Do góry