VSX820+JamoS606+N+LCD

IwirUs

New member
Witam
Skompletowałem cały sprzęt :
Amplituner Pioneer VSX-820
Kolumny 5.1 Jamo S606
LCD Sony 46EX500
N-recorder
Teraz potrzebuję Waszej porady odnośnie tego jak to wszystko ze sobą połączyć ?
Co do czego i jakimi przewodami ?

Jeżeli ma to jakieś znaczeni to chciałbym aby sprzęty działały niezależnie a więc oglądając TV przez N-recorder np wiadomości nie potrzebuję dźwięku przez kolumny.

Slawko1

New member
Bez reklam
Amplituner - TV kablem HDMI
Enke kablem HDMI do TV

dodatkowo Enke kablem optycznym do Amplitunera

w tunerze enki w opcjach ustawić Dolby Dygital na TAK

IwirUs

New member
Amplituner - TV kablem HDMI
Enke kablem HDMI do TV

dodatkowo Enke kablem optycznym do Amplitunera

w tunerze enki w opcjach ustawić Dolby Dygital na TAK

Zrobiłem tak jak napisałeś :
Ampli HDMI OUT do TV HDMI1
N-recorder HDMI do TV HDMI4
N-recorder Audio SPDIF OPTYKIEM do Ampli
Ustawiłem Dolby Digital na TAK.

Po tym połączeniu nie ma żadnego efektu. Kino dalej nie współpracuje z N-ką ani z TV. Ustawiam na Ampli TV/SAT a dioda HDMI mi miga co oznacza że sygnał nie jest rozpoznany.
Z tego wszystkiego pasuje mi żeby jeszcze jeden kabel puścić z N-ki do Ampli .... ale nie o to chyba chodzi ?
PS: Efekt zmiany na Dolby Digital w N-ce - nie mogę sterować głośnością pilotem N-ki na kanałach gdzie leci DG tzn jak ściszę do minimum to nic nie słychać ale już czy jest jedna kreseczka czy max to nie ma różnicy.

EDIT: PROBLEM ROZWIĄZANY ale zostawiam bo ktoś może mieć kiedyś podobną rozterkę.
Wyżej wspomniane połączenie działa w 100% - ważne jest aby ustawić w ampli sygnał wejściowy na konkretne wejście optyczne. Jeżeli dźwięk się dziwnie zachowuje to tylko dlatego że starał się na siłę puszczać go na 2.1 z centralnym. Dlatego po teledysku na reklamach nagle wszystko się załamywało i trzeszczało. Wystarczyło na ampli zmienić na stereo/AIC. Co do braku możliwości regulacji na N-ce głośności to ponoć tak ma być przy ustawionym DG w N-recorderze.

Ostatnia edycja:
Do góry