VSX-520 vs. VSX-820

killpit

New member
Panowie wszystkich was szanuję ponieważ siedzicie tak jak i ja po nocach i staracie się pomóc nie wiedzącym :)
Nie ma sensu się wykłucać bo i tak świata nie zbawicie ;) większość z forumowiczów kupi to co sprzedawca zaprezentuje będzie chciał się czegoś pozbyć w dobrej cenie lub nie itd...
Każdy z nas ma swoje preferencje i wg nich stara się pomóc drugiemu.
Dlatego starajcie się trochę obiektywnie patrzeć bo i tak w sklepie może sprzedawca namieszać w ustawieniach ampli że nie kupisz nawet tego lepiej grającego ampka :)
Pozdro koledzy...

gosky

New member
To ja coś klepnę z własnego doświadczenia, jako świeży (od tygodnia) użyszkodnik zestawu 520+333+jamo606 (bez sub)
najpierw kolumny, bo to bez kotrowersji - jakość wykonania bez zarzutu, dźwięk ładny, miękki i ciepły, jak dla mnie daje radę bez sub (nie jestem fanem mega basów), ale jak lubisz jakieś hardcorowe granie, to lepiej coś innego, te brzmią "za delikatnie" przy takiej muzyce
ampli - moc jak dla mnie OK, ale nie mam już wolnego HDMI :|, podłączenia i obsługa prosta i intuicyjna, fajna funkcja "odtwarzania" jakości nagrań mp3, natomiast wbudowane funkcje "advanced surround" to jakaś totalna pomyłka - nie idzie tego słuchać albo ja nie znalazłem jeszcze, jak to ustawić (nie wydaje mi się) - sprawdź to koniecznie zanim kupisz, może w 820 jest lepiej
blu-ray - czyta ok, dość głośno startuje, ale potem już jest dobrze, USB z penem OK, ale nie pociągnęło z zewnętrznego HDD
to tyle, mam nadzieję, że będzie pomocne

pkomp

New member
kwestia czy bęzie korzystał z tych udziwnień - ja mam albo stereo albo wszystkie kanały albo to co wypluje podłączony sprzęt...nie bawię się w żadne badziewia typu prologic itp

Ważne ma grać, ma mieć moc i tyle
Pamiętaj że wbrew temu co niektórzy gadają nie kupuje się takiego sprzętu na pół roku(no chyba że kogoś stać i lubi wymieniać) - jesli jest ok to spokojnie posłuży 5 lat więc dołóz do lepszego - w tym wypadku różnica jest minimalna więc bezsprzecznie 820.... - ale popatrz też na wyższe modele

marek007

New member
Dziękuję z zainteresowanie moim tematem. Coraz więcej konkretów widzę i to od młodych forumowiczów, takich jak jak. Już kupiłem, towar do mnie jedzie (820+333+606+200). Będę miał we środę. Podłączę, prztestuję, myślę, że jak wyrobię z czasem to we czwartek napiszę o moich odczuciach. Myślę że sie nie rozczaruję. Pozdrawiam wszystkich i dzięki za porady.

pkomp

New member
czy ja wiem czy namieszał?jak kupowałem sprzęt to też miałem do wyboru albo onkyo albo pioneer....wygrał onkyo choć brzydszy :)

pkomp

New member
mat :D

tak killpit ale dopiero od modelu z klapeczką - do samego KD w małym pokoju(a i tak nie oglądam za często) nie widziałem sensu wydawać tyle kasy na ampli - 577 wystarczy w zupełności - wole doinwestować stereo hehehe

Cyborg65

New member
Witam

A nie wiecie gdzie można kupić taką "klapeczkę"? :niewiem:
Chciałbym niedrogo aczkolwiek w sposób bardzo zdecydowany podnieść jakość i estetykę sprzętu.:eek:k:
Z estetycznym przyklejeniem "klapeczki" do NADa 747t jakoś sobie poradzę. :krol:
Pozdrawiam:-D

Ostatnia edycja:

BD

Member
Bez reklam
no tak :) ale taka klapeczka slabo powiekszy wage tego NADa bo 13kg marnie rozklada sie na jakosc dzwieku tym bardziej za takie pieniadze ;]- lepiej pomysl poza wymiana klapki, wymienic w wew. elektronike .....;d;d;d
pozdr

Ostatnia edycja:

Cyborg65

New member
Witam

....... A milczenie jest złotem.
NAD T747, amplituner NAD T 747, nowy amplituner kina domowego NAD T747
Więc co do jakości to musiałbyś się porwać na polemikę z fachowcami z magazynu audio, powodzenia
Mogę jeszcze kilka podobnych dla oszołomów od Onkyo ten był pierwszym jaki wywalił google. Pogrzeb dalej a zobaczysz jak wielu kupiło tak "niewiele" dzięki tak nielicznym. Waga owszem ma znaczenie ale jak widać nie zawsze, mnie też to dziwi.
Dziwi mnie też postawa niektórych osób jeśli nie ma się do czego przypiąć to przynajmniej waga mu przeszkadza i nieważne że w testach pobił wszystkie firmy w swoim przedziale cenowym łącznie z Onkyo 807 to znaczy tego to akurat wszyscy pobili, ale ta waga.
Jak pamiętam to w momencie testów 808 nie było na jego szczęście.
Pozdrawiam :-D
PS
Dalej się upieram z tą klapką.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

killpit

New member
Może ciebie to zdziwi ale dla mnie Nad gra rewelacyjnie w stereo albo audiolab to moje upodobanie dzwięku :)
W kinie bym na pewno nie kupił nie moje preferencje aczkolwiek mimo to gra świetnie.
Miałem okazje porównać Nada z serii 7 ale troszkę starszy klocek z Onkyo 808 i stereo Nad zagrał zdecydowanie lepiej ale w kinie niestety Onkyo zagrał tak jak ja chciałem.
Dlatego niestety często wybierając i słuchając sprzęt w sklepie w odsłuchu stereo nijak się on ma w kinie w domu :)
Np. Denon,Yamaha,Pioneer często kwestia ustawień i głośników zle dopasowanych :)
Co do naganiacza to nie byłem i nie jestem i nie mam zamiaru być polecam w 99% odsłuch i opisuje co dla mnie gra lepiej.Lecz dobrze wiemy że jak gostek pójdzie sobie odsłuchać sprzęt to będzie wiedział co w trawie piszczy i wybierze sprzęt dla niego najlepiej grający :)
Pozdro koledzy ;)

marek007

New member
No dobra. W koncu skompletowałem sprzęt: TV3D PANASONIC TX-P50VT20E,
amplituner Pioneer VSX 820, blu-rey Pionier BDP-333, głośniki Jamo S 606 HCS3 Sub 200, dekoder Polsat SagemCom 880i. Mam przewody do podłączenia 3x HDMI i 30m kabla ProLink 2,5. Proszę powiedzcie mi jak to wszystko połączyć aby współgrało z amlitunerem. Pozdrawiam.

gosky

New member
Myślę, że do tej pory na pewno wszystko już połączyłeś, bo w sumie intuicyjne jest, ale jakby coś:
HDMI out - do telewizora
HDMI in - odpowiednio BD-bluray, TV-dekoder polsat, jak masz jakiś mediaplayer czy konsolę to np. do DVD, DVR/VCR to magnetowid, potem tylko wybór źródła pilotem, głośniki to chyba bez problemu
Jeśli dekoder TV ma jedno HDMI, to w tym wypadku TV zawsze przez amplituner, jeśli tak ci nie pasuje, to musisz się zaopatrzyć w kabel optyczny (zakładam, że TV ma wyjście cyfrowe audio) i wtedy dźwięk z TV do ampli właśnie tym kabelkiem, a HDMI z dekodera prosto na telewizor

ralph86

New member
@Marek007 może napisałbyś jakie masz odczucia po użytkowaniu amplitunera. Też właśnie się zastanawiam nad Pioneerem 520 lub 820 i jestem ciekaw jak się sprawuje.

vivo

New member
W moim przypadku za 820 przemówiła obecność USB. Odtwarzanie na nim mp3 z włączoną opcją Sound Retriever duża przyjemność.

gosky

New member
Z tymi USB to nadmiar :) - ja mam USB w BDP-333, w playerze Asusa,
no i także w TV, każdy ciągnie divx i muzę. A ta funkcja sound retriever faktycznie OK.
Czy używałeś funkcji advanced surround - te tryby action, drama itepe? Jak to brzmi? Bo u mnie w 520 fatalnie, nie nadaje się do słuchania, jakiś pogłos jak ze studni... :( Zastanawiam się czy ten typ tak ma, czy egzemplarz uszkodzony.

Do góry