Velodyne CHT-10Q, czy CHT-12Q?

narkoman

New member
Velodyne CHT-10Q, czy CHT-12Q, a może inny? Zamknięty? BR?

Witam,

Jako, że nie jestem póki co w stanie zlokalizować nigdzie jakiejś osamotnionej, ostatniej w Europie (szkoda, że w USA mają 110V, bo tam są) sztuki JBL L8400P szukam powoli czegoś innego i mam do Was pytanie, mianowicie:

Chodzi mi o Suba typowo do filmów, reszta sprzętu to Studio L 890 i 830, do muzyki starcza aż nadto, ale do kina przydało by się pier... no wiecie ;-)

I tak, pokój trochę ponad 20m2 (w przyszłości więcej, więc można dodać zapas do mocy) i rozważam między Velodyne 10Q i 12Q - oczywiście wiem, że 10Q spokojnie zatrzęsie takim pomieszczeniem, bardziej mnie interesuje, czy trochę lepsze parametry wersji 12Q będą miały jakieś słyszalne znaczenie, oraz co ważniejsze, czy Q12 nie będzie wręcz grać gorzej na takiej powierzchni?
Jak wspomniałem, będzie rozbudowa metrażu, więc wolę kupić większy teraz, niż potem zmieniać.

Czy może w takim wypadku "do kina" inwestować w jeszcze coś innego? Budżet maksymalny w okolicach 3k właśnie.

PS.Strasznie mi się nie podoba, że aktualne suby są takie brzydkie... (w porównaniu do L8400P).

Dzięki :)

Ostatnia edycja:

narkoman

New member
Nie ma go nigdzie niestety, obdzwoniłem kilkanaście sklepów (te co podałeś także, mają na stronie, na żywo niestety nie), dystrybutora etc.

A sam micro center wydaje mi się*za bardzo podejrzany, tak w ogóle, działa od 2009, a zero opinii w necie, dzwonię tam od 3 dni, na kom i stacjonarny i nikt nie odbiera, nikt nie odpisuje, cisza, podziękuję za nich.

Właśnie wolę się nie bawić*w podmienianie zasilacza, czy w jakieś kombinacje z dodatkowym zasilaczem, jeszcze poszukam w .de, może znajdę jakąś sztukę. A jak nie, to póki co faworytem jest 12Q.

narkoman

New member
Brzydki jak kloszard :-D No ale to ma grać, wiem, wiem...

Poproszę w sklepie, żeby mi go ściągnęli do posłuchania, póki co we wtorek ma być Velodyna 10Q do testów.
Z tego co widzę, to pierwszym minusem jego jest głębokość, 53cm, kozak. Najwyżej będzie "wystawał przed szereg".

Ostatnia edycja:

narkoman

New member
Nigdzie nie widzę jego pasma przenoszenia, czy to "Zasięg basu 19 Hz" chodzi, że on 19Hz zaczyna? Velodyna ma 15Hz (chyba, że to coś*innego, aż tak się nie znam). Mógłby ktoś*lekko wyjaśnić?

narkoman

New member
Widzę, że też polecasz Paradigma 3400 - rzeczywiście są wyraźnie lepsze w kinie od Velodyny? W necie generalnie opinii jest jak na lekarstwo o tym ;-/

Czy ten Paradign będzie schodził niżej i ładniej (w znaczeniu jakościowym, nie głośności) "łupnie" podczas filmów?

Ostatnio edytowane przez moderatora:

don111

Banned
Velodyne nie schodzą jakoś bardzo nisko, ale łupnąć potrafią takim bardziej zwartym basem (dlatego są to suby polecane też do muzyki)
Paradigm zapewni z pewnością niższy bas i dużo większe ciśnienie jednocześnie, ale do muzyki czasem może być ciut wolny

Ostatnio edytowane przez moderatora:

narkoman

New member
Kino to 95% więc nie ma problemu, poza tym moje gumowe ucho jest tu dodatkowym atutem :-D

Czyli,
na + dla Velodyny jest zwarty bas, ma pilota!, na -, że nie schodzi tak nisko
na + dla Paradigm jest niższy bas, oraz większe ciśnienie

No nic, chyba muszę obu posłuchać w sklepie i tam porównać, bo już*chyba nic więcej tu nie wydumamy :)

Ale jakby ktoś miał jakieś jeszcze konstruktywne uwagi, to chętnie przeczytam :)

Ostatnia edycja:

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Velodyne nie schodzą jakoś bardzo nisko, ale łupnąć potrafią takim bardziej zwartym basem (dlatego są to suby polecane też do muzyki)
Paradigm zapewni z pewnością niższy bas i dużo większe ciśnienie jednocześnie, ale do muzyki czasem może być ciut wolny

Witam ja mam suba paradigma te wczesniejsza wersje i mozna potwierdzic ze do muzyki to wolniutki jest,a do kina - lupnac lupnie aczkolwiek ja bymwolal velodyna odsluchiwalem go i na moj gust bardziej mi sie podoba w kinie mysle ze tez bedzie potrafil swoje pokazac. Bo wyzej seria SPL nad ktora ja sie zastanawiam( bo ja caly system sprzedaje i kompletuje od nowa pod koniec roku ) to juz i inna cena i inna polka - ten juz w kinie i w muzycje jest fajny - komora zamknieta zuplenie inna masa magnetyczna, wyglad, wykonanie ale i okolice 6 tys trzeba za to zaplacic. Rasumujac ja na twoim miejscu jak masz powiekszyc sobie pokoj to bierz velodyna 12 :) Pozdrawiam
Lolek
Ps pamietaj tez o jednym ze paradigm ma to do siebie ze jest niepowtarzalny czyli odsluchujac jeden sub w sklepie nie musi ci sie powtorzyc taki sam dzwiek ktory kupisz zapakowany - pamietaj o tym.

Ostatnia edycja:

don111

Banned
ok ale my tu nie porównujemy Paradigma PDR tylko DSP 3200 / 3400 :)
to są suby które ważą 2x tyle co PDR i mają wzmacniacze >2x mocniejsze z cyfrową korekcją charakterystyki...
do kina Velodyne się też nada, ale jeśli kolega szuka naprawdę mocnych wrażeń to nie ma co się oszukiwać że Velodyne 10/12Q mu wystarczy, Paradigm spokojnie

Do góry