Vectra przez HDMI Bravia KDL

molotow

New member
Witam,
Mam problem z dźwiękiem przy połączeniu dekodera Vectry (STB HD Vectra 5800C) z TV Bravia KDL-37EX500. Problemem jest brak dźwięku, obraz jest OK. Próbowałem już wszystkiego włącznie z wymianą kabla HDMI, sprawdzeniem każdej opcji w konfiguracji dekodera oraz telewizora i nic. Nie mam niestety możliwości podłączenia pod TV innego urządzenia nadającego przez HDMI. Dekoder był sprawdzany na innym TV i działa prawidłowo. Zanim oddam TV do serwisu chciałbym sprawdzić czy może ktoś nie miał podobnego problemu?

pkomp

New member
jesli odtwarza dźwięk po hdmi(w ustawieniach) i na innym tv działa to na tym też będzie działać - cos robisz nie tak...może w tv masz ściszone na maksa?

molotow

New member
nie no TV nie jest ściszone. w ustawieniach HDMI na Tv nie mam żadnych opcji dźwiękowych. dekoder ustawiony zgodnie z instrukcją, zresztą w żadnej konfiguracji nie działa dźwięk. no cóż, serwisu nie uniknę.

slawkor

Member
Bez reklam
W dekoderze Vectra Konfiguracja Ustawienia Opcje językowe domyślny tryb audio daj na pcm i musi być dźwięk na tv. Ja mam kdl 40x3500 i śmiga. Jak dasz na ac3 to domyślnie dźwięk idzie na optyku i wtedy musisz mieć podpięty ampli.

slawkor

Member
Bez reklam
Na każdym wejściu HDMI w TV tak masz?
Sprawdź czy w menu dźwięku tv masz ustawioną opcję odtwarzania dźwięku na głośnikach tv przy wybranym wejściu. Robi się tak żeby np wypuszczając dźwięk wyłaczyć głośniki tv po to aby dźwięk był słyszalny tylko na kinie domowym. U mnie robi się to w menu ustawień audio w tv.

Ostatnia edycja:

molotow

New member
Na każdym wejściu jest tak samo. Nie mam u siebie ustawień audio dla każdego wejścia oddzielnie, ogólnie jest ustawione na głośniki TV.

slawkor

Member
Bez reklam
To sprawdź czy np. podłączając inny sprzęt przez hdmi też nie masz dźwięku na głośnikach tv np. dvd lub bray. Bo jeśli będzie to będzie świadczyć o tym, że coś jest z dekoderem Vectry a nie z tv.

janusz

New member
Bez reklam
W pierwszym poście jest informacja, iż dekoder działa prawidłowo z innym TV. Mam jeszcze mały pomysł, choć mało prawdopodobny, w TV może być ustawione HDMI na odbiór z komputera (przewodem DVI-HDMI), czyli sam obraz, dzwięk jackiem.

Do góry