Vectra łamie prawo ?!

brodacz

Active member
Bez reklam
W obecnej najpopularniejszej promocji Vectry "Turbo paczki 3 Warszawa-net 2x" (ale może i innych) umowę podpisuje się na 2 lata, jednak po tym okresie zostaje automatycznie przedłużona na kolejne 6-cio miesięczne okresy. Oczywiście można ją wypowiedzieć na miesiąc przed upływem końca danego okresu, jednak z powodu podobnych praktyk problemy miały już C+ i upc. Może ktoś w Vectrze zainteresuje się zapisami niezgodnymi z ustawodawstwem, bo nie mam ochoty później płacić w abonamencie kar za czyjąś niekompetencję.

Vectra-01

New member
W obecnej najpopularniejszej promocji Vectry "Turbo paczki 3 Warszawa-net 2x" (ale może i innych) umowę podpisuje się na 2 lata, jednak po tym okresie zostaje automatycznie przedłużona na kolejne 6-cio miesięczne okresy. Oczywiście można ją wypowiedzieć na miesiąc przed upływem końca danego okresu, jednak z powodu podobnych praktyk problemy miały już C+ i upc. Może ktoś w Vectrze zainteresuje się zapisami niezgodnymi z ustawodawstwem, bo nie mam ochoty później płacić w abonamencie kar za czyjąś niekompetencję.
Brodacz: Po upływie dwóch lat, umowa zostaje automatycznie przedłużona na czas nieokreślony. Można ją oczywiście wypowiedzieć z zachowaniem 30-dniowego okresu wypowiedzenia pod koniec okresu abonamentowego oraz w dowolnym momencie po jego zakończeniu. Nie ma więc mowy w tym przypadku o łamaniu przez nas prawa.

brodacz

Active member
Bez reklam
I o tej niekompetencji własnie pisałem. Oto przykład: " Turbo paczki 3 Warszawa" (czyli bez wersji Net 2x a zapis ten sam)
Paragraf 5 punkt 2 (cytuję jak napisane)
OKRES ZOBOWIĄZANIA ulega cyklicznemu przedłużeniu na czas określony 6 miesięcy, liczony od dnia upływu poprzedniego OKRESU ZOBOWIĄZANIA.
Koniec cytatu.
Mam nadzieję, że to ja niewłaściwie interpretuję ten punkt a nie, że Ty jesteś równie kompetentny co szef sprzedaży warszawskiego oddziału. Gość pozyskany od Aster stosuje te same metody, zatem strzeżcie się potencjalni klienci handlowców, którzy byli wcześniej z nim w Aster. Nie mają skrupułów a psują dobre imię firmy do której mam OGROMNY szacunek i radość, że mogę korzystać.
PS Jest jeszcze punkt 3, który umożliwia wyślizganie się z tych 6-miesięcznych okresów ale pod warunkiem płacenia cen cennikowych. Dodam, że w upc KAŻDA cena promocyjna na 2 i 3-paczki po 2 latach pozostaje niezmieniona NA ZAWSZE, w trybie umowy bezterminowej.

janusz

New member
Bez reklam
W czym problem? Masz gwarancję ceny promocyjnej bez przedłużania umowy, a jak chcesz to wypowiadasz bez kosztów.

zibi079

New member
Napisze do Rzecznika Praw Konsumenta w moim przypadku to nie jest niedoczytanie umowy tylko celowe wprowadzanie w błąd. Jak dostanę opr. opisze całą sytuację. Na razie WSZYSTKIM ODRADZAM FIRMĘ ASTER!!!

Vectra-01

New member
I o tej niekompetencji własnie pisałem. Oto przykład: " Turbo paczki 3 Warszawa" (czyli bez wersji Net 2x a zapis ten sam)
Paragraf 5 punkt 2 (cytuję jak napisane)
OKRES ZOBOWIĄZANIA ulega cyklicznemu przedłużeniu na czas określony 6 miesięcy, liczony od dnia upływu poprzedniego OKRESU ZOBOWIĄZANIA.
Koniec cytatu.
Mam nadzieję, że to ja niewłaściwie interpretuję ten punkt a nie, że Ty jesteś równie kompetentny co szef sprzedaży warszawskiego oddziału. Gość pozyskany od Aster stosuje te same metody, zatem strzeżcie się potencjalni klienci handlowców, którzy byli wcześniej z nim w Aster. Nie mają skrupułów a psują dobre imię firmy do której mam OGROMNY szacunek i radość, że mogę korzystać.
PS Jest jeszcze punkt 3, który umożliwia wyślizganie się z tych 6-miesięcznych okresów ale pod warunkiem płacenia cen cennikowych. Dodam, że w upc KAŻDA cena promocyjna na 2 i 3-paczki po 2 latach pozostaje niezmieniona NA ZAWSZE, w trybie umowy bezterminowej.
Brodacz: Twoja interpretacja jest właściwa. Umowa po okresie zobowiązania ulega cyklicznemu przedłużeniu na kolejne 6-cio miesięczne cykle. Dzięki takiemu rozwiązaniu po zakończeniu umowy nie ma skoku ceny, tak jak np. w Aster. Oczywiście Klientowi po zakończeniu umowy na jego wniosek przysługuje prawo do korzystania z usług według aktualnego cennika bez 6 miesięcznych cyklów.

Odnosząc się jeszcze do Twojego wcześniejszego wpisu odnośnie zapisów niezgodnych z ustawodawstwem. Z wiedzy, którą posiadam wynika, że w rejestrze klauzul niedozwolonych ze strony UOKIK-u nie ma takiej, która wskazywałaby, że stosowanie takich zapisów jest niedozwolone.

nesiasps

New member
Brodacz: Twoja interpretacja jest właściwa. Umowa po okresie zobowiązania ulega cyklicznemu przedłużeniu na kolejne 6-cio miesięczne cykle. Dzięki takiemu rozwiązaniu po zakończeniu umowy nie ma skoku ceny, tak jak np. w Aster.

Vectra-01
:hmm:Niestety w vectra tv również dzieje sie to samo, dziś chciałem zakończyc umowę która trwała do 01.12.2011 - niestety starsza Pani w salonie w Bielsku-Białej oświadczyła, że mogłem czytać umowę w której jasno sprecyzowano "że ją przedłużono o 6 miesięcy w związku z tym, że miesiąc przed zakończeniem jej nie wypowiedziałem" cóż - na pytanie "czy mogę wypowiedzieć teraz z miesięcznym okresem wypowiedzenia" - starsza Pani oznajmiła że zostanie mi naliczona opłata za 6 miesięcy z góry. Paranoja. Nikt mi nic nie proponował, w trakcie trwania umowy zmieniano oferty programowe - a ja nie mogę zakończyc umowy. Cyrk na kółkach. ja rozumiałem że cykl 6 miesięczny powoduje że nie ponoszę wyższych opłat (zgodnie z promocją) a nie że to chwyt sieci.:( Chyba że starsza Pani to źle interpretuje...

Ethar

New member
Czy dany zapis jest na liście klauzul zabronionych nie zmienia faktu, że firma próbuje robić ludzi w konia. Na Twoim miejscu zgłosiłbym to do Urzędu Ochrony Konsumenta i w miarę możliwości nagłośnił sprawę wśród znajomych. Sam tak robię, jak któraś firma mnie ****. A moi znajomi na szczęście słuchają się tego co mówię i nikt nie popełnia moich błędów.
Gówno trzeba omijać z daleka. A głosowanie nogami to najlepsza metoda na nieuczciwe firmy. :D

janusz

New member
Bez reklam
Może ktoś mi wytłumaczyć na czym polega problem. Mam taką umowę i te okresy 6-cio miesięczne traktuję jako dodatkową korzyść. Może jednak czegoś nie rozumiem, w jaki sposób mogę być przez te okresy stratny?

brodacz

Active member
Bez reklam
Problem polega na tym, że handlowcy o tym nie wspominają a ŻADNA inna firma takich praktyk nie stosuje, więc klientom do głowy nie przyjdzie, że może być taki "niuans"

janusz

New member
Bez reklam
Jaki?
Ja to rozumiem, być może źle, jako dodatkową zaletę oferty.
Po chłopsku rozumuję tak na przykładzie

Vectra
Kupuję jakiś pakiet za 150 zł, podpisuję umowę promocyjną za 99 zł na 2 lata. Po tych dwóch latach umowa się przedłuża automatycznie o 6 m-cy i nadal płacę 99 zł lub rozwiązuję i płacę za miesiące rozpoczęte w okresie przedłużenia 6-ciomiesięcznego w kwocie bez promocji czyli 150 zł.

Inne firmy.
Kupuję jakiś pakiet za 150 zł, podpisuję umowę promocyjną za 99 zł na 2 lata. Mijają 2 lata i płacę 150 zł.

No to ja wolę Vectrę, chyba, że coś źle zrozumiałem? Jeżeli mam rację to ktoś tu na forum z zalety robi wadę.

brodacz

Active member
Bez reklam
Właśnie jest inaczej. Podpisujesz umowę za 150 na 2 lata po 99 a po tym czasie cena zmienia się na obowiązkowe 125. Tak w dużym uproszczeniu. W upc natomiast podpisujesz wartą 150 zł umowę na 100 zł na 2 lata i potem bezterminowo 100 zł.

janusz

New member
Bez reklam
Jeżeli jest tak jak wskazałeś, że po 2 latach umowa przedłuża się o kolejne 6 miesięcy już z wyższą stawką to przyznaję Ci rację, jeżeli jednak nie jest to prawdą to znaczyłoby, że wypisujesz bzdury.
Możesz wskazać na zapis, który mówi, że w tych 6-ciomiesięcznych okresach stawka jest wyższa?

brodacz

Active member
Bez reklam
Tabelka cen będąca integralną częścią regulaminu. Np pozycja 17 Platyna + 24 Mb to 92,40 przez pierwsze 2 lata i 115 przez kolejne 6 m-czne okresy.
Ciekawostką jest także specyficzna umiejętność dodawania. Ciekawi mnie jaką kwotę klienci otrzymują na fakturach gdyż patrząc na cząstkowe ceny tej opcji (wszystkie zapisane w tym samym regulaminie) otrzymujemy:
TV 30 zł + net 39 zł + dekoder PVR 19,90. Wg mnie powinno być 92,90 ale domyślam się, że skuchą jest cena tv, która powinna wynosić 29,50. Niby nic ale pachnie amatorką.

janusz

New member
Bez reklam
Przepraszam, na stronie Vectry nie znalazłem regulaminu. To bardzo źle świadczy o firmie. Co prawda mam nieco odmienne zdanie o problemie, uważam go za normalnie wydumany i bez sensu, ale to pewnie dlatego, że nigdy nie przegapiłem możliwości podpisanie nowszej korzystniejszej oferty i nie znalazłem się wśród zapominalskich, których ten 6-miesięczny okres dotyczy. Przeciwnie już po podpisaniu umowy, w trakcie trwania Vectra bez oporów zgodziła się na podpisanie nowej, dzięki której moje rachunki mocno spadły. Może nauczony dobrym doświadczeniem nie szukam wad. Nieco inaczej może to wyglądać u osób które nie sprwdzają ofert, nie pilnują promocji itp. pewnie wtedy można się naciąć. Mo kolega miał umowę z Vectrą przez kilka lat i płacił rachunki, dopiero za moją namową poszedł do biura i tam dostał umowę dużo atrakcyjniejszą, bez pomocy pewnie do dzisiaj płaciłby 20-30 zł więcej za gorsze usługi.

knoxvile

New member
Ja również jestem ofiarą tego zapisu a w zasadzie moja mama. Po 24 miesiącach umowa przeszła w jakiś idiotyczny cykl 6 miesięczny. Vectra strzeliła sobie w kolano bo własnie straciła klienta - namówiłem mamę żeby wzięła sobie eNkę, tam przynajmniej nie ma tak kretyńskich zapisów i nie każą sobie dopłacać za kanały HD. Podejrzewam, że takich klientów jest więcej. Ja w każdym razie każdemu odradzam tą platformę.

Do góry