Valerion Visionmaster Pro 2 - recenzja | test | opinie - Projektor Laserowy, Który Zawstydza Konkurencję w 2025 Roku

Jam Nius

piszę

1 recenzja valerionmaster pro 2 hdtv com pl  (9).jpg
Valerion Visionmaster Pro 2 - Projektor Laserowy, Który Zawstydza Konkurencję w 2025 Roku​

Spis treści​

• Wstęp
  • Specyfikacja techniczna
  • Jakość obrazu i gaming
  • System audio
  • Funkcjonalność smart
  • Porównanie z konkurencją
  • Zalety i wady
  • Werdykt końcowy

Wstęp​

Szukasz projektora do kina domowego, który nie zmusi cię do sprzedaży drugiej nerki? A może zastanawiasz się, czy w 2025 roku warto jeszcze inwestować w projektor, gdy telewizory stają się coraz większe i tańsze? Witaj w jedynej obecnie polskiej recenzji Valerion Visionmaster Pro 2, projektora, który sprawia, że mój sąsiad z jego nowym 75-calowym "premium" telewizorem właśnie rozważa przeprowadzkę.

View attachment 27261

W świecie, gdzie projektor 4K często kosztuje tyle co używany samochód, ten model udowadnia, że można mieć wysoką jakość bez hipoteki na trzecie pokolenie. Po dwóch miesiącach intensywnych testów, dziesiątkach godzin filmów, niezliczonych walkach z przeciwnikami asasynów i maratonie wszystkich sezonów "Gry o Tron" (tak, włącznie z ostatnim sezonem - ktoś musiał się poświęcić), mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że ten projektor to nie kolejny chiński cud technologii, który obiecuje złote góry a dostarcza kopczyki kreta - to poważny gracz w świecie projektorów, który może konkurować z urządzeniami kosztującymi znacznie więcej. I nie, nie jestem spokrewniony z nikim z firmy Valerion, choć po tym, jak zobaczyłem jakość obrazu, rozważałem adopcję przez ich dział R&D.

Specyfikacja producenta:​

CechaSpecyfikacja
Technologia wyświetlania1 x 0,47" DMD DLP Chip, HDTV 16/9 Ti Digital Light Processing Chip
Jasność3000 ISO lumenów (około 2400 ANSI lumenów)
Kontrast15 000:1
RozdzielczośćUHD (4K2K) 3840 x 2160
Źródło światłaRGB Laser
Żywotność źródła światła25 000 godzin
Zakres zoomu1,67x powered zoom
Odległość projekcji0,9–1,5:1
Funkcje Smart TVGoogle TV, AirPlay 2, Alexa, Wi-Fi 6e, Bluetooth 5.2
Wejścia HDMI2x HDMI 2.1, HDMI 2.0 (eARC)
Porty USBUSB-A 2.0, USB-A 3.0
Audio2 x 12W DTS Virtual:X, S/PDIF, Audio Mini Jack out
SiećRJ45, Wi-Fi 6e
BluetoothBluetooth 5.2
Funkcje dodatkoweFilmmaker Mode (24 FPS & 48 FPS), Dolby Vision, Dynamic Tone Mapping, Auto Screen Fit, Works with Google Home, Works with Apple Homekit, Device control with Alexa, Control 4, MEMC
Input lag4 ms przy 1080P@240Hz, 8 ms przy 1080P@120Hz, 15 ms przy 4K@60Hz

Cały artykuł pod tym linkiem: Valerion Visionmaster Pro 2 - recenzja | test | opinie - Projektor Laserowy, Który Zawstydza....

Ostatnio edytowane przez moderatora:

M.

hdtv.com.pl
Obecnie Model Pro 2 kosztuje 12150pln. Ceny mogą się wahać w zależności od kursu i mogą się zmienić z czasem.
Na tą chwilę Valerion bazuje na sprzedaży bezpośredniej, więc projektor można zakupić bezpośrednio na stronie producenta:

Przed zakupem warto upewnić się, czy współczynnik rzutu (0.9-1.5:1) pozwoli na wpasowanie projektora w miejsce montażu. Valerion ma zarówno zoom optyczny jak i zoom cyfrowy, tyle że gdy zacznie się korzystać z tego drugiego, podczas projekcji pojawi się "poświata", która wpłynie na doznania w warunkach kinowych.

Ostatnia edycja:

Arek

Member
Dzięki @M.
Niezależnie czy sam Valerion będzie warty zakupu to namieszał na rynku projektorów. Cieszy mnie to, bo może zobaczymy sensowne odpowiedzi innych TOPowych producentów w cenie 10-20 tys, a nie 25-50 tys.

Tymczasem czekamy na produkcję wersji MAX która będzie miała lens shift oraz dynamiczną przysłonę :)

Do góry