Używany telewizor sprzedany jako nowy

maciazal

New member
Witam,

to mój pierwszy post na forum, szkoda, że w takiej sprawie, ale do rzeczy. W niedzielę znalazłem na aukcji na allegro tv Sony kdl-40HX720, oznaczony był jako nowy i wystawiony przez sklep, który wydawał się rzetelny. Jego cena była o 100zł niższa niż bezpośrednio w sklepie. Dlatego też w poniedziałek zadzwoniłem, dogadałem się w sprawie odbioru osobistego, chciałem go zobaczyć przed zakupem. Góra pudła była sklejona taśmą, pan przy mnie ją rozciął, wyciągnął tv, skupiłem się na nim tylko, sprawdzając czy matryca jest cała, czy nie widać jakiś śladów użytkowania. Wydawało mi się wszystko w porządku, więc zapłaciłem i przywiozłem sprzęt do domu. W domu pojawiły się małe wątpliwości bo o ile nic w pudełku nie brakowało to wszystko było w foliach, które nie były zamknięte. Podstawka od spodu miała ślady sugerujące, że była już używana. Pierwsze włączenie telewizora, uruchomił sie od razu z opcjami wyboru języka itd. natomiast w instrukcji jest napisane, że przy pierwszym włączeniu przez kilkadziesiąt sekund nie ma obrazu, święcą się jakieś lampki, nic takiego się nie stało. Później tego dnia sprawdziłem w menu serwisowym i byłem lekko zszokowany - telewizor ma przepracowane ponad 4600h, tyle ile powinien mieć po roku użytkowania go przeze mnie. Telefon do sklepu, pan chyba rżnął głupa mówiąc, że nie wie dlaczeo tak jest, oni dostali telewizor jako nowy i tak o sprzedali. Wymienić mi nie wymienią bo niby "ostatnia sztuka" i generalnie jak mi się nie podoba to żebym go zapakował, przywiózł i mi zwróci pieniądze. No ale ja nie chcę zwrotu pieniędzy, chcę coś, za co zapłaciłem, czyli NOWY telewizor. Moje pytanie jest takie, czy mam do dyspozycji jakieś środki, które zmusiłyby sprzedawcę żeby poruszył niebo i ziemię w celu sprowadzenia faktycznie nieużywanego egzemplarza, ew. wymiany na inny (niegorszy) model? Czy faktycznie mogło być tak, że oni nie wiedzieli o tym, że telewizor był używany, czy po prostu umywają teraz od niego ręce, znalazłszy we mnie frajera, który kupił używany telewizor jako nowy?

PeteShadow

New member
Bez reklam
Widzę w tym grubszą przewałkę ze strony sklepu, ale ty też widać sam nie wiesz czego chcesz, albo wiesz ale nie chcesz tego wprost napisać. Powołujesz się na prawa konsumenta i że chcesz to za co zapłaciłeś, czyli nowy telewizor. A prawda pewnie jest taka, że zapłaciłeś poniżej ceny rynkowej bo wyczułeś okazję i teraz żal Ci że nie wypaliło. Jeśli sklep chce zwrócić kasę, to ją odbierz i zapomnij o nich. Jeśli chcesz wyciągnąć na siłę ten telewizor za tą kasę, to czeka Cię długa droga po sądach.

maciazal

New member
Różnica w cenie nie była na tyle duża, żebym się nastawiał na to, że telewizor prawdopodobnie jest używany i chciał walczyć ze sklepem bo ani na to zdrowia ani czasu nie mam. Sprawdziłem jeszcze raz, telewizor na aukcji kosztował 2999zł, a w sklepie 3035zł )nie mogę dać linka bo nie mam 5 postów). Po prostu czuję się oszukany i nie rozumiem, dlaczego miałbym teraz jeszcze na swój koszt im telewizor wozić z powrotem?

Kleofas11

Active member
Bez reklam
Witam,
W niedzielę znalazłem na aukcji na allegro tv Sony kdl-40HX720, oznaczony był jako nowy i wystawiony przez sklep, który wydawał się rzetelny.
Wymienić mi nie wymienią bo niby "ostatnia sztuka" i generalnie jak mi się nie podoba to żebym go zapakował, przywiózł i mi zwróci pieniądze. No ale ja nie chcę zwrotu pieniędzy, chcę coś, za co zapłaciłem, czyli NOWY telewizor.

Olej te wymianki na inny egzemplarz.
Masz 10 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny i fertig.
Zapłać za transport towaru do sklepu i już nigdy tam nie kupuj.

Zwrot towaru zakupionego przez Internet | Reklamacja każdego towaru

"Termin 10-dniowy, w którym konsument może odstąpić od umowy, liczy się od dnia wydania rzeczy"

Woszkowaty

New member
W tym czasie, przy zakupie TV - kwota rzędu 100-150zł do wyrwania praktycznie w każdym sklepie. Oddaj stary i kup w innym sklepie, po uprzednim sprawdzeniu.

maciazal

New member
Zapomniałem dodać, że technicznie nie kupiłem przez internet bo gdy dogadywałem się w sprawie odbioru osobistego to sprzedawca powiedział, że zdejmie aukcję z allegro. Więc w praktyce telewizor jest kupiony osobiście w sklepie. No ale jak zaproponował zwrot gotówki to skorzystam mimo wszystko.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Dokladnie szkoda nerwow, zabieraj kase i uciekaj. Dziwne ze chcesz jeszcze z tym sklepem miec dalej romans. Malo tego ludzie sie ciesza jeszcze ze laskawie sklep chce zwrocic pieniadze za taki przekret, z drugiej jednak strony w PL to chyba jednak trzeba sie cieszyc ze sprzedawca okazal sie taki wspanialomyslny.
BTW. Nie szkoda Wam kasy na takie pseudo-okazje, czlowiek ciezko pracuje na kazdy grosz wiec tym bardziej przyslowie "biednego nie stac na tanie rzeczy (okazje)" w tym wypadku sprawdza sie idealnie.

majka848

New member
jak sprawdzić ilość godzin panasonic

Witam,

nabyłam plazmę Panasonic 50VT50, chciałabym sprawdzić ilość przepracowanych godzin...

prośba o info jak można dotrzeć do takich informacji. Wg instrukcji znalezionej na naszym forum "naciśnij i przytrzymaj V" - tzn. Volume ? za piernika nie moge wejść do start menu/korekta.

Prośba o pomoc !

Do góry