Używany Samsung UE40H6200AW czy nowy TV

harpk

New member
Czy na dzień dzisiejszy warto zakupić używany telewizor Samsung UE40H6200AW (data produkcji - 06.2014) za 500-600 zł czy warto zakupić nowy telewizor za 700-800 zł z obecnie sprzedawanych modeli? Pytam, ponieważ mam okazję kupić tego Samsunga i nie wiem czy warto w niego inwestować. Nie chciałbym za wiele wydawać na TV, a do 800 zł z nowych telewizorów nie znalazłem żadnego modelu w podobnej klasie jak ten Samsung (może słabo szukałem, nie jestem na czasie z obecną generacją telewizorów).

Przy okazji, czy okulary 3D Samsung SSG-5100GB będą pasować do tego TV Samsung UE40H6200AW?

SLAV7

New member
Bez reklam
Moim zdanie warto kupować telewizora, który ma 5 lat. Może pograć następne 5 lub 5 dni. Tego nie wiesz.

Są model kosztujące ok. 1000 zł jak np. THOMSON 40FE5606 lub TOSHIBA 43L2863. Co prawda SAMSUNG ma SMART TV i trochę lepszy obraz ale to duże ryzyko.

harpk

New member
Dzięki za odpowiedź. Ten telewizor mogę kupić z pewnej ręki. Nigdy nie było problemów z tą konkretną sztuką, a ostatnie 2-3 lata był mało używany (nie wiem czy to dobrze dla LED). Pomijając ryzyko w kwestii ile będzie jeszcze działał, a skupiając się tylko na parametrach i funkcjach, to do tych 700 zł (w ostateczności 800 zł) jestem w stanie kupić nowy TV, który będzie miał przynajmniej porównywalne parametry i funkcje?

SLAV7

New member
Bez reklam
Nie. Za taką kwotę nie kupisz TV o takich parametrach. To był dobry model. Porównywalny TV kosztuje ok. 1200 - 1300 zł netto

harpk

New member
W takiej sytuacji pewnie nawet używkę do 800 zł byłoby ciężko znaleźć, żeby była lepsza (ewentualnie byłaby porównywalna) z tym Samsungiem. Wielkie dzięki za pomoc i fachową opinię!

A ws. okularów 3D Samsung SSG-5100GB, wie ktoś czy będą one pasować do tego TV Samsung UE40H6200AW?

Paździoch1

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ten telewizor ma być do DVB-T?

Jeśli tak, to Polska ok. 2022 przejdzie na nowy format nadawania czyli DVB-T2, HEVC, nie wiem czy ten telewizor to obsługuje.

harpk

New member
Tak. Te okulary będą pasowały
Świetnie, raz jeszcze dzięki za pomoc.

Ten telewizor ma być do DVB-T?

Jeśli tak, to Polska ok. 2022 przejdzie na nowy format nadawania czyli DVB-T2, HEVC, nie wiem czy ten telewizor to obsługuje.

Tego nie wiedziałem, dzięki za radę. TV ma być głównie do filmów i meczów piłkarskich, DVB-T będzie bardziej jako dodatek. Z tego co widzę, TV chyba niestety nie obsługuje DVB-T2. Szkoda, ale w ostateczności można dokupić coś pokroju Mi Boxa z tą funkcją.

Jeszcze jedno - czy cena 500 zł za ten model (bez okularów 3D) to naprawdę dobra okazja (zakładając, że będzie działał jeszcze przez kilka lat) czy raczej nic specjalnego w temacie używanych TV do 500 zł?

Do góry