Używany amplituner do ~3000zł

woytaski

New member
Bez reklam
[...] poki co sie powstrzymuje przed wymiana rocznego ampli na x4000. jakbym mogl kupic i oddac swoj avr-2113 w rozliczeniu to pewnie bym sie nie zastanawial.

Ja na Twoim miejscu nie zastanawiałbym się.
Dokładnie taki ruch wykonałem z końcem ub. roku i nie żałuję.

Wysłane z iPhone przez Tapatalk

hans2

Banned
byc moze zle sie doczytałem ale Onkyo 828 przynajmniej na stronie producenta tez ma tą kalibracje i jest tańszy od x4000

818 na pewno mial a z 828 sprawa chyba nie jest do konca jasna.
na polskiej stronie onkyo jest xt32 ale dla stanow, anglii, niemiec juz nie.
wydaje mi sie ze jest po prostu blad na polskiej stronie i 828 xt32 nie ma.

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Onkyo 828 nie ma XT32, ale pal licho z tym. Nawet jakby mial, to i tak wybralbym X4000. Kwestia brzmienia i indywidualnych preferencji.
Co innego seria 5xxx, ale glownie za sprawa kina. Stereo w zadnym Onkyo mi nie podchodzi.

myty

New member
Panowie, mieszamy w głowie koledze. Ja kiedyś też kupiłem używke - najwyższy ampli Pioneera za dobre pieniądze i gra do dzisiaj. Za takie pieniądze jakie chce wydać Tomek nie warto kupować używki i nie warto wymyślać mu innych "cudownych" amplitunerów. Ten Denon będzie dla niego naprawdę świetnym klockiem, i ileś tam lat bedzie z niego zadowolony. A kiedyś jak posłucha dobrego stereo, to tak jak ja i pewnie wielu z tego forum kupi wzmacniacz stereo i nawet nie zauważy że film w DTS fajnie można obejżeć w stereo. Nowy ampli to zawsze nowy sprzęt, że nie wspomne o słuchawkach. Kup go Tomek i ciesz sie póki co dobrym kinem domowym
pozdrawiam myty

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Piszesz ze kupiles najwyzszy model Pionka (uzywany), a sam polecasz nowy.
Czegos tu nie rozumiem. Dla jasnosci, nie stoje po zadnej ze stron, ale badzmy obiektywni w tym konkretnym temacie. Sa plusy i minusy, nie widze tu jedynej slusznej decyzji.
Ja np. wolalbym 100x bardziej uzywanego Pionka Susano, od nowego sprzetu w tych samych pieniadzach (10tys.), w tym wypadku Denon 4520, Onkyo 5010, Pioneer LX86.
Druga sprawa, film w stereo? Oczywiscie ze mozna, tak samo mozna na sluchawkach. Mimo to, zadne stereo nigdy nie zastapi dzwieku wielokanalowego na skrzynkach w systemie min.5.1, nawet nie ma co porownywac. Stereo to osobny temat i ja bym tego z kinem nie mieszal. Dla mnie ogladanie filmow w stereo, jest taka sama profanacja, jak dla audiofila sluchanie muzyki na ampli i BR.

CORTEZ

New member
Bo niektórzy forumowicze, jeśli sami uważają się za audiofili albo wydaje im się, że nimi są automatycznie przenoszą swe oczekiwania i preferencje na innych, a tak po prostu nie jest. Są tacy, którym słoń na ucho nie nadepnął a do słuchania muzyki nie używają wzmacniaczy referencyjnych z kolumnami wartości samochodu średniej klasy, podobnie jak i miłośnicy kina, którym wystarcza system typu all in one, nie idąc od razu w kierunku 11.2 :)

armanig

Klub HDTV.com.pl
VIP
Na szczescie nigdy nie bylem audiofilem, nie jestem i mam nadzieje nie byc :)
To bylby dramat finansowy :)

woytaski

New member
Bez reklam
Na szczescie nigdy nie bylem audiofilem, nie jestem i mam nadzieje nie byc :)
To bylby dramat finansowy :)

Bolesny dramat... Znam takich. Sprzęty za kilkadziesiąt tysi, kable za kilka, do tego osobne linie zasilające...
Słuchanie nocą kiedy "lepszy prąd" jest...
Szaleństwo, które końca nie ma...

bagienny

New member
Zawsze powtarzałem ,ze najważniejsze w tym wszystkim,to słuchać muzyki a nie sprzętu,bo wtedy to już odwrotu nie ma. :]

Whiplash

New member
Bez reklam
Ja majac wydac 3000zl napewno nie kupilbym sprzetu uzywanego od obcego goscia z allegro. To sa w koncu spore pieniadze. Ja kupilbym Denona X4000. Lubie ta firme za brzmienie ktore nadaje sie do muzyki jak i filmu, jest wmiare wyrownane (nie tak ostre jak Yamaha i nie tak mulaste jak HK). Wyglad kestia gustu mnie osobiscie bardzo sie podoba. Za dobra sprzedaza X4000 przemawia fakt iz na chwile obecna u dystrybutora czarnych amplitunerów brak!

Ostatnia edycja:

CORTEZ

New member
Nad tym trochę ubolewałem, wymyśliłem sobie zmianę wystroju na srebrne klocki i o ile mogłem kupić X4000 w takim kolorze, to nie robią niestety BR1713 innego niż czarny...

woytaski

New member
Bez reklam
W linii Denona właśnie od modelu x4000 zastosowano przedni panel z amelinium a nie z tworzywa. Istotna rzecz kiedy chcesz mieć jednolity wystrój z Innymi klockami tej firmy.
Wszystkie inne elementy hi-fi stereo tak są skonstruowane...

CORTEZ

New member
No tak, ale nikt mnie nie namówi do zakupu odtwarzacza BR za 3xwiększe pieniądze tylko dla idealnej linii wzorniczej i aluminiowego frontu :)

Whiplash

New member
Bez reklam
Czy ja wiem czy to sie az tak rozni? Ja mam CD z amelinium a ampli z plastiku i jak stoi sie na przeciwko to nie widac roznic, jedynie patrzac z boku widac ale inna strukture CD, tam przod jest taki jakby z rowkami.

myty

New member
A ja mam kolorowo : ampli Pioneer - złoty, wzmak Denon - srebrny, a dvd Onkyo - czarne. Ale wszystko z amelinium :)

CORTEZ

New member
To prawda, nie różni się nawet z bliska, dopiero po dotknięciu czuje się różnicę. Co ciekawe w klockach innych producentów działa to w drugą stronę, tzn. większość aluminium wygląda niczym tworzywo ;)

Tomekk1990

New member
Do góry