Używane 2.1 stereo albo alternatywa????

katka10

Member
Koledzy.
Ten post powstaje za prośbą kolegi a właściwie jego żony:)
Prosił mnie o pomoc w doborze czegoś do odtwarzania muzyki w pokoju 13 m2 .
Na chwile obecną używają tylko TV.
Chcą ten stan rzeczy zmienić- by grało to dobrze przy niskim natężeniu ( male dziecko) z detalami i mięsistym dołem. Dlatego pomyślałem o zestawie 2.1
Muzyka 70%, filmy 30%

Optymalne wymagania to:
- kolumny- podstawkowe ( ograniczenie przestrzenne)
- detaliczne - dobrze grające - szczegółowo
- by był też basik ( stąd pomysł o dodatkowym subie)
- idealnie gdyby miał możliwość odtwarzania radia internetowego, z komórki

Największe wyzwanie- wydać na to jak najmniej kasy- dlatego dopuszcza używkę.

Proszę o sugestie i pomoc.

lobos

New member
Bez reklam
Marantz NR1504/1604 + Dali Zensor 3.
Będą spełnione wszystkie wymagania :) Dobre brzmienie, z bardzo fajnym basem oraz ampli ze wszystkimi funkcjami multimedialnymi ;-)
Myślę, że na początek na ten metraż suba nie będzie trzeba.
W perspektywie jest szeroki wachlarz rozbudowy.

Pan_Borowik

New member
Zdefiniuj co to znaczy "jak najmniej kasy". Do 1000zł czy do 5000zł?
Marantz NR1504/1604 + Dali Zensor 3.
.

Co do skrzynek się zgodzę, ale po co do tego wielokanałowy amplituner? Jeżeli głównym przeznaczeniem ma być muzyka, to lepszym wyborem będzie wzmacniacz stereo, chociażby PM6005 z wbudowanym DAC.
Oprócz Zensor3 posłuchałbym też B&W 685S2. Na taki metraż ich bass raczej nie powinien wymagać wspomagania subem.

katka10

Member
Panowie a coś ze starszych konstrukcji tak by zamknąć sie np w cenie 1200 zł oczywiście za używany sprzęt z w/w założeniami?

lobos

New member
Bez reklam
Zdefiniuj co to znaczy "jak najmniej kasy". Do 1000zł czy do 5000zł?

Co do skrzynek się zgodzę, ale po co do tego wielokanałowy amplituner? Jeżeli głównym przeznaczeniem ma być muzyka, to lepszym wyborem będzie wzmacniacz stereo, chociażby PM6005 z wbudowanym DAC.
Oprócz Zensor3 posłuchałbym też B&W 685S2. Na taki metraż ich bass raczej nie powinien wymagać wspomagania subem.
Oczywiście, że PM6005 do muzyki będzie lepszy, ale poleciłem amplituner ze względu na możliwości multimedialne (o których Kolega wspominał) oraz perspektywę rozbudowy.

Jeśli chodzi o budżet 1200zł. to już inna bajka i temat w/w zestawu odpada.
Ja bym jakiś soundbar zapodał i tyle. Z tym, że znowu jak do muzyki to kiepsko...
Jedynie coś z używek pozostaje. Trzeba szukać na aukcjach...

katka10

Member
Oczywiście, że PM6005 do muzyki będzie lepszy, ale poleciłem amplituner ze względu na możliwości multimedialne (o których Kolega wspominał) oraz perspektywę rozbudowy.

Jeśli chodzi o budżet 1200zł. to już inna bajka i temat w/w zestawu odpada.
Ja bym jakiś soundbar zapodał i tyle. Z tym, że znowu jak do muzyki to kiepsko...
Jedynie coś z używek pozostaje. Trzeba szukać na aukcjach...

Koledzy właśnie znalazłem coś takiego:

Mede8er MED600x3D sieciowy odtwarzacz 3D Gratis! (5626521986) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.

Przy zastosowaniu tego urządzenia mógłbym zaproponować wzmacniacz stereo albo amplituner (używki) bez funkcji sieciowych do tego kolumny podstawkowe używane - całośc zamykam się w cenie 1200-1300 zł

Do góry