Uwaga zaczęło się ! Firma Sharp wprowadza na rynek pierwszy telewizor 8K za 130.000 $.

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Firma Sharp wprowadza na rynek pierwszy telewizor 8K za 130.000 $.

002_hdtv-ces-20140299.jpg

Firma Sharp rozpocznie sprzedaż pierwszego na świecie telewizor 8K - cztery razy rozdzielczość 4K - w Japonii w przyszłym miesiącu. Co najmniej 85-calowy telewizor LCD posiada cztery złącza HDMI dla transmisji sygnału 8K .
Telewizor będzie kosztować ponad $ 130,000 dolarów.

Firma Sharp wprowadza na rynek pierwszy 8K TV

Widzieliśmy Sharpa telewizory 8K już kilka razy, na różnych targach na świecie ale to nie były wersje sprzedażne a jedynie prototypy.
Tak było do teraz.
Bo teraz model w rozdzielczości 8K - lub jak kto woli 7680x4320 pikseli - jest szesnaście razy dokładniejszy niż modle jakości 4K. W sumie ma ponad 33 mln pikseli.

[youtube]CSAI7fk9mYQ[/youtube]

Telewizor posiada wbudowany tuner, ale nie jest w stanie odbierać 8K treści tą drogą. Jedynym sposobem na wyświetlanie rodzimej treści 8K na telewizorze jest podłączenie specjalnego urządzenia za pomocą wszystkich czterech wejść HDMI 2.0 jednocześnie.

015_sharp-ifa-201114.jpg

Telewizor potrafi też upscalować sygnał 4K do 8 K.

Sharp dokonał tego dzięki wykorzystaniu swojej technologii IGZO LCD.
Telewizor ten jest pierwszym w swoim rodzaju bo ma 104 PPI (pikseli na cal).

002__MG_5308.jpg

Nadawca narodowy Japonii, NHK, pracuje nad 8K na jakiś czas. NHK planuje rozpocząć programy testowe 8K w przyszłym roku podczas Igrzysk Olimpijskich w Rio.
Oczekuje się że 8K stanie się powszechne już w 2020 roku w czasie Igrzysk Olimpijskich w Tokio.

Sharp LV 85" będzie dostępny dla profesjonalnych klientów w Japonii począwszy od 30 października za około $ 130,000 dolarów.
flatpanelshd

collider

New member
Bez reklam
Tylko, ze to jeszcze daleka przyszlosc i cena nie napawa optymizmem. Zadam tez przwrotne pytanie, cz ten telwizor bedzie skalowal TVN do 8K? ;) :).

Lolek a moze to tylko przejsciowka do kolejnego etapu. Skad wiesz co producenci wymysla za dwa lata?

brodacz

Active member
Bez reklam
Zazwyczaj jestem otwarty na nowinki technologiczne i nie stawiam barier rozwiązaniom, które miałyby pojawić się w przyszłości ale myślę, że wyścig na piksele przystopuje po osiągnięciu 8k. Może zaczną szukać nowinek typu HDR czy popuszczając wodzę wyobraźni wprowadzenie zapachu albo dźwięku przestrzennego z jednego źródła (masery). Już dziś możliwe jest umieszczanie głośników elektrostatycznych bezpośrednio na ekranie. 16k ma już wyłącznie sens przy dużych powierzchniach a mieszkania nam przecież nie spuchną do wielkości sal kinowych.

cezary69

New member
Bez reklam
2-3 lata i prawie u każdego taki tv tyle, że mniejszy w wc będzie wisiał :D a później to będzie już skynet i bunt maszyn.

lolek126

Well-known member
Bez reklam
Tylko, ze to jeszcze daleka przyszlosc i cena nie napawa optymizmem. Zadam tez przwrotne pytanie, cz ten telwizor bedzie skalowal TVN do 8K? ;) :).

Lolek a moze to tylko przejsciowka do kolejnego etapu. Skad wiesz co producenci wymysla za dwa lata?

Hej dlatego kiedyś napisałem ż jeśli tv 4k spadną do cen porównywalnych do FHD i dla kogoś wydanie więcej powiedzmy 1000-2000 tys zl nie będzie problemem przy zakupie tv w 65 czy 75 calach to ludzie będą kupować tv 4k... a przyjdzie moment że tv FHD pewnie już nie zobaczymy w takich wielkościach jak choćby 55 cali... kwestia czasu.. A czy nie będzie 16 k może będzie kto to wie ja na pewno kupując daną rzecz patrzę przede wszystkim na to czy to coś jest mi potrzebne i czy to wykorzystam. A każdy ma swój rozum i robi po swojemu.
A wracając do 8k to tak jak pisałem ja o tym dowiedziałem się już kawałek czasu temu jak praktycznie 4k wchodziło i ta osoba była świadkiem rozmowy w pewnym Państwie jak pewne osoby z pewnych firm mówiło otwarcie o 8k w chwili gdy na rynek wchodziło 4k. Także pewne firmy dobrze wiedziały co będzie się działo, a przynajmniej te osoby przypuszczały co będzie w przyszłości... a musiały być pewne tego co mówią skoro raptem kiedy 4k tak naprawdę dopiero zaczyna się rozwijać to już bardzo dużo mówi się wszem i wobec o 8k i mamy już pierwszy tv 8k - drogi bo drogi ale jest...
A czas pokaże co to będzie.. osobiście Kolego powyżej 8k już nie ma sensu co kupować bo i tak ludzkie oko nie jest w stanie zauważyć różnicy chyba że będziemy tacy bogaci i będziemy mieli tv 100-120 cali a nasze domy się rozrosną samoczynnie pod wpływem wielkości tv...

Ostatnia edycja:

kiki

Sklep audiovideo.com.pl
Pomagam
Spokojnie, każda technologia na początku jest droga. Ważne że jest , że komuś się znów chciało.
Ważne że jest kolejna bariera przełamana. Ważnie że jest najlepsza alternatywa za kilka lat dla nas dla konsumentów.
Brawo, brawo, brawo !

Do góry