UWAGA: Tannoy Rev Dc6T. Klipsch RF 63 czy KEF IQ9

Mati22

New member
MAm przyplyw gotowki i chce zamienic moje uwazam super glosniki Tannoy R3 na cos nowego kwota tak kolo6 tys.( front)
mam do wyboru:
1. Kef IQ 9
2. Klipsch RF 63
3. Tannoy Revolution Signature Dc6T

Pokoj 35 metrow, Amp. HK 355 muzyka stereo 50% kino domowe 30% 20% radio.
Uwielbiam jak bass rusza w srodku serce - nie lubie jak ON jest KROTKI I SZYBKI JAK w JBL-ach.
Mam swoje Tannoy R3 uwazam super glosniki maja bass ale nie glebokki troszeczke mi tego brakuje ale jest ok ale maja swoja przestrzen w muzyce
Prosze o rade i wasza wybor??

Kaszan

New member
Całkiem poważna kwota, warto byłoby wybrać się na odsłuch. Jeśli to tylko kwestia basu to może warto pomyśleć o dobrym subie zamiast frontów? Z tych co wymieniłeś to ja zainteresowałbym się Kef-em IQ70 lub IQ90 (IQ9 to stara seria, choć również bardzo dobra). Z innych MA RX8 powinny przypaść Ci do gustu. Może warto poszukać czegoś używanego- na allegro jest aukcja MA GS60 w piano black na 6999zl czyli połowa ceny tego co za nowe, a kolumny marzenie...

Kaszan

New member
Błąd- tak się składa, że MA to jedne z najsolidniejszych (jeśli nie najsolidniejsze) kolumn jakie można znaleźć w poszczególnych klasach cenowych. Praktycznie każda seria od Bronze, na Platinum kończąc plasuje się w czołówce swych kategorii. Poza świetnym, naturalnym, uniwersalnym brzmieniem są solidnie wykonane, pięknie wykończone. Nowe serie są na bieżąco ulepszane przyjmując technologie wyższych modeli przy wcale niewygórowanej cenie. Kończąc te reklamę, powiem tylko, że te kolumny powinno się odsłuchać w pierwszej kolejności. I dodam tylko, że sam NIE posiadam MA, ale na pewno sprawię sobie GSy gdy tylko będzie mnie na to stać:) Poczytaj wątek o RX, gdzie są naprawdę chwalone- dużo osób się już na nie skusiło i nie spotkałem się żeby ktoś był z nich choćby średnio zadowolony.

Mati22

New member
OKI to musze koniecznie znalesc gdzies te kolumny i zrobic odsluch ICH.
Czytalem na temat RX na TYM forum ale ludzie pisza ze bassu nie ma tak mocnego jak konkurencja.
Chce sie tylko spytac czy kotos ma w domu KEF IQ90 czy Klipsch RF63?
Wyczytalem TEZ na TEJ stronie forum ze Tannoy R DC 6 sa rewelacyjne i - w sumie sam juz nie wiem co mam wybrac bo za ta cene kazdy napisze ze Dali xxx, JBL xxx ..... lub cos innego.
Mialem juz kontakt z kilkoma firmami do czynienia ale LEVEL cenowy (2-3tys.) i wlasnie te firmy mi przypadly do gustu - TERAZ WAS PYTAM Jak -te firmy maja sie za okolo6 tys. ???

NO i jestem po odsluchu. jak i MA RS6 jak i Kef IQ9 a i Klipsch ale F3
i co krotko odpisze
-Super CHODZA ONE WSZYSTKIE maja dobry bass jeden ma krotki ,szybki jak Klipsch a drugi mocny,twardy jak KEF a MA ma wszystko jest po srodku. Dzwiek wysoki - KLIPSCH I KEF - dominuja nad MA
- aleee COS im brakuje to co maja moje stare Tannoy-e R3 to jak z z Mercedesem - marka TA to co cos ma i fajnie jedzi ALE SA LEPSZE Inne AUTA w prowadzeniu czy osiagach, tak jak BMW czy Audi - zawsze cos bedzie lepszego od Tannoy-ow - glebokosc i moc Bassu, Energia wysokich tonow no ale "cieplo" dzwieku z moich starych glosnikow nikomu nie udalo sie dorownac.
Chce zaznaczyc ze nie jestem przedstawicielem TEJ FIRMY - ja tylko chce cos kupic lepszego od tego co POSIADAM

Wiec dalej pozostane przy Firmie Tannoy i dozbieram do 7 tysiecy- kupie TANNOY R.DC6 ( DC4 sa za slabe nie maja takiego basu) no chyba ze cos mi sie trafi fajnego.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

skipper

New member
Posiadam IQ90 i zauważyłem, że te głośniki potzrebują pożądnego wygrzania. Ja mam koślawe ucho i raczej nie słyszę różnicy między poszczególnymi kablami (ciekawe zresztą ilu tak naprawdę to słyszy), ale różnica po miesiącu grania była kolosalna. Głównie chodzi o bass, po wyjęciu z opakowania było go za dużom, jakiś taki inny niż w sklepie taki ... taki sobie. Po miesiącu zupełnie co innego. Dla mnie bajka. Więc może twoje stare głośniczki tez są już porządnie wygrzane a te testowane byłu nowe? Jednak szczerze cię rozumiem w kwestji przywiązania do firmy, jeżeli ci sie podobaja to super wybór - bo twój a nie forumowy bełkot pseudoaudiofili.

Pozdro Michał

Ostatnia edycja:

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Tannoy ma dość fajny bas i trzeba ich koniecznie posłuchać:

SIGNATURE%20DC6T%20ESPRESSO.JPG

SIGNATURE%20DC6T%20LIGHT%20OAK.JPG

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Słuchałem ich z dla nich cienkim wzmakiem bo HK980, bas był niski i ciepły, nie był suchy, kolumny starają się oddać wiernie brzmienie i dobrze im to wychodzi.

Do góry