Nie przesadzajmy to tylko elektronika.Tidus1024 napisał:Nie miej złudzeń - jeśli kupisz projektor za 5 tys. szykuj się na znaczny procent scen w filmie, przy których będziesz żałował, że nie wydałeś większej gotówki.
tomek67 napisał:Nie przesadzajmy to tylko elektronika.
Wyjątkowo kiepska inwestycja.
Dzisiejsze modele za 5 tys. są o niebo lepsze niż kilka razy droższe sprzed 3-4 lat.
Tak samo dzisiejsze modele za 10 tys. za dwa lata będą miały tańszych, lepszych następców.
Moim zdaniem przy zakupie powinno się przeznaczyć taka kwotę,
żeby za 2-3 lata wymienić na nowszy model bez większego żalu.
Pamiętam dyskusje na forach gdy suuuper modelem za około 30 tys. zł było Mitsubishi o kontraście ...300.
Wtedy wszyscy twierdzili, że daje on cudowny obraz
Droo napisał:W kazdym tazie to ze stanieje nie jest zawsze takie pewne. Najlepszym przykladem jest moj obecny projektor Tw700, ktorego dwa lata temu kupilem za ok. 4000zł. Dzisiaj kosztuje od 4000-5000zł. Czyli przez te dwa lata nie stanial praktycznie ani centa.
Z tego co się orientowałem to najtańszy nowy Epson TW2900 za 5400 ma te same panele D7 co wyższe modele.Tidus1024 napisał:Podobnie jest z 3LCD, których kontrast natywny jest praktycznie tak samo niski jak dawniej, a całą sprawę załatwia właśnie technologia wykonania, sztuczki techniczne i filtry.
Tylko, że dwa lata temu ta cena była atrakcyjna, dziś jest śmieszna.Droo napisał:W kazdym tazie to ze stanieje nie jest zawsze takie pewne. Najlepszym przykladem jest moj obecny projektor Tw700, ktorego dwa lata temu kupilem za ok. 4000zł. Dzisiaj kosztuje od 4000-5000zł. Czyli przez te dwa lata nie stanial praktycznie ani centa.
tomek67 napisał:Z tego co się orientowałem to najtańszy nowy Epson TW2900 za 5400 ma te same panele D7 co wyższe modele.
Wcale bym się nie zdziwił jakby było podobnie z obiektywem.
Ciekaw jestem w jaki sposób osiągają aż tak różne wartości kontrastu i czy to jest widoczne w normalnych warunkach.
W przypadku zakupu aparatów fotograficznych łatwo jest znaleźć porównywalne fotki w necie świadczące o jakości aparatu.
W przypadku projektora taka metoda się już nie sprawdza
Niektóre strony oferują wprawdzie fotki z filmów, ale tu mnóstwo zależy od fotografa i innych czynników.