Uszkodzony Arcam avp700 - czy i co zamiast niego ?

stingerek

New member
Witam serdecznie. Aktualnie jestem w trakcie modernizacji, reanimacji i zmian sprzętowych w domu. Telewizor przyjedzie od Kikiego ( Sharp lc-60le840 )
Zakupiony parę lat temu jako używany zestaw procesor dźwięku ARCAM AVP700 + końcówka mocy Arcam P1000 niestety już nie działa -tzn działa ale nie cały.
Końcówka mocy Arcam P1000 funkcjonuje bez problemów ale procesor dźwięku ARCAM AVP700 już chwilę temu wyzionął ducha - działa radio i przepuszcza audio ale tylko w trybie direct - bez poprawiania i dekodowania trybów DTS itd. Przy przełączeniu w jakieś tryby audio zacina się i tak jakby "klatkuje " dźwięk. Dzwoniłem do serwisu do Krakowa i podobno ma to być trafiony procesor albo płyta. Najgorsze jednak jest czekanie gdyz terminy napraw maja blisko dwumiesięczne i koszt pewnie wyniesie pare dobrych stówek.
Jako że ten procesor ma już swoje lata i brakuje mu dekoderów HD oraz wejść hdmi pomyślałem że może udałoby się sparować końcówkę mocy z jakimś innym procesorem lub też amplitunerem z aktualniejszymi dekoderami ? Nie mam zielonego pojęcia co mogłoby sensownie zagrać w kinie domowym w tym zestawieniu .
Pozostały sprzęt który mam to
Kolumny przednie Theatre Researche TR 2800 (słaby dól - góra i średnie ok -uzupełniane subem)
Sub aktywny Rel Q400E
Sub Koda SW 1000 V2 (subik nie sub :)
Tył Whaterdale Diamond 9.1
I surround back jakieś maleństwa Tannoya.
Blueray Samsung
Player sieciowy little black box
Jak widać sprzęt audio do najnowszych nie należy ale dźwiękowo w miarę to chodziło i tu raczej zmian głośnikowych nie chcę robić.
Wolałbym podeprzeć się jakimś używanym amplitunerem, procesorem ale wyższej klasy niż nowym z dołu klasyfikacji. Z wiadomych względów.
Taki sam procesor który do tej pory używałem- Arcam AVP700 mogę mieć od reki za około 1000 pln ale nie wiem czy jest sens pchać się w tą nie najnowszą technologię.
Przedtem w kinie domowym używałem Denona 3805 - pamiętam że po wymianie na Arcama różnica w jakości dźwięku była masakryczna - oczywiście na plus dla Arcama. Jakość dźwięku oraz scena bardzo się powiększyły. Denon wogle nie pasował muzycznie.
Salonik w którym siedzi audio ma 65 mtr z tym że do rozstawienia sprzętu wykorzystana jest tylko większa połowa czyli ok 35-40 .
Doradźcie co z tym fantem zrobić:) - jeżeli chodzi o kasę to pewnie w 2000 (w porywach do 2500 ) chciałbym się zmieścić.

PS. Nawet nie wiedziałem że jestem na forum już ponad 6 lat - co prawda post jest moim pierwszym to swego czasu aktywnie chłonąłem wiedzę tu zawartą.

Ostatnia edycja:
Do góry