Ustawienie TV w pokoju

gryq

Member
Witam Wszystkich serdecznie,

w perspektywie najbliższych 2 miesięcy wprowadzam się do nowego lokum. Chciałbym zamienić dotychczasowy leciwy TV na nową technologię. Po przeczytaniu setki postów na niniejszym forum w miarę zdecydowany jestem na konkretny sprzęt, tj. plazmę Panasonic'a, FullHD, 42".
Mam niestety problem jak ustawić ją docelowo w salonie? Tyłem do okien? Przodem do okien, bokiem do okien? W załączeniu przesyłam link do rzutu pokoju z 3ma planowanymi ustawieniami. Czy praktycy w temacie mogliby się wypowiedzieć w jakiej lokalizacji najlepiej będzie się oglądało TV?

Pzdr.
GryQ

PS. Z powodu ograniczeń formalnych forum, nie mogę niestety załączyć obrazka z rzutem pokoju... Jest na to jakaś rada?

PS2. Jeżeli ktoś będzie zainteresowany pomocą, to wyślę linka do rzutu pokoju w prywatnej wiadomości.

Ostatnia edycja:

gryq

Member
A nie zerknal bys ArtS na ten rzut pokoju i doradzil cos?
Rozmawiałem z roznymi ludzmi... Opinie sa takie:

1. TV "na tle" okna: nie da sie ogladac w dzien, bo soczewka oka dostosowuje jasnego okna obraz w TV jest wtedy za ciemny.
2. TV "na przeciwko" okna: nie da sie ogladac, bo odbija sie okno.
3. TV "bokiem" do okna: nie da sie ogladac, bo refleksy boczne....

Pokoju osobnego, bez okien, tylko na TV nie wygospodaruje... No chyba, ze WC zaadaptuje ;)
Pozostaje wybor tzw. "mniejszego zla"... Tylko ktore jest najmniejsze?
Dodam, ze w oknach beda rolety wewnetrzne.

Pzdr
GryQ

ArtS007

New member
Bez reklam
Nie jestem za mocny w planach budowlanych, ale z tego co widzę, to powiesiłbym go na dolnej ścianie. Opcja z telewizorem na prawej też jest fajna, ale warto byoby postarać się o żaluzje do lewego okna.

Mógłbyś dać ewentualnie większy obrazek i wskazać laikowi, gdzie na pewno są okna (źródła światła).

Fajnych masz doradców. Boczne światło jest najlepszym wyjściem, w Twojej sytuacji.

ArtS :)

ArtS007

New member
Bez reklam
Najlepsze z tych trzech rzeczywiście wydaje się trzecie. Ale rozważyłbym czwarte, czyli na wschodniej ścianie. Ciekawa może być opcja 2, ale przy zastosowaniu żaluzji (lub zasłon) na pierwszej części okna (patrząc od dołu).

Pierwsza opcja może być o tyle dobra, że część okien (patrząc od góry) jest wyprowadzona na wnętrze, a nie bezpośrednio na zewnątrz budynku. Przynajmniej tak mi się wydaje.

gryq

Member
"Od góry" niestety też jest pełne przeszklenie - tam jest wiatrołap, ale w pełni przeszklony. 3-ka jest dla mnie średnim rozwiązaniem ze względu na ew. odległość od kanapy... W sumie wychodzi prawie 5m... Czyli żeby docenić jakość full hd to musiałbym zapodać tv wielkości 100"...

Pzdr
GryQ

RheeTCT

New member
Ja zdecydowanie wybrałbym nr 1.Po pierwsze to sprawdzony sposób w sytuacji kiedy światła jest dużo,żeby tv stał tyłem do okien.Jest wtedy najmniej refleksów i ogląda się najlepiej.A teoria,że oko reaguje na światło i "przyciemnia" obraz jest zwyczajnie nieprawdziwa.Po pierwsze przecież tv też "świeci" i to całkiem nieźle,po drugie oko doskonale przystosowuje się do widzenia tych obszarów,które ma dobrze widzieć.Tym właśnie różni się od wszelkich sztucznych oczu czyli kamer i aparatów fotograficznych.Jest w tym niedoścignionym jak dotąd wzorcem.Ale cała sprawa polega prawdopodobnie bardziej na dostosowawczych możliwościach mózgu niż samego oka.Twój tv będzie miał ok.110 cm szerokości,więc świetnie się zmiesci na ścianie obok okna.Oczywiście w południe będą potrzebne rolety albo ciemne zasłony.W pokoju o głębokości ok.4 m i tak dużym przeszkleniu inaczej się chyba nie da.
Na przeciwległej ścianie (nr 2) światło będzie się odbijać w szybie plazmy(niestety tu LCD mają przewagę).Będziesz widział okno i to co za nim a nie program tv.Rozwiązanie nr 3 odpada głównie ze względu na położenie w strefie komunikacji : schody/korytarz - wiatrołap.
Najlepiej jednak byłoby ustawić tv na próbę na kilka dni,żeby się oswoić.
BTW-nie bardzo rozumiem ten układ : czy z wiatrołapu wchodzi się do domu "z ulicy" czy z ogrodu?Jeśli z ulicy to miejsce przy wejściu trzeba by przeznaczyć na wieszak czy szafę na ubrania zwierzchnie.

Ostatnia edycja:

ArtS007

New member
Bez reklam
Rhee, doradzałem opcję 2 z zasłonami w oknie. A co do patrzenia na jasne okno, to oko jednak musi się przyzwyczaić.

gryq

Member
Rhee: przez wiatrolap jest wejscie tylko od ogrodu. Tak wiec tam nie przewiduje zadnych wieszakow, etc.
Dzieki za wszelkie sugestie. Niestety ze wzgledu na to, iz zona postawila twardy warunek, iz tv musi wisiec na scianie, to 'testowanie' raczej odpada. Chcialbym od razu zaplanowac jego lokalizacje, polozyc szyne pod okablowanie, zamontowac wieszak na tv. O ile sam wieszak to nie problem, o tyle szyna pod okablowanie musi byc ulozona przed gladziami i malowaniem... :/
Rozwazam jeszcze zgodnie z sugestia Arts'a wrzucenie tv na 'dluga' sciane 'na przeciwko' lokalizacji nr 3 (tj pomiedzy 1 i 2). Co prawda nie pasuje do pierwotnej aranzacji wnetrza zaplanowanej przez zone, ale to akurat jeszcze da sie 'obejsc'... :) Wtedy ew. bedzie jedynie problem z bocznym swiatlem...
No nic... sorki za 'smecenie' w watku...
Przy okazji jeszcze jedno pytanie w odrobine innym watku: czy umieszenie glosnikow tylnych wysoko pod sufitem, na 'odchylanych' wysiegnikach jest dobrym pomyslem? Czy jednak zdecydowanie lepiej postawic je na stojakach, na wysokosci glowy siedzacych przed tv?

Pzdr
GryQ

Do góry