Ustawienie rozdzielczości na dek. Ultrabox 4k w tv UHD

eraelpeha

New member
Witam mam pytanie w jakiej rozdzielczości powinienem oglądać programy hd, na telewizorze UHD, 2160p czy 1080p ? Mianowicie w dek na zakładce pomoc piszą tak ...

"Dekoder może przekazywać obraz odbierany z satelity lub innych źródeł do telewizora ... o różnych rozdzielczościach ... Najczęściej optymalnym jest wybieranie rozdzielczości zgodnej z rozdzielczością ekranu, na którym wyświetlany jest obraz:

- Ekran UHD - roz. 2160p

- Ekran HD - roz. 1080p, 1080i lub 720p dla Hd ready

- Ekran SD - roz. 576p, 576i

Kanały HD nadawane są przez satelitę w roz. 1080i. Dlatego warto wypróbować takie ustawienie rozdzielczości w dekoderze dla telewizora HD."

Czyli jak piszą na ekranie UHD roz. 2160p to chodzi o wszystkie programy w tej roz. czy tylko program canal + 4k uhd ? Bo sam nie wiem czy programy HD nie są w lepszej jakości w roz. 1080p niż 2160p, ale tu rozumię że jeśli mam tv UHD to zalecane jest oglądać w 2160 ... z góry dzięki za pomoc :)

PS. wiem że głupie pyt. ale nurtuje mnie to od dawna :)

Pakolo

Well-known member
Bez reklam
Jeżeli masz tv 4k to i treści 1080i Ci przeskaluje do 2160p. Ja mam w dekoderze ustawione 2160p.

eraelpeha

New member
Hmmm... u mnie np gdy oglądam mecz piłki nożnej na programie w jakości hd to przy ustawieniu 1080p obraz jest bardziej "kolorowy" np trawa jest bardziej zielona :) i mniej ostry niż gdy włącze ten sam program w 2160p ... więc nie jestem pewny czy ta rozdzielczość 2160p nie jest tylko dla programu canal+ 4k ?

FotoVideo

Member
Ultrabox 4k mam ustawiony na 2160 przeskalowanie z 1080 na 2160 faktycznie polepsza jakość obrazu ! Bardzo dobry dekoder polecam dokupić do niego konwenter Opticum Robust Unicable SCR 2 Legacy. Konwenter obsługuje niezależnie 4 częstotliwości dzięki czemu możemy jednocześnie nagrywać 4 różne programy, dodatkowo dekoder szybciej przełancza programy !

Do góry