Ustawienie opcji Zakres RGB HDMI w ST60 dla UPC MediaBox

vanpit

New member
Witam!
Piszę tutaj bo pytanie dotyczy ST60, a nie wiem za bardzo gdzie je umieścić. Mam następujący problem - jak ustawić tą opcję "Zakres RGB" dla dekodera UPC MediaBox HD (Philips DCR8111).
Telewizor ma około 60 godzin, więc parametry łagodne - tryb normalny, kontrast 40, jasność -10

- zakres "Normalny" daje lekko ciemniejszy i bardziej "klarowny" obraz oraz jakby intensywniejsze kolory, ale zdaje się, że czernie tracą szczegóły przez co obraz bardziej "płaski"
- zakres "Pełny" lub "Auto" daje taki sam efekt, wyraźnie więcej szczegółów w czerniach, kolory bardziej "sprane", obraz lekko jaśniejszy

Nie umiem stwierdzić na którym ustawieniu intensywność głębokiej czerni jest lepsza. Dekoder posiada opcję "Jakość" w ustawieniach TV mającą 2 nastawy - Standardowa oraz Wysoka RGB, które wydają się nie mieć wpływu na obraz w ogóle.

Proszę o pomoc jakie powinno być ustawienie RGB w ST60 dla tego dekodera bo już zdurniałem.

Ps. W trybie obrazu Kino na ustawieniu RGB Pełny/Auto czernie są wyraźnie świecące, więc zastanawiam się czy "wyjście szczegółów" w zakresie RGB Normalnym nie jest związane z tym, że moje ustawienia trybu obrazu Normalnym w połączeniu z czujnikiem otoczenia są po prostu bardzo ciemne.

Dziękuję za pomoc,
VanPit

Ostatnia edycja:

vanpit

New member
Dzięki, tak zrobiłem. Wygląda że powinno być RGB normalny tak jak mówisz. Potem ustawie jaśniejsze wartości obrazu. Na razie wyłączenie czujnika otoczenia wystarczy.​

Do góry