Ustawienie dzwieku w Vectra HD

Xabu

New member
Witam,

W dekoderze HD Vectra mam do wyboru opcje dzwieku jako PCM lub AC3. Dekoder mam podlaczony przez HDMI do AV Yamaha, ktory obsluguje glosniki 5.1. Ktore kodowanie wybrac w takim wypadku PCM czy AC3?

Pozdrawiam,

janusz

New member
Bez reklam
Dekoder w amplitunerze zdekoduje dźwięk zakodowany w AC3 pięć kanałów i subwoofer. AC3 to zakodowany sygnał cyfrowy. Sygnał PCM ustawia się gdy nie masz dekodera, podłączysz do TV lub wzmacniacza, osiągniesz wtedy dźwięk dwukanałowy.
Nieco inaczej byłoby gdyby telewizja nadawała dźwięk w nowych formatach jak to robią odtwarzacze BluRay, wtedy można dźwięk rozkodować w odtwarzaczu i przesłach przez HDMI sygnł LPCM wielokanałowy.

Xabu

New member
Dziekuje Ci bardzo za odpowiedz. Faktycznie, jak ustawilem kodowanie na AC3 to w zaleznosci od kanalow amplituner przestawia sie w Dolby Digital lub ProLogic (innych narazie nie zauwazylem) a jesli kablowka byla ustawiona na PCM to zawsze bylo ProLogic i nic sie nie zmienialo.

Pozdrawiam,

janusz

New member
Bez reklam
Dolby ProLogic to zakodowane analogowo w 2-kanałach sygnał 5.1 (może nie do końca bo w obu tylnych jest to samo), ale taki system to początki kina sprzed wielu lat, zastąpiony cyfrowym Dolby Digital (AC3) i DTS, aktualnie przy filmach HD dostępne są wyższej jakości formty dźwięku HD. Jednak na razie w dekoderach telewizyjnych jedyny cyfrowy format to AC3 i raczej szybko się to nie zmieni.

mat74

Well-known member
Bez reklam
janusz napisał:
Nieco inaczej byłoby gdyby telewizja nadawała dźwięk w nowych formatach jak to robią odtwarzacze BluRay, wtedy można dźwięk rozkodować w odtwarzaczu i przesłach przez HDMI sygnł LPCM wielokanałowy.
niezupelnie...;-) - "stare" formaty tez mozna przeslac w formie LPCM

ps.chodzi mi oczywiscie o "zasade" nie o konkretny przyklad vectry

Do góry