Ustawienie amplitunera hk260

maxhustle

New member
Witam serdecznie,

nabylem po dlugiej przeprawie zestaw kina domowego hk260 z jamo. Problem moj polega na tym ze nie potrafie ustawic go do porzadku, otoz jest podpiety do niego zestaw glosnikow 5.1 (Jamo hcs s606 sub210) natomiast amplituner pokazuje mi ze podpiete i grajace sa tylko dwie frontowe kolumny. Przyznam sie iz na poczatku zestaw podpiety byl jako 5.0 niby wszystkie kolumny graly ale amplituner wskazywal ze jest wypuszczany sygnal stereo, gdy chcialem to skonfigurowac za pomoca automatycznej konfiguracji EzSet/EQ i bezmyslnym klikaniu teraz graja tylko kolumny fronowe. Przy ponownej konfiguracji EzSet/EQ wszystkie kolumny wraz z subem biora udzial w konfiguracji. Dodam ampli jest podlaczony do komputera kablem optycznym i konsola przez hdmi wyjscie hdmi do tv.
Z gory uprzedze przejzalem forum, przeczytalem instrukcje, chyba ze gdzies cos przeoczylem. Prosze o pomoc w konfiguracji tego badziewia :roll:
Wielkie dzieki za pomoc!

maxhustle

New member
Surround mode jest ustawiony aktualnie na Logic 7 Movie czy jakos tak. Nawet jesli jest tak ustawione to na amplitunerze wyswietlaja sie niby 5.1, ale sygnal pokazuje jakby byl stereo L i P reszta puste chodz dzwiek leci.

blackninja

ninja
Pomagam
VIP
Czyli to nie kwestia ustawień amplitunera, a źródeł dźwięku bo wysyłają tylko dwa kanały L i P.

maxhustle

New member
Zrodłem dzwieku jest komputer podpiety pod amplituner kablem optycznym. Komputer powinnien wysylac dzwiek przestrzenny przez ten kabel wiec pytanie co jest zle. Zagladalem w ustawienia karty dzwiekowej wszystko wyglada ok. Amplituner wyswietla wszystkie glowniki ale tylko L i P jest oznakowane, graja wszystkie, ale brak powiedzmy "surround'u". Dopiero przy kalibracji EzSet/EQ wszystkie glosniki sa oznakowane kazdy szumi osobno. Mam podpieta konsole xbox360 jakims no-name'owym kablem hdmi i w sumie tez nie nadaje sygnalu na wszystkie glosniki (w tej kwestni nie jestem pewien za kabel) Chodzi mi o podpiecie komputera, czy ktos ma jakies pomysly co moze byc zle ? sprawdzalem dvd, mp3, divx ac3, jakies surround test'y. Karta graficzna to zintegrowany realtek 5.1 wiec nie powinno byc problemu.

Prokop

New member
Bez reklam
Jedyny problem to niewiedza operatora. Bez obrazy:) Jeśli chcesz mieć dźwięk 5.1 to musisz wypuścić taki sygnał z kompa. Taki sygnał to np DD, DTS, PCM 5.1 itp. Najczęściej takie sygnały mają ścieżki audio w filmach, ale żeby taki sygnał był przesłany do amplitunera musisz odpowiednio ustawić kodeki tak by wypuszczały dźwięk bitstreamem, czyli bez przekształcania go np na dźwięk stereo co prawdopodobnie ma miejsce u ciebie. Dlatego są podświetlone tylko 2 kwadraty (L i P).
PS. Jakim niby cudem chcesz żeby mp3 grała w 5.1?????????????

maxhustle

New member
Ponawiam pytanie po przeszukaniu wujka google dalej nic nie potrafie znalesc.
Sprawa wyglada tak ze sprawdzalem roznymi zrodlami i dalej to samo, przykladowo:
Do amplitunera avr260 kablem HDMI mam podpieta konsole 360 i kablem optycznym komputer z karta dzwiekowa obslugujaca 5.1 :)
Odpalalem filmy DVD na konsoli - to samo
Odpalalem rozne formaty na komputerze - to samo
Caly czas pokazuje mi ze nadawany sygnal jest stereo, (na amplitunerze wyswietla sie ze jest podpietych 6 glosnikow, natomiast pokazuje jakby tylko L i P byl aktywny) aczkolwiek dzwiek leci z wszystkich kolumn oraz sub'a.

Poprosilbym jakiegos posiadacza owego amplitunera o pomoc.

soplus

Active member
Bez reklam
Czym odpalasz filmy na kompie? To, że masz karte obsługującą 5.1 nie oznacza, że taki sygnał podaje. Musisz mieć w kodekach ustawione spdif na raw, inaczej dźwięk z dvd odpalanego na kompie będzie przerabiany na stereo i dopiero tak podawany do ampli.

Na konsolach się nie znam to się nie wypowiem ale przypuszczalnie przy dźwięku też trzeba pokombinować.

Logic 7 rozdziela dźwięk stereo na wszystkie kolumny ale pokazuje na wyświetlaczu L i P bo taki sygnał dostaje.

maxhustle

New member
tzn w ustawieniach kodeka niby jest ustawione ze ma rodzielac na 5.1 ogolnie codek to AC3, aczkolwiek nic takiego jak "raw" nie widzialem.
Ogolnie na moje oko to kodek jest chyba poprawnie ustawiony, chyba ze ktos zna jakas konfiguracje AC3 i sie nia moze podzielic :)

soplus

Active member
Bez reklam
W ac3 nie ustawiaj 5.1 tylko spdif. W zakładce Main -> output format jako AS IS (no change) i w zakładce SPDIF tak samo + zaznaczasz use spdif.

maxhustle

New member
Dzięki wielkie, ustawienie podziałało!
Teraz jeszcze konsola, ale zastanawiam sie czy to poprostu nie jest wina taniego kabla hdmi.

Prokop

New member
Bez reklam
Nie jest. Ale chyba raczej nie za bardzo uważnie czytasz odpowiedzi to nie wiem czy załapiesz od razu.

Do góry