Ustawienia PS3

Damian1617

New member
Witam,

Otóż chciałbym się od was dowiedzieć jak prawidłowo skonfigurować konsole, aby "wydobyć" z niej jak najwięcej. Chodzi mi tu głównie o grafikę pod HD Ready, bodajże 1080p. Wiem, wiem.. każdy musi ustawić pod siebie metodą prób i błędów, jednak ja w ogóle się na tym nie znam...(jaką opcje wł/wył, aby było najlepiej) byłbym niezmiernie wdzięczny gdyby ktoś zdołał mi pomóc.
Dodam że np. przy NBA Live 2010 DEMO, mam strasznie poząbkowane krawędzie, nawet linie na parkiecie są okropne, pewnie coś źle ustawiłem.
(ostrość -1 jbc).

PS: Jeśli już był taki wątek, proszę mnie do niego odesłać, naprawdę starałem się znaleźć coś na ten temat.

Pozdrawiam,
Damian1617

@Premek111

Używam kabla HDMI od Sony, konsola jest podłączona do Telewizora Sharp Aquos 32" HD Ready Model:Lc32Ad5e-gy, w opcjach ustawiłem te 1080. Jest tam sporo opcji jakieś wzmocnienie bieli itp, nie wiem czy to ustawiać.

Ostatnia edycja:

Peek

New member
Bez reklam
Nic źle nie ustawiłeś po prostu PS3 nie ma w sobie żadnej części odpowiedzialnej za brak ząbków jak to jest np w Xboxie (ma dodatkową kość pamięci, która jest odpowiedzialna tylko za brak ząbków), więc tu wszystko zależy od programistów czy dodadzą do gry antyaliasing czy nie.

Co do ustawień to zrób tak, żeby konsola sama dostowała ustawienia rozdzielczości(jest taka opcja, ustawienia wyświetlania i wybrać automatycznie bodajże) w przypadku HD Ready będzie to 720p a w przypadku Full HD 1080p.

pejotpe

New member
Bez reklam
Można się pobawić opcją antyaliasingu, ale to wiele nie daje.
Jeśli chodzi o "ząbkowanie", to byłem zdziwiony, jak porównałem 50" plazmę HD Ready Samsunga, z 46" LCD 1080p (też Samsunga, tyle, że droższy) - ponieważ większość gier na PS3 działa w rozdzielczościach 720p (albo i niższych) to aliasing na tym pierwszym TV był dużo mniejszy (wyłazi tu pewna zaleta, albo wada plazmy - delikatne rozmycie, które nieco maskuje aliasing, za to średnio się nadaje na monitor do kompa)...

Monkin

New member
Bez reklam
Peek napisał:
Co do ustawień to zrób tak, żeby konsola sama dostowała ustawienia rozdzielczości(jest taka opcja, ustawienia wyświetlania i wybrać automatycznie bodajże) w przypadku HD Ready będzie to 720p a w przypadku Full HD 1080p.
Ale czy nie będzie Damian miał tak, że po HDMI konsola automatycznie rozpoznając tv Hd Ready poda mu w tym przypadku max.sygnał 1080i i odbiornik telewizyjny będzie musiał go przeskalować w dół do swej natywnej rozdzielczości matrycy720p? Może niech od razu wymusi na konsoli ręcznie sygnał na 720p? Mnie po automacie przez HDMI konsola na tv HDReady zawsze podaje 1080i, dlatego ustawiłem ręcznie na 720p aby uniknąć downscallingu. I obraz podawany z konsoli jest chyba znacznie lepszy w odbiorze na moim tv.Przynajmniej takie są opinie "oglądaczy".

Ostatnia edycja:

supmario

Klub HDTV.com.pl
VIP
Ja jak wcześniej miałem plasmę HD ready i podałem obraz 1080p z PS3 to nie miałem żadnego obrazu - najwyżej mogłem ustawić 1080i.

tomiga

New member
Monkin napisał:
Ale czy nie będzie Damian miał tak, że po HDMI konsola automatycznie rozpoznając tv Hd Ready poda mu w tym przypadku max.sygnał 1080i i odbiornik telewizyjny będzie musiał go przeskalować w dół do swej natywnej rozdzielczości matrycy720p? Może niech od razu wymusi na konsoli ręcznie sygnał na 720p? Mnie po automacie przez HDMI konsola na tv HDReady zawsze podaje 1080i, dlatego ustawiłem ręcznie na 720p aby uniknąć downscallingu. I obraz podawany z konsoli jest chyba znacznie lepszy w odbiorze na moim tv.Przynajmniej takie są opinie "oglądaczy".

Ja mam podobne doswiadczenia jak kolega Monkin. Tez mam plazme HDReady ( 1024x768 ) i rowniez ustawiam na 720p.
Mysle ze w Twoim przypadku to bedzie najsensowniejsze ustawienie.

Peek

New member
Bez reklam
Monkin napisał:

Konsola będzzie wyświetlac 1080i tylko na menu głównym PS3, a 720p przerzuci jak bedzie włączona gra. Wiem, bo mój TV pokazuje kiedy zmienia sie rozdzielczość

Damian1617

New member
Ok, dzięki wielkie za odpowiedzi, rzeczywiście nie mam 1080p tylko "i".
Co do obrazu, mam zamiar przetestować PS3 u kumpla na telewizorze 46" Full HD, okaże się czy to wina mojego TV, czy po prostu PS3 tak ma.
Zaraz ustawie domyślne 760p, może będzie lepiej.

Pozdrawiam,
Damian1617

Do góry