WITAM SERDECZNIE,
to mój pierwszy wpis na forum
BARDZO PROSZĘ o pomoc, ponieważ ogólnie jestem słaby w te klocki, nie za bardzo znam się na sprzęcie AV, i napotkałem kłopot, postaram się go opisać w możliwie jasny sposób.
Dodam też, że nie jestem dźwiękowym purystą, kupiłem tę upplevę, również za namową żony, żeby coś głośniej grało na mundialu niż pierdziawka z telewizora
Aha, dodam również, że zazwyczaj to ja ustawiam ciociom, wujkom, dziadkom, rodzicom itp zawsze telewizory, wieże itd więc COŚ TAM MINIMALNIE WIEM.
Ok do rzeczy:
Wyjąłem upplevę z pudełka, podłączyłem przez kabel HDMI do wyjścia w moim telewizorze (oto on: SONY KDL-32EX500, nie mogę podac linku ze względu na ochorę antyspamową).
Mogę teraz na pilocie TV wybrać sobie wejście HDMI 2 (pod 1 mam dekoder do tv) i tam mam menu upplevy, gdzie mogę oglądać BD, DVD, USB itp itd. Jak ma ochotę to się uppleva włącza razem z włączeniem TV a czasem nie, nie rozgryzłem tego jeszcze, ale pilot do tego jest dramatyczny, np nie ma guzika EJECT do cd ??!.
Tak więc do tego momentu jest OK, ale problem mój tkwi w tym, że już 6 godzin dziś spędziłem na takim skonfigurowaniu sprzętu, aby uppleva grała zamiast głośników z TV. Czyli np oglądam mundial, POLSKA-NIEMCY

i dźwiek leci z upplevy. Nie wiem jak to osiągnąć. Dodam, że jak odtwarzam sobie np audio cd to pilot tv reaguje na polecenia i mogę np polecić telewizorowi aby grał razem z uppleva albo nie.
na uplevie zmieniam source na home theater, tv widzi uppleve, mam możliwośc wyboru czy dźwięk z kina domowego czy z tv, daję na kino domowe i rozlega się cisza. podgłośniam na uppleva, podgłośniam na tv, suwaki się ruszają (jak dam głośniej na uppleva to na tv sam się pokazuje suwak, wnioskuje zatem że sprzęty "się widzą"), ale nie ma dźwięku.
KREW MNIE ZALEWA!!
Idąc dalej - podłączyłem kable dodatkowe z zestawy upleva (biały i czerwony) mieszałem nimi (czuję, że tu jest problem) ale bezskutecznie.
TAK WIĘC TO MÓJ PROBLEM, wybaczcie proszę, że tak chaotycznie to napisałem, ale starałem się opisać każdy detal który zwrócił mą uwagę.
Zastanawiam się nad uszkodzeniem wyjścia w TV? Zakładam że uppleva ze sklepu nie jest walnięta

Przywróciłem jednak ustawienia fabryczne, zaktualizowalem firmware telewizora, bezskutecznie jednak.
Gdyby ktokolwiek, KTOKOLWIEK mi pomógł, wiszę nie jedno piwko.
Pozdrawiam!!